Atyaég áramszünet!? Tippek és trükkök – túlélési útmutató a „sötétség idejére”

Az áramszünet kényelmetlen tud lenni akép illusztráció fotó: Unsplash

Mi lesz, ha egy teljes napon át, esetleg napokig akadozik vagy szünetel az áramellátás? A modern társadalom függősége az áramtól tagadhatatlanul hatalmas. A lakóteleptől a kertvárosokig, a hirtelen jött áramszünetek komoly kihívások elé állíthatnak minket. Mit tehetünk, ha több mint fél-egy napra kiesik az áramszolgáltatás? Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a különböző otthonokban élőknek, és hogyan készülhetünk fel legjobban? Praktikus tanácsok következnek.

Az áramszünet hatásai a mindennapokra

A kizárólag villanyfűtéses (vagy gázkazános – de erről majd később) lakásokban élők számára leginkább a fűtés válik azonnali problémává, egy olyan áramszünet esetén, ami hideg időben következik be.

Ezzel szemben a kertes házak, illetve a hagyományos kályhával, rendelkező otthonok jobban fel vannak készülve egy ilyen malőr esetén komolyabb áramszünet során, mint amilyet néhány évente bárki átélhet, ilyenkor senkit nem kerül el ez a kényelmetlenség. Ugyanakkor minden otthont fenyeget közben az élelmiszerek hűtésének kihívása is, különösen ha nem téli hidegben üt be a baj, hanem melegebb időben. Azaz, mondhatjuk úgy: télen-nyáron fel kell készülnünk egy-egy hosszabb áramszünetre. Még akkor is, ha amúgy a hideg, viharos időkben, jellemzően a téli hónapokban gyakoribbak az ilyen esetek.

Nézzük a hideg időben bekövetkező eseteket. Ilyenkor a fűtés hiánya pár órára még áthidalható. Ám, ha fél-egy napig nincsen mi melegítse az otthonunkat, akkor az nem csak télen, de tavasszal és ősszel is komoly problémát jelenthet. Pusztán elektromos fűtés, például hőszivattyú vagy fűtő klíma, illetve fűtőpanelek alkalmazása esetén az előrelátóknak alternatív megoldásokra, például fafűtésre lehet szükség. A főzéshez használható alternatívák, így a gázüzemű kempingfőzők vagy a szabadtéri grillezés elvi lehetősége megvan ugyan, de nem életszerű, hogy egy hideg téli estén az erkélyen vagy a teraszon álljunk neki főzni, és nulla fokban melegítsük fel a levest a kerti grillen, faszénnel.

Az élelmiszerek hűtésének kiesése – ahogy utaltunk rá – inkább nyáron jelenthet gondot, hiszen télen elegendő kitenni akár az ajtókilincsre vagy az ablakpárkányra a romlandó-hűtendő élelmiszereket. Áramszünet idején persze különösen fontos, hogy ne nyissuk ki túl gyakran a hűtőt, és szükség esetén használjunk hűtőtáskákat, vagy a fagyasztóban tárolt jégakkukat.

A telefonok lemerülése vagy az internet-hozzáférés megszakadása szintén problémát jelent, különösen a segítségre szoruló idősek, vagy az otthonról dolgozók számára. Telefonunk és laptopunk is nyilván csak akkor marad üzemben, ha néhány erősebb powerbank azért mindig akad a lakásban feltöltve. Ezek azért is jól jönnek, mert a modern zseblámpák és fejlámpák is könnyen feltölthetők róluk.
A net teljes hiányára a mobilinternet ugyan ideiglenes megoldást jelenthet (ha nem ütötte ki egy vihar a mobilátjátszókat is), de a mobilnet lefedettsége és sebessége amúgy is korlátozott. Továbbá általában nem is korlátlan a letölthető adatmennyiség, így például a videózásnak, vagy akár a streamingnek, egy időre búcsút kell mondanunk. Ezen túlmenően az e-autók töltésének hiánya további kihívást jelenthet azok számára, akik pusztán e járművekre támaszkodnak.

Felkészülés az áramszünetre: tippek és praktikák

– Gyertyák és zseblámpák:

Mindig legyen kéznél gyertya és persze családtagonként egy, lehetőleg zseblámpa vagy fejlámpa, kempinglámpa. A hirtelen sötét nem csak félelmetes lehet (például a gyerekeknek), de akár háztartási baleset is történhet. Ha belső lépcsőink vannak, ne spóroljunk vészvilágítást tenni a lépcsőfokokhoz. A gyertyákat pedig soha ne hagyjuk őrizetlenül, ugyanis a legtöbb lakástűz áramszünetek idején történik.

– Power bankok és szünetmentes tápegységek:

Ezek a készülékek biztosítják a legfontosabb eszközök, mint például a mobiltelefonok, a vészvilágítások és akár a gázkazán szivattyúi számára a szükséges energiát. (Áramszünet esetén nincs központi fűtés, mert nem kering a meleg víz a rendszerben.) Ez utóbbi esetén semmiképpen se barkácsoljunk! Ha nincsen kályhánk vagy keringtető szivattyú nélküli, régi vegyes kazánunk, bízzunk meg szakembert egy szünetmentes tápegység szivattyúkra kötésével. Ha bekövetkezik az áramszünet, akkor azonnal kapcsoljuk be a fűtést, és arra a pár tíz percre, amíg a szivattyú megy, fűtsük fel jól az otthonunkat. Nem mindegy, hogy 20 vagy 24 fokon „megyünk neki” az áramszünetnek.

– Benzines áramfejlesztő, azaz aggregátor:

Amolyan tuti biztos megoldásként, egy 220 voltot termelni képes áramfejlesztő, azaz aggregátor beszerzése lehet szükséges. Különösen olyan területeken, ahol gyakoriak az áramkimaradások. Az olcsóbb típusok azonban arra nem elegendőek, hogy például akár egy kisebb helyiségben tartósan hősugárzót üzemeltessenek. A komolyabb gépek pedig nem csak drágák, de nehezek is. Ezeket karban is kell tartani, mert ha évekig a sarokban porosodnak, akkor vaksötétben nem könnyű ezeket munkára bírni. Alternatíva lehet egy modern, 220 voltot leadni képes, nagy akkupakk, ám csak az áramszünettől való félelem miatt ne rohanjunk ilyenért a boltba, nem olcsó mulatság és fűtést ezekre egyáltalán nem tudunk kötni.

– Főzés és sütés:

Áramszünet esetén gázellátás általában van, viszont egyre több a csak villannyal működő konyha. Kertes házakban megoldás már egy alap kerti grill is, ahol ilyenkor a nyers húsáru megsüthető, több napra növelve az eltarthatóságot.
A gond akkor van, ha valaki hűtőládában több hónapra elegendő élelmiszert tart és az áramszünet elhúzódik. Igaz jégakkukkal vagy éppen jeges palackokkal azért lassítható egy hűtőláda – amúgy sem rövid – kiolvadási ideje; illetve áramfejlesztő esetén elég, ha naponta 1-2 órára áram alá tudjuk helyezni a hűtőládát.

– Víztárolás:

Fontos, hogy legyen otthon elegendő ivóvíz. Áramszünetek esetén nem szokott a vízszolgáltatással probléma lenni, ugyanakkor lehetnek olyan helyek, települések, illetve háztartások, ahol van összefüggés a vízszolgáltatás és az áramszolgáltatás között. Ha ilyen helyen élünk és ezt korábban tapasztaltuk, akkor nem árt, ha mindig tartunk otthon ivóvizet.

– Tartós élelmiszerek:

Tartós élelmiszerek, mint konzervek, száraztészták, készételek beszerzése erősen ajánlott, hiszen előfordulhat, hogy nem csak egy egyszerű áramszünettel kell szembenéznünk, hanem mondjuk napokra elzárhat a külvilágtól minket egy kiadós havazás is – különösen, ha egy magasabb hegyi kistelepülésen élünk.

Ahol gyakoriak az áramszünetek, ott van tapasztalat: India és Afrika

Indiában és Afrikában a gyakori áramszünetek miatt az ott élők már hozzászoktak a gyakori és hosszabb távú áramkimaradásokhoz. Itt a lakosság gyakran használ kisebb, helyi megoldásokat, mint például nyáron kézi ventilátorokat, napernyőket a hűsölésre, valamint elterjedtek az olyan, alternatív főzési és fűtési módszerek, mint a szén- vagy faalapú tűzhelyek. Az ilyen közösségek rugalmassága és alkalmazkodóképessége elvben példaértékű lehet a fejlettebb országok számára is, ám ne feledjük: a modern társasházakat vagy akár a sorházakat nem arra tervezték, hogy áram nélkül akárcsak fél napig is kényelmesen lehessen élni bennük. A szomszédok még akkor is kinevetnének, ha egy lakóparkba vaskályhát cipelnénk, ha amúgy még van olyan kémény, amibe be tudjuk azt kötni.

Összegzésül

A mai, kényelmes világunkban a háztartásunk fűtése és melegvíz ellátása, az élelmiszerek hűtése sok energiát igényel, amit nem tudunk egy kis akkumulátorral pótolni. Így nagy kényelmetlenséget okoz az áramszünet, vagy áramkimaradás, illetve ezek kezelése is komoly kihívást jelenthet. Egyfelelől felkészüléssel, másfelől pedig rugalmas alkalmazkodással könnyedén minimalizálhatjuk e kellemetlenségeket.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó