A természet szeretete így függ össze az egészséges, hosszú élettel

A természet szeretete semmilyen képzettséget nem kíván, csak legyünk a mostban - illusztráció - fotó: Unsplash
A természet szeretete azt is jelenti, hogy tudatosan odafigyelünk az olyan apró dolgokra, mint a reggeli madárcsicsergés. Ám a fenntarthatóság iránti elkötelezettség is nyugalmat és elégedettséget hozhat. A változatos táplálkozás és a környezettudatos döntések nem csak egészségünket, hanem a környezetet is óvják. A témához kapcsolódó videókat is ajánlunk az írás végén.

A természet szeretete nem a hangzatos szónoklatokkal, a baráti beszélgetésekben vagy a közösségi oldalakon néha egymásra licitáló kocogási rekordok megosztásáról szól. Könnyen lehet, hogy a régi pásztorok vagy az egyszerű földművesek sokkal egészségesebben éltek, mint a modern világ sokat sportoló emberei, nem? De mi az, ami hiányozhat sokuknak?

Anélkül, hogy a ma divatos spirituális irányzatok bármelyike felett is lándzsát törnénk, azért azt el kell ismerni: van abban valami, amit a sokezer éves tanok a természetről, a természet szeretete kapcsán, továbbá az ember és a természet viszonyáról tanítanak, reánk hagyományoztak.

A természet szeretete itt kezdődik

Nem kell óriási szentekre, de még szenteskedőkre, vagy éppen a hosszú szakállú indiai remetékre sem gondolnunk. Elegendő egy két apróság is. Így például nagyon sokszor elegendő

a tudatos ráfókuszálás az apró dolgokra, mint például a reggeli madárcsicsergés, a friss levegő illata, vagy egy virágzó növény látványa, amely mélyen befolyásolhatja életérzésünket, mondjuk így: boldogságunkat. Ezek az apró „most” pillanatok arra emlékeztetnek minket, hogy az élet több mint a rohanás és a mindennapi stressz.
Ha megállunk egy pillanatra, és valóban észrevesszük őket, akkor ezek a pillanatok segíthetnek abban, hogy életünkbe beépítsünk egyfajta nyugalmat és elégedettséget.

Ezen túlmenően, ha tudatosabban éljük mindennapjainkat, akkor az egészségesebb életvitel is könnyebben megvalósíthatóvá válik. Például, ha választásainkat nem a gyorsaság és kényelem, hanem a tudatosság és a fenntarthatóság vezérli, akkor könnyebben dönthetünk úgy, hogy kerüljük a  nem fenntartható módon készülő, túlzottan nagy karbonlábnyomú termékeket, vagy hogy inkább helyi termelőktől vásárolunk. Ezzel nemcsak a környezetünket óvjuk, hanem gyakran egészségesebb, frissebb ételeket fogyasztunk.

A mértékletesség is elvezethet a természet szeretete felé

Az étkezés terén a mértékletesség és a változatosság is fontos. Nem arról van szó, hogy minden egyes marhahúsos ételt el kell kerülni, hanem arról, hogy változatosabban táplálkozzunk. Ennek része lehet például a húsmentes napok bevezetése vagy a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ez nemcsak a környezeti lábnyomunkat csökkenti, hanem egyben az egészségesebb táplálkozást is eredményezi.

Amikor a fenntarthatóság és a természettel való harmóniában élő ember szellemében döntünk, akkor ezek a döntések nemcsak a saját életünket teszik gazdagabbá és teljesebbé, hanem a körülöttünk lévő világot is pozitívan befolyásolják. Például a túlzott fogyasztás és a pazarlás elkerülése, az energiahatékony eszközök használata, vagy akár az olyan aprónak tűnő dolgok, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy az otthoni komposztálás mind olyan lépések, amelyek segítenek megőrizni Földünk erőforrásait.

Végül, de nem utolsósorban, fontos, hogy a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket másokkal is megosszuk. Beszéljünk a barátainkkal, családtagjainkkal arról, hogy milyen egyszerű lépésekkel tehetünk a környezetünkért és egyben magunkért, és hogyan válhatnak ezek a lépések részévé a mindennapi életünknek. A fenntartható életmód nemcsak a nagyobb beruházásokról és változtatásokról szól, hanem az apró, mindennapi cselekedetek, kis döntések meghozataláról is.

Mindez pedig éppen ott kezdődik, hogy az élet, a természet szépségeit, apró rezdüléseit megfigyeljük és magunk és környezetünk gyógyítását apró, egészen apró lépésekkel kezdjük el.

Fújjuk ki magunkat, ha van egy kis időnk, nézzünk bele valamelyik, alább ajánlott videóba, és keressük az apró „most” élményeket.

A meditatív zene iránt fogékonyaknak  jó szívvel ajánlható az alábbi magyar-indiai meditációs zene:


*

Aki az elvont művészetbe oltott természetfilmeket kedveli, annak ez a művészi, díjnyertes, már-már „ősi” alkotás ajánlható a zöld mozgalmak hajnaláról, de bátran ajánlom Godfrey Reggio más, nagy hatású, mély, igaz cselekmény nélküli filmjeit is.

*

Aki pedig a tudományos oldalról szeretné megfogni a természet szeretete témát, nézze meg ezt a dokumentumfilmet:

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó