Itt vannak a REpontok – már működnek a boltokban a palackvisszaváltó automaták

visszaváltási

Az ALDI üzletlánc az első, melynek már valamennyi áruházában működnek az úgynevezett REpontok, azaz palackvisszaváltó automaták. A vásárlók pedig megtalálhatják a polcokon az első visszaváltható palackokat is, amelyeket a csomagoláson található visszaváltási logó és az ártáblán is feltüntetett pluszinformációk segítségével azonosíthatnak.

A 2024-ben indult üvegvisszaváltási rendszer bevezetésével a visszaváltási díjjal forgalomba hozott egyszer használatos PET, fém és üveg italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni. A hatályos jogszabályok értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű üzleteknek kötelező palackvisszaváltó automatákat telepíteniük. A fogyasztók ezeknél adhatják le az érintett palackokat, leadáskor az 50 forintos visszaváltási díj a fogyasztó részére visszajár.

Ez az úgynevezett DSR, azaz Deposit Return System, amely bizonyítottan a leghatásosabb és legfenntarthatóbb útja annak, hogy megvalósuljon egy körforgásos, hulladékmentes gazdaság, ahol a legfőbb értéket az anyagok újrahasználata vagy újrafeldolgozása jelenti. A betétdíj ösztönzi a vásárlókat arra, hogy ne hulladékként dobják el a palackot, a visszavitt üvegek pedig garantáltan újrahasznosulnak.

Tények:
  • Magyarországon egy év alatt 3,2 milliárd palack kerül forgalomba
  • Tapasztalatok szerint a DSR rendszerekben a palackok 90%-a visszagyűjthető
  • Egy automata akár 45 palackot is képes tömöríteni percenként
  • A műanyag palackok 100%-ban újrahasznosíthatók

Elsőként az ALDI Aqua+ saját márkás Eper-rebarbara, Mangó-passiógyümölcs és Citrom-lime ízesítésű szénsavmentes üdítőital címkéjén jelent meg a visszaváltási díjra vonatkozó logó, valamint a díj mértéke, amelynek összege a kasszánál automatikusan hozzáadódik a termék árához. A visszaválthatóságot a polcokon kihelyezett ártáblán is jelölik.

A sárga automaták segítségével az 1 dl és 3 liter közötti űrtartalmú üveg, fém és műanyag italos palackokat és dobozokat lehet visszaváltani.

De nem minden palackot, csak azokat, amiken megtalálható a visszaváltási logó. Az ezzel ellátott termékek csak fokozatosan jelennek meg a boltokban, a csomagolások gyártói ugyanis fél év haladékot kaptak; június 30-ig még forgalomba hozhatnak nem visszaváltható csomagolást is.


Így néz ki a visszaváltási logó. Fotó: MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.

A visszaváltási díjat, palackonként egységesen 50 forintot az üzletek most levásárolható utalvány formájában adják vissza, de hamarosan a REpont mobilapplikáció segítségével a bakszámlaszámra is vissza tudják küldeni, azonnali utalással. Emellett az összeg jótékony célra is felajánlható. Idén a kedvezményezettek között van az Országos Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika és a Bethesda Gyermekkórház.

Hol találkozhatunk majd a REpontokkal azaz palackvisszaváltó automaták megjelenésével?

A REpontokat a nagyobb üzleteknek kötelező telepíteniük, de a kisboltok is bármikor csatlakozhatnak kézi visszaváltási rendszerrel. Ebben az esetben nincs szükség még automatára sem. A boltos egy applikációval visszaváltja és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amiket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak, és egy app segítségével azonnal megtérítik a bolt üzemeltetőjének a palackok után járó 50 forintokat. Ezenkívül a MOHU havonta utólag ún. kezelési díjat is fizet minden kézzel visszaváltott palack után, a bolt pedig nagyobb forgalomra számíthat, hiszen a visszaváltás díját jellemzően a helyszínen vásárolják le az emberek.

A rendszert irányító MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. folyamatosan bővíti a tipikusan élelmiszerboltokban, de akár már üzletben is elérhető visszaváltó pontok hálózatát. A MOHU országszerte eddig több, mint 2000 visszaváltó automatát helyezett ki, és a gépek már 1600 üzlethelyiségben állnak a vásárlók rendelkezésére. A számok pedig tovább emelkednek, és a MOHU a visszaváltási rendszerhez önként csatlakozó újabb boltok jelentkezésére is számít. A visszaváltási helyek havi elszámolás alapján kezelési díjat kapnak a náluk visszaváltott palackok darabszáma alapján.

Kisokos: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a palackvisszaváltó automaták használatához:

  1. Csak a visszaváltási logóval és egyedi vonalkóddal ellátott 0,1-3 liter közötti italos csomagolások: PET, alumínium vagy üveg palackok válthatók vissza.
  2. Tej alapú termékek és bizonyos egyedi formájú üvegek nem válthatók vissza!
  3. Öblítsük ki az üres palackot, üveget a visszaváltás előtt!
  4. Nem szabad összenyomni a műanyag palackokat! Csak ép és jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.
  5. Az 50 forint/palack visszaváltási díjat utalványban vagy hamarosan a REpont app indulása után átutalással kapjuk vissza. De fel lehet ajánlani egy gombnyomással jótékony célra is.

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. A kötelező visszaváltási rendszer már több országban sikeresen működik. A szomszédos Szlovákiában alig egy év alatt a forgalomba hozott italcsomagolások 70%-át visszaváltották a vásárlók.

A hír forrása: MTI, MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.  

Kiemelt kép: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó