Bemutatták a PET kupa új Műanyag Műhelyét

PET kupa Műanyag Műhely
A PET Kupa Egyesület önkéntesei évek óta megtisztítják a folyóvizeket a hulladéktól, és nemcsak összegyűjtik a hulladékot a folyóvizekről, hanem hasznosítják is. Többek közt ezt a célt, valamint a szemléletformálást szolgálja a Műanyag Műhely, azaz a MÜMÜ.

Itt bemutatják, milyen használati tárgyakat lehet gyártani az értéket képviselő másodnyersanyagból, sőt, az érdeklődők részt is vehetnek a folyamatban.

A PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyét a múlt héten Budapesten avatták fel

Jelen volt Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, aki elmondta, Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme, szeretnék elérni, hogy a gyerekek ezen a földön nőjenek fel, éljenek, és teljesedjenek ki. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a gyerekek minél előbb megismerjék a természet, a teremtett világ értékeit, és tudjanak is rá vigyázni.

Az államtitkár hangsúlyozta, az Energiaügyi Minisztérium számos olyan programot támogat, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve a gyerekeket megtanítani a természeti értékek szeretetére, tiszteletére.

Raisz Anikó példaként említette a zöldóvoda programot, amelynek minden negyedik óvodás kisgyerek tagja, és akik hihetetlen lelkesedéssel szeretik a növényeket, állatokat, és megtanulják a hulladékot szelektíven gyűjteni.

Jelezte, az iskolakert programban többszáz iskola és óvoda vesz részt, ahol egyebek közt meg lehet tanulni a komposztálás szabályait.

Az államtitkár kitért arra, hogy a TeSzedd! önkéntes hulladékszedési programba az idén több mint százezren jelentkeztek, óriási lelkesedéssel tisztították meg a kijelölt területeket.

Raisz Anikó elmondta, a vizek védelme nemcsak az ökoszisztéma, de mindannyiunk egészsége miatt is fontos. A hulladék összegyűjtése a folyókon nemcsak az adott helyre, hanem földrajzilag távolabbi területre is jelentős hatással van.

Mi is az a MÜMÜ?

Tamás Zsolt, a PET Kupa Egyesület alelnöke az avatón elmondta, hogy 12 éve végzik munkájukat, 330 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a folyóvizekből, és az árterekről. Az egyesület az új mobil Műanyag Műhellyel még több gyerekhez tudja eljuttatni a hulladékhasznosítással kapcsolatos tudnivalókat.

A folyóból kiszedett műanyagból kis leleményességgel tollak, vonalzók, karabinerek, virágcserepek készülhetnek. De az apróságok mellett tudnak egész nagy dolgokat is létrehozni. Építettek például kikötőket, sőt ladikot és kajakokat is!

 

PET Kupa Műanyag Műhely
Az új Műanyag Műhely avatása a Bálna Budapest előtt. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
A most avatott budapesti Műanyag Műhely mellett van egy vándor MÜMÜ is,

amely vitorlát és kerekeket kapott, és 2021 májusa óta folyamatosan úton van. Tiszadadától az ukrajnai Kőrösmezőig rengeteg településen megfordult már, gyerekek százai látogatták meg.

A Műanyag Műhely kívül-belül olyan, akár egy petkalózhajó. Aki a fedélzetére lép, tapasztalt petkalózokkal találkozik. Megismerkedik a folyami hulladék eredetével, keletkezésével, összetételével. Megtanulja, hogy lehet ezeket a hulladékokat szétválogatni és új életre kelteni. A látogatók darálnak, olvasztanak, formába öntenek, és közben észrevétlenül, szórakozva tanulnak.

Vészity Katalin, a PET Kupa Egyesület szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője felidézte, hogy 12 éve dolgoznak a szemléletformáláson, az egyesület első guruló Műanyag Műhelye három éve kezdte bemutatni a gyerekeknek a hulladékhasznosítási lehetőségeket. Hat országban eddig 12 ezer látogatót fogadtak az egyesület mobil Műanyag Műhelyében.

Forrás: MTI és a PET Kupa weboldala
Nyitókép: PET Kupa weboldala

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó