Óriásira nő az energiaigény – az atomenergia marad a megoldás?

Az atomenergia válasz lehet az energiaigény kapcsán - illusztráció - fotó: Unsplash

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, óriásira nő az energiaigény a következő években, évtizedekben világszerte és itthon is. És bár a megújulók és az energiatárolás forradalma is a mindennapjaink része, azért a következő 20-30 évben is feltehetően kell majd valami, amiből a szükségleteinket olyankor is tudjuk fedezni, ha nem süt a nap, illetve nem fúj a szél. Különösen így van ez az olyan kis, energiaszegény gazdaságokban, mint például Magyarország.

Ha már energiaigény, akkor bizony nézzük meg a fentiek okán az atomenergia jövőbeli szerepét a fenntartható energiaellátásban, valamint vitatkozzunk azokról a kihívásokról és lehetőségekről, amelyeket ez a technológia kínál. Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk az atomenergia pozitívumait.

Az atomenergia egyik fő előnye, hogy nagyon magas energiahatékonyságot biztosít, meglehetősen alacsony szén-dioxid-kibocsátással. Például Franciaországban az atomenergia teszi ki az ország áramtermelésének több mint 70%-át, ami lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag alacsony szén-dioxid-kibocsátással rendelkezzenek az energiaszektorban. Ez különösen fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az energiaigény és az atomenergia kihívásai

Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az atomenergia használatával járnak.

Nem csak Csernobil 1986-ban, de a fukusimai katasztrófa 2011-ben újra világosan megmutatta, milyen veszélyeket rejt magában egy nukleáris baleset.

Ennek ellenére a technológia fejlődésével és a modern biztonsági intézkedésekkel sokat javult az atomerőművek biztonsága, elvben olyan emberi mulasztásokat a mai erőművekben nem lehet elkövetni, amilyet Csernobilban megtettek.

Nyilvánvalóan a fenntarthatóságról szóló stratégia, szakértői vitákban is gyakran felmerül a megújuló energiák és az atomenergia együttes használata, mint lehetőség. Például Magyarország vagy Svédország energiaellátásának jelentős részét atomenergia és megújuló források adják. Ez a hibrid megközelítés biztosíthatja az energiaellátás folyamatosságát, miközben csökkentheti a környezetre gyakorolt hatást.

Tavaly ősszel jelentették be, hogy a növekvő energiaigény okán Svédország két lépésben 2035-ig és ’45-ig modernizálná és bővítené nukleáris kapacitását. Már 2035-ig két új atomerőművet terveznek megépíteni, hogy kielégítsék az ipar és a közlekedés által az elkövetkező években várhatóan megnövekedő igényt – írta még akkor a Reuters hírügynökség.

A világ energiaigényének növekedése 2050-ig forrás: Statista.com
A világ energiaigényének várható növekedése 2050-ig    Forrás: Statista.com

A jövőbeni energiaellátási stratégiáknak figyelembe kell venniük az atomenergia potenciális szerepét mint a fenntarthatóság egyik eszközét. A technológiai fejlődések, például a negyedik generációs reaktorok, amelyek még biztonságosabbak és hatékonyabbak lehetnek, kulcsszerepet játszhatnak ebben. Ezen túlmenően, az atomenergia képes lehet stabil alapot nyújtani az ellátásnak olyan időszakokban is, amikor a megújuló források, mint a nap és szél, nem állnak rendelkezésre.

Az energiaigény óriási kihívásai

A kereslet világszerte rohamosan növekszik, ami komoly kihívások elé állítja a globális energiaellátási rendszereket, különösen a gyorsan fejlődő gazdaságokban, mint Kína vagy bizonyos afrikai régiók. Ezekben az országokban a városiasodás és a modern életmód terjedése exponenciálisan növeli az energiafogyasztást, ami szükségessé teszi a források diverzifikálását és a meglévő infrastruktúrák bővítését.

Magyarország esetében, ahol a gazdasági növekedési kilátások változóak, az atomenergia továbbra is döntő szerepet játszik. A Paks atomerőmű, amely az ország energiaellátásának jelentős részét biztosítja, kulcsfontosságú a stabil és megbízható energiaellátás fenntartásában. A magyar kormány döntése, hogy meghosszabbítja a Paks atomerőmű üzemidejét, a megújuló források korlátozott kapacitása és a folyamatos kereslet fényében pragmatikus lépésnek tűnik.

Fúziós energia vs. atomenergia és az energiaigény

A jövő energiatárolási lehetőségeinek tekintetében a fúziós energia továbbra is ígéretes, de még évtizedekre van szükség ahhoz, hogy ez a technológia gazdaságilag életképes alternatívává váljon. Jelenleg a megújuló források, mint a szél-, és napenergia, kapnak nagyobb hangsúlyt, de a teljes átállás még mindig távoli cél. Ezért az atomenergia, annak minden kihívása ellenére, továbbra is fontos szerepet fog játszani a globális és helyi energiastratégiákban.

Globálisan nézve, a fejlődő országokban az urbanizáció és az életmódváltás következtében növekvő energiakereslet kezelése kulcsfontosságú lesz a jövőben. Az energiaellátási stratégiák tervezésekor figyelembe kell venni a különböző országok egyedi körülményeit. A megújuló források mellett az atomenergia is lehet egy olyan stabilizáló erő, amely képes kezelni a csúcsidőszakokban jelentkező magas igényt.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon és más országokban is az atomenergia továbbra is jelentős szerepet játszhat az energiaellátásban, annak ellenére, hogy az új technológiák fejlődése és a megújuló források felé való elmozdulás folyamatosan formálja a globális energia tájképet. Az energiaellátás jövője szempontjából egy dinamikus egyensúly elérése jó lenne, amely figyelembe veszi az ökológiai fenntarthatóságot, a gazdasági hatékonyságot és a társadalmi fejlődés iránti vágyat egyaránt.

 

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó