1,4 milliárdot fordíthat Budapest természetvédelmi területek megőrzésére

Budapest természetvédelmi területek
Karácsony Gergely főpolgármester a Föld napján jelentette be, hogy a főváros 1,4 milliárd forintot tud fordítani az elkövetkező években természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert európai uniós pályázat keretében.

A városvezető az egyik érintett területen, a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatón közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést. Karácsony Gergely kiemelte, a fővárosi önkormányzat még soha nem költött annyi pénzt természetvédelemre, mint amennyire most lehetősége van. Továbbá

Budapest Európában elsőként nyert nagyvárosként erre a célra a LIFE programból jelentős forrásokat.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közölte: a hétéves program a Mocsáros Természetvédelmi Területet, a Tétényi-Fennsík Természetvédelmi Területet, valamint a Kőérberki Szikes Rét Természetvédelmi Területet érinti.

A Tétényi-Fennsíkról szólva elmondta, hogy fel kell számolni a területen megmaradt minden olyan objektumot, ami korábbról itt maradt. Továbbá el kell szállítani az illegálisan lerakott hulladékot, valamint helyre kell állítani a gyepet. A területen mintegy négyszáz növényfaj és nyolcvan állatfaj található meg, és ezek többsége védett.

Budapest természetvédelmi fejlesztése
A Tétényi-Fennsík Természetvédelmi Területre is fordítanak a forrásból. Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Új természetvédelmi területek Budapesten

Az elmúlt időszakban 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten – jelezte a főpolgármester.

A közgyűlés a múlt év végén 65 focipályányi területet vont oltalom alá.

Van közte olyan, ahol 200 millió forint értékű növényállomány található, mezőgazdasági területből lett erdő és vizes élőhely is. Ide tartozik az Óbudai-sziget és a Nagytétényi Duna-part ártéri erdői és a IV. kerületi Farkaserdő. A II. kerületben védettséget kapott a szalamandrák élőhelyeként ismert Jegenye-völgy, a Szépvölgyi-erdő, a máriaremetei Vár-hegy, valamint a szemlő-hegyi telek, amelyen ezrével él egy fokozottan védett orchideafaj, a szarvasbangó. A III. kerületi Mocsáros védett területének méretét háromszorosára növelték, megmentve ezzel a különleges vizes élőhelyet.

Óvjuk együtt Budapest természetvédelmi értékeit!

A főváros honlapja szerint van mit óvni, hiszen

110 madárfaj fészkel Budapesten és 197 védett, köztük 14 fokozottan védett növényfaj található itt.

Budapesten összesen már 36 természetvédelmi terület van, több mint 1080 hektáron. Ezek között egy térképes keresővel is el lehet igazodni.

A főváros megerősítette a természetvédelmi őrszolgálatot és a FŐKERT-en belül egy új önálló természetvédelmi osztály gondoskodik a természetvédelmi területek fenntartásáról és a természetközeli állapot megőrzéséről.

A Budapest zöldítéséről szóló Radó Dezső Terv egyik célja a helyi jelentőségű  természetvédelmi területek növelése, ezért folyamatosan vizsgálják azokat a területeket, amelyek ma még nem állnak védelem alatt, de az ott található természetvédelmi értékek miatt fontos lenne védeni őket.

Forrás: MTI és az Én Budapestem cikke
Kiemelt kép: FŐKERT

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó