Drónokat vetnek be az illegális hulladéklerakók megtalálásához

Drónnal keresik az illegális hulladéklerakókat
Egyre nagyobb lendülettel küzdenek itthon a természetet elcsúfító szemétkupacok ellen. A polgárőrök drónokkal is segíthetik az illegális hulladéklerakók felderítését Magyarországon – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a köztévében.


Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a drónhasználatot maguk a polgárőrök kérték, az Országgyűlés tavaly év végén megteremtette ennek jogi feltételeit. A polgárőrök kétezer településen 67 ezer taggal vannak jelen, és mivel a szabadidejükben tesznek a közrend és a közbiztonság fenntartásáért, önkéntes alapon.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a polgárőrség bevonása illegális hulladéklerakók szervezett felderítésébe, felszámolásába azért merült fel, mert folyamatosan jelen vannak a településeken, sokféle feladatot látnak el, bel- és külterületen is járőröznek, lovastagozatuk van, feladatuk ellátásához kutyákat, kerékpárokat, motorkerékpárokat is használnak, így a munka hatékonyabb lehet.

A kormány 2020-ban fogadta el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, ennek része az illegális hulladék mennyiségének csökkentése, lerakásának megelőzése, és a vizek tisztasága.

Ennek érdekében több, mára népszerűvé vált programot is elindítottak, melyekkel hatékonyan tudnak küzdeni az illegális hulladéklerakás ellen és a környezet megtisztításáért.

PET-kupák

Hulladékból épített hajókkal ártereket tisztítanak meg önkéntesek segítségével. A kezdeményezés már mozgalommá nőtte ki magát, számos követővel. csak a legutóbbi tiszai PET kupán 10,5 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből.

PET kupa
Az összegyűjtött hulladékot szétválogatják és újrahasznosítják. Fotó: petkupa.hu
TeSzedd! akció

Minden tavasszal meghirdetik az önkéntes szemétszedési akciót, melyben koordinátorok segítségével, az Energiaügyi Minisztérium által biztosított eszközökkel szedhetjük a szemetet, melyet aztán elszállítanak.

HulladékRadar mobilalkalmazás az illegális hulladéklerakók ellen

A mobilapp használatával bejelenthetők az illegális hulladéklerakók – akár településen belül, akár külterületen. Ha bárhol illegálisan kihelyezett hulladékkal találkozunk, a mobilalkalmazással fotót készíthetünk róla, megadhatjuk a helyét és egyéb támpontokat ahhoz, hogy a területileg illetékes hatóság megtalálja a szemetet. Ezt később felszámolják és megtisztítják a környezetet.

Tisztítsuk meg az országot! projekt

2020 óta minden évben meghirdetik a nagyszabású eseménysorozatot.

Eddig 474 sikeres pályázat nyomán több mint 165 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni Magyarországon.

Tudta? Támogatás is igényelhető az illegális hulladéklerakók felszámolására. Önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházak is pályázhatnak még a mai napon (március 27.) a Tisztítsuk meg az országot! hulladékfelszámolási pályázaton. Az igényelhető támogatás maximális összege köbméterenként 45 ezer forint.

A hulladéktermelés megállítása is cél

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány több olyan lépést tett a közelmúltban, amely segíti az áttérést a körforgásos gazdaságra. Elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, a kötelező visszaváltás rendszere, néhány év alatt elérhető, hogy a PET-palackok visszaváltási aránya elérje a 90 százalékot. A palackok visszaváltását biztosító REpontokról ebben a cikkben írtunk. Szintén a hulladékkezelés fontos eleme a biohulladék háztartási gyűjtése, ami több városban, köztük Budapesten is elindult, erről ebben a cikkben olvashat.

Cikk forrása: MTI
Kiemelt kép: diana.grytsku – Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó