Duplájára nőtt a hazai napelemes kapacitás

Napelemes kapacitás
Az Energiaügyi Minisztérium mai közleménye szerint a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye 2021 végéhez képest a kétszeresére emelkedett. Az ipari naperőművek kapacitása 3478 megawattra nőtt, háztartási méretű napelemes rendszerekből pedig már közel 260 ezer működik, 2362 megawatt összteljesítménnyel.

Túlteljesítettük a célszámot a napelemes kapacitásban

A tavalyelőtti több mint 1000 megawatt után 2023-ban is rekordmértékben, mintegy 1600 megawattal nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény. A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot, így hat évvel az eredeti határidő előtt valóra váltak a korábbi 2030-as célszámok: a 6000 megawatt összteljesítmény és 200 ezer háztartási kiserőmű. A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata ezért a következő évtized elejére már 12 000 megawatt naperőművi kapacitással számol.

A napenergia aránya az európai országok közül Magyarországon a második legmagasabb, 18 százalék feletti az áramtermelésben.

 

A háztartásoknak is osztottak lapot a napenergia kapacitásban

A  minisztérium hozzáteszi, a jövő a zöld energiáé: a kormány a 75 milliárd forint keretösszegű Napenergia Plusz Programmal segíti a családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében. A mostanáig beérkezett közel 12 ezer támogatási kérelem elbírálása folyamatosan zajlik. Ezer pályázó esetében már a kedvező döntések is megszülettek, kivitelezőik az elosztói engedély birtokában megkezdhetik a napelemek és energiatárolók beszerzését, üzembe helyezését. A Napenergia Plusz Programról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium
Kiemelt kép: Unsplash

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó