Gondolta volna? A fenntartható rovartenyésztés rövidesen tananyag lesz!

Fenntartható rovartenyésztés

Az országban elsőként rovartenyésztés tantárgy indul a győri Széchenyi István Egyetemen, amely együttműködési megállapodást kötött az Agroloop nevű céggel. Ez a társaság a fekete katonalégy lárvájának segítségével fehérjét állít elő, amiből takarmány készül.

Mi is a fenntartható rovartenyésztés?

A rovarok, jelen esetben a fekete katonalégy lárvája sokkal kevésbé környezetterhelő takarmányfehérje-forrást jelentenek, mint az állattenyésztés. A rovarok esetében ugyanis egységnyi fehérjét sokkal kevesebb táplálékból, erőforrásból, biomasszából tudnak előállítani, mint például a szarvasmarha-tenyésztés esetén.

 „Hiszünk abban, hogy a takarmánycélú rovarfehérje-gyártás új távlatokat nyithat a hazai agrár-, és élelmiszer-gazdaság fejlesztésében, és hozzájárulhat a jelenkori klímaváltozás mérsékléséhez is.

Ehhez pedig nélkülözhetetlen a vállalati és akadémiai szektorok összefogása – mondta az egyetemmel való együttműködés aláírásakor Percze Rajmond, az Agroloop társalapítója és ügyvezetője.

A győri Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás értelmében az egyetem az országban elsőként rovartenyésztés tantárgyat indít.

Percze Rajmond elmondta, a szakmai tartalmat és a való életből származó tapasztalatot ők fogják kölcsönözni a tárgyhoz, míg az egyetem átadja a tudásanyagot az érdeklődőknek. Az intézmény fogja biztosítani a kutatás-fejlesztési infrastruktúrát, ami a laboratóriumi munkák, finommérések hatékonyabb elvégzésében is segíti majd a céget. Ezáltal az egyetemen belül olyan képzések, tapasztalatszerzési módok nyílnak meg, amikre Magyarországon eddig nem volt lehetőség.

A fenntartható rovartenyésztéshez kapcsolódó kutatás-fejlesztés a Mosonmagyaróvári Innovációs Parkban zajlik majd, ennek során kiderülhet, hogy a lárvatrágyával gazdagított talajon nevelt növényeknek tényleg határozottan jobb-e a beporzó képességük, vonzva a beporzó rovarokat, és így valóban felerősítik-e az adott területen nevelt növények reprodukcióját. Ugyancsak válasz születhet arra is, hogy a lárvatrágyával gazdagított talaj a növényevő kártevők mekkora részét idegeníti el.

Az Agroloop az így kapott kutatás-fejlesztési eredmények és innovációk gyakorlati alkalmazását, gazdasági hasznosulását bemutatja a hallgatóknak.

Így például szakmai támogatással, rendszeres előadásokkal és tanulmányi üzemlátogatások biztosításával segíti az egyetemen bevezetett rovartenyésztés szaktárgy oktatását. Ezen felül az intézmény Fenntarthatósági Kompetenciaközpontja szervezésében létrejött éves nemzetközi konferencián is megosztja tapasztalatait.

„A Széchenyi István Egyetemen kiemelten foglalkozunk a fenntarthatóság kérdésével, ezért az egyik legfontosabb stratégiai célunk az, hogy oktatási és kutatási tevékenységünkkel folyamatosan tegyünk a fenntartható fejlődés érdekében és szélesítsük hallgatóink látókörét a témában. Ehhez érkeznek most új erőforrások az Agroloop széles portfóliójának és innovatív technológiájának köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy a kutatásaink során szerzett tudásanyaggal kézzelfogható gazdasági és társadalmi hatást érjünk el” – fejtette ki a megállapodás kapcsán dr. Teschner Gergely, a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Innovációs Parkjának vezetője.

A takarmány fehérjéhez sok fekete katonalégy kell, 12 naponta 1,6 milliárdot tenyésztenek majd.

Fenntartható rovartenyésztés fekete katonalégy
A fekete katonalégy lárvája, már a 15. naptól betakarítható és számos módon feldolgozható. Fotó: Unsplash

A fekete katonalégy lárvákból előállított egészséges állateledel-alapanyagok és szerves talajjavító készítmények a hazai agrárium számos területén hoztak forradalmian új, fenntartható megoldásokat.

Az európai fehérjekitettség egyre sürgetőbb problémát jelent az agrárszektorban:

a világ hústermelésének egynegyede a háziállatok tápjában hasznosul, míg a globális szántóföldi növénytermesztés 75 százaléka takarmánycélú tevékenység.

Ennek kiváltására kínál környezetkímélő alternatívát az Agroloop fenntartható rovartenyésztése: helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amelyek az alacsony értékű biomasszát magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítják át.

Forrás: az Agroinform cikke és az Infostart beszámolója.
Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó