Még könnyebb a visszaváltás – elérhető a REpont palackvisszaváltós mobilapplikáció

REpont

Tavaly ősztől fokozatosan vezették be itthon a DRS-t, azaz a kötelező visszaváltási rendszert. Ez azt jelenti, hogy minden 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartartalmú üveg-, fém- vagy műanyag palackos, illetve dobozos italtermék csomagolása betétdíjas, és azokat vissza lehet váltani. (Kivéve a tejtermékeket).

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. ennek megkönnyítésére a nagyobb üzletekben REpont visszaváltó automatákat helyezett el, ahová be lehet dobni a palackokat, üvegeket. Erről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

A REpont rendszer most még egyszerűbb, hiszen megérkezett a REpont app.

A REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni – közölte a MOHU, hozzátéve: az azonnali banki átutalást lehetővé tevő fejlesztés nemzetközi szinten is egyedülálló, ilyen országos rendszerre kiterjedő megoldás máshol nincs Európában.

A műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt visszaváltó vásárló háromféle módon kaphatja vissza az 50 forintot, miután bedobta az automatába a csomagolást:

  •     az üzletben levásárolható utalványként,
  •     felajánlhatja az összeget jótékonysági célra
  •     az új, magyar fejlesztésű REPont applikációnak köszönhetően rögtön átutalhatja azt a saját bankszámlájára

A tájékoztatás szerint május végén elindult és letölthetővé vált a REpont applikáció, amelyet a MOHU irányításával, külső partnerek bevonásával (MA-Coding, Envipco, Tomra, Sensoneo, Alerant, Raiffeisen Bank) fejlesztettek. Az alkalmazás letöltése, és a rövid regisztrációs folyamat után bankszámlaszám megadásával kérhető a REpont automatánál az azonnali visszautalás.

Az alkalmazás egyéb hasznos funkciót is kínál, egyebek közt térképen megtekinthetőek a legközelebbi REpont automaták, a térképen található pontokra kattintva ellenőrizhető az üzletek nyitvatartási ideje, címe és az automata által elfogadott italcsomagolások típusa is.

A MOHU folyamatosan bővíti a hálózatot, immár közel 3000 automatában lehet visszaváltani a visszaváltható jelöléssel ellátott műanyag palackokat, üvegeket és alumíniumdobozokat országszerte. A magyar vásárlók az indulás óta már 1 millió palackot váltottak vissza az automatákban.

A REpont alkalmazás letölthető az App Store-ból és a Google playről.

Forrás: MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

 

Kapcsolódó