Az egyetemek megvásárolhatók? Az olajlobbi fékezi a zöld átmenetet?

Az egyetemek az olajlobbi fogságába kerülnek? a kép illusztráciió - készítette: DALL-E (AI - MI)

Egy új tanulmány szerint az egyetemek fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégektől származó finanszírozása akadályozhatja az éghajlatvédelmi intézkedéseket.

Marta Biino, a Semafor.com globális kérdésekkel foglalkozó, oknyomozó újságírást támogató szakportál szerzője szerint jól dokumentált, hogy a dohány- és alkoholipar által támogatott kutatások elfogult eredményekhez vezethetnek, de

a fosszilis energiahordozókat érintő ipar befolyása a tudományra kevésbé ismert.

 

Az egyetemek és az olajlobbi rejtélyes kapcsolata

A tanulmány az eddig elérhető kutatásokat vizsgálta, és kimutatta, hogy a fosszilis üzemanyagok ipara által finanszírozott kutatások esetén fennállhat a torzítás veszélye, ami befolyásolhatja az akadémiai életet, illetve a klímapolitikát és a jogi lépéseket is.

A tanulmány megjegyzi, hogy az olajipar képviselői „finanszíroznak kutatásokat, részt vesznek egyetemi vezető testületekben, toborzó rendezvényeket tartanak, és tanácsokat adnak a tananyagokhoz” az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában. Bár részletesen nem ismert, milyen mértékben befolyásolják a felsőoktatás működését – teszi hozzá a szerző.

Bizony, létezik a kapcsolat az egyetemek és az „olajosok” között

Egyesült Államokbeli aktivisták és politikusok is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az olajcégek egyetemi jelenlétére. Egy kongresszusi vizsgálat áprilisban megállapította, hogy

a nagy olajcégek titokban elismerték, hogy a fosszilis üzemanyagok kockázatait lekicsinyítve támogatták bizonyos egyetemi kutatásokat.

Az aktivisták ezért egyre gyakrabban követelik, hogy az oktatási intézmények szakadjanak el a fosszilis energiaipartól. „Ez a kutatás megerősíti azt, amit a diákmozgalmunk már évek óta tud,” mondta egy aktivista a The Guardiannek.

Európában is kérdéses az egyetemek szerepe e téren

Európában is hasonló a helyzet. Az Investigate Europe és az openDemocracy szerint európai egyetemek is több százmillió eurót kaptak az ipartól az elmúlt évtizedben. Az Egyesült Királyságban egyes intézmények „közvetlen tanácsokat kaptak arról, hogyan alakítsák mérnöki és földtudományi képzéseiket”, és hogyan válaszoljanak újságírók és diákok kérdéseire. Az egyetemek forráscsökkentései részben magyarázhatják, miért fogadják el az olajcégek pénzügyi támogatását.

Az átláthatóság hiánya tovább nehezíti az ipari befolyás felderítését. A tanulmány rámutatott, hogy számos felsőoktatási intézmény nem nyilvános a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó iparágakkal való kapcsolatait illetően, így nehéz nyomon követni, mennyi pénz áramlott ezekből a forrásokból a felsőoktatásba. Hasonló helyzet tapasztalható a külföldi finanszírozás esetében is: 2023-ban amerikai egyetemek 22 milliárd dollárt kaptak be nem jelentett külföldi forrásokból, a University World News szerint ennek több mint fele közel-keleti autoriter kormányoktól származott.

Forrás:

https://www.semafor.com/article/09/05/2024/fossil-fuel-funding-universities-slowing-green-transition

Fotó: DALL-E (MI – AI generálta kép)

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó