Éttermi ételek csomagolása, avagy a pazarlás 50 árnyalata

Éttermi ételek csomagolása - a kép illusztréció - fotó: Unsplash

Az éttermi ételek elvitelre való rendelése gyakran bűntudattal jár legtöbbünknél: „Tényleg szükség volt arra, hogy több, nagyobb adagot kérjek? Inkább otthon kellett volna főznöm, és megspórolni a pénzt.” És a végső döfés, amely talán akkor hangzik el, amikor a szemét vagy az újrahasznosító kuka felett állva döntenénk el, hova dobjuk az üres dobozokat: „Micsoda pazarlás…”

Az egyre látványosabban dráguló éttermi ételek kapcsán – a költség-aggodalmak ellenére – az egyik módja annak, hogy enyhítsük az elvitelre szánt ételek környezeti hatását (vagy az ezzel járó bűntudatot), ha olyan éttermeket választunk, amelyek fenntarthatóbb csomagolást használnak – húzza alá a neves brit lap a The Guardian friss, az USA-ra fókuszáló írása.

„Minden apróság számít” – mondta Sarah Currie-Halpern, a hulladékcsökkentési tanácsadással foglalkozó Think Zero társalapítója. „8 milliárd ember él ezen a bolygón. Ha ebből akár csak néhány millió ember tesz valami fenntarthatóbbat, az már egy igen fontos, látható lépés a helyes irányba.”

Természetesen mindez soha nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. „Az egyik anyag talán rosszabb az üvegházhatású gázok szempontjából, míg egy másik a vízhasználat szempontjából” – mondta Elaine Blatt, az oregoni környezetvédelmi hivatal (DEQ) vezető elemzője. „Az alapkérdés az, hogy általánosságban túl sokat használunk ezekből a dolgokból. Ezt biztosan kijelenthetjük.”

De van némi információ, amit felhasználhatunk, hogy olyan döntést hozzunk az ételrendeléssel kapcsolatban, amelyben jó érzésünk lesz, vagy legalábbis kevésbé rossz. Itt van a mi (többnyire) tudományos rangsorunk, a legjobbtól a legrosszabbig.

Újrafelhasználható tárolóedények éttermi ételek esetén

„Az újrafelhasználható mindig a legjobb opció, bármi legyen is az” – mondta Currie-Halpern. Még a vastagabb anyagot, valamint a mosáshoz szükséges vizet és energiát figyelembe véve is

az újrafelhasználható kávéspoharak, salátástálak és dobozok kevesebb erőforrást igényelnek, kevesebb üvegházhatású gázt termelnek, és kevésbé szennyezik a környezetet, mint az eldobhatók, feltéve, hogy ténylegesen újrahasználják őket.

A megtérülési pont eljöhet akár két használat után is, vagy több mint 100 után!

Egyre több amerikai rendezvényszervező vagy vendéglátó cég teszi lehetővé, hogy az olyan városokban, mint San Francisco, Denver és New York, az éttermek tartós, mosható és újrafelhasználható edényekben szolgáljanak fel elvitelre vagy házhozszállítással rendelt ételeket. Nagy szórakoztató helyszínek, például az új Sphere (Las Vegasban), és az oregoni Portlandben található Moda Center, ahol a Trail Blazers kosárlabdacsapata játszik, elkezdték visszaváltható poharakban felszolgálni az italokat. Az egyetemi étkezők szerte az országban szintén újrafelhasználható edényeket alkalmaznak az elviteles ételekhez. (Nálunk jó pár éve működnek hasonló kezdeményezések, e téren Európa keleti része is talán előbbre jár mint az Egyesült Államok – a szerk.)

Éttermi ételek – papír és fólia csomagolások, pizzás dobozok

A csomagolásban kevesebb néha több. A súly számít, és a könnyebb anyagok kevesebb kibocsátással gyárthatók és szállíthatók. Egy szendvicscsomagolás, amelyet műanyagos bevonat vagy fólia von be, így megnehezítve vagy lehetetlenné téve az újrahasznosítást, összességében valószínűleg még így is jobb a környezet számára, mint egy nagyobb, újrahasznosítható edény. „Kevesebb anyagot tartalmaz, és ennek az anyagnak az előállítása valójában kisebb hatással jár, mint az újrahasznosítható műanyag előállítása” – magyarázta Blatt. „Az, hogy valamit újrahasznosíthatónak címkéznek, nem feltétlenül jelenti azt, hogy környezetbarátabb.” A klasszikus pizzás dobozok mindkét tulajdonság legjobbját ötvözik: megfelelő méretűek a tartalmukhoz és szinte mindenhol újrahasznosíthatók.

Szakértői tipp: ha a pizza sok olajat eresztett, tépje le a tetejét az újrahasznosításhoz, és tegye csak a zsíros felét a szemétbe!

 

Alumínium dobozok az éttermi ételek csomagolása során

A hagyományos, gyűrött szélű alufólia dobozok könnyűek és széles körben elfogadják őket az utcai szelektív hulladékgyűjtés során. Currie-Halpern szerint ráadásul erős a kereslet az újrahasznosított alumínium iránt, így jó esély van rá, hogy az ilyen dobozokat már fogyasztói felhasználás után gyártották újra. A fedél bonyolultabb kérdést vet fel. Az 1-es vagy 2-es számú műanyag fedelek újrahasznosíthatók, míg a fehér tetejű, alul fémszínű kartonfedél valószínűleg nem, mivel két olyan anyagból készült, amelyeket lehetetlen szétválasztani. Ugyanakkor a megsemmisítésre való koncentrálás félreviszi a hangsúlyt, emelte ki Blatt. Az is számít, hogy miként készülnek, megújuló energiával történt-e a gyártásuk, és milyen hulladékkezelési lehetőségek állnak rendelkezésre az adott városban vagy településen, ahol használják őket.

Újrahasznosított dobozok

Bár nehéz lehet összehasonlítani a különböző anyagok környezeti hatásait, ebben az esetben könnyebb. Az újrahasznosított anyagból készült dobozok jobbak, mint azok, amelyek nem ilyenek. Tehát ha egy dobozon az áll, hogy 40%-ban újrahasznosított anyagból készült, az jobb, mint ugyanaz a doboztípus, amelyik nem tartalmaz újrahasznosított anyagot.

Átlátszó, merev műanyag dobozok, poharak és kagylós dobozok

Az újrahasznosíthatóság nem mindig jó jelzője a környezetbarátságnak, mivel semmit nem mond el arról, hogy az adott csomagolóanyagot hogyan gyártották. A különböző típusú műanyagok közül azonban azok, amelyeken az 1-es (PET vagy PETE) vagy a 2-es (HDPE) szám szerepel a nyilak között – mindkettő gyakori az élelmiszer-csomagolásban – értékesebbek az újrahasznosítóknak, mint a magasabb számú műanyagok. Az 5-ös számú (polipropilén vagy PP) műanyagok is egyre újrahasznosíthatóbbak és értékesebbek. Ez azt jelenti, hogy ezek nagyobb valószínűséggel kerülnek újrahasznosításra.

Kivéve, ha feketék. „Jelenleg nincs nagy kereslet a fekete PET-re, így az országos gyűjtőprogramoknak csak egy kis hányada fogadja újrahasznosításra ezt az anyagot,” mondta Justin Gast, az Oregon DEQ anyaggazdálkodási szakértője. „Sajnos továbbra is sok fekete műanyagot látunk az élelmiszerboltokban és a gyorséttermekben.”

Egyéb műanyag és karton csomagolás

Az élelmiszer-szolgáltatásban használt egyéb műanyagok, mint például a 6-os számú (polisztirol), általában nem újrahasznosíthatók. Ugyanez igaz a lágy műanyagokra, mint a fóliacímkék és a szívószálak – mondta Currie-Halpern: „Ha egy tollal átszúrható, az mindig szemét lesz.”

Ugyanez vonatkozik a klasszikus kínai elvitelre szánt dobozokra és hasonló tartályokra is, mivel ezeket műanyaggal vonják be a kifolyás megakadályozása érdekében. Nehéz vagy lehetetlen különválasztani a papírt, így a legtöbb helyen nem is fáradoznak ezek gyűjtésével az újrahasznosítás céljából. Ahogy Blatt mondja, az újrahasznosíthatóság nem mindig jó teszt egy csomagolás környezeti hatásának megítélésére.

Komposztálható ételtartó eszközök

A leginkább környezetbarátnak hangzó lehetőségek, sokszor pont nem azok. Valójában elejétől a végéig problémásak, és egyre nagyobb fejfájást okoznak a fenntarthatósági szakértőknek. Hatalmas mennyiségű peszticidet, energiát és vizet igényel a kukorica és más növények termesztése a bioplasztikus poharakhoz vagy a rostalapú tálakhoz. „Ezek egy részét fel lehetne használni éhes emberek és állatok élelmezésére, ahelyett, hogy csomagolóanyagokat készítenénk belőle” – mondta Currie-Halpern.

A komposztálható csomagolás nem a legjobb megoldás az éttermi ételek terén

„Ételszerű anyagokat termesztünk, hogy más dolgokat tegyünk beléjük, majd eldobjuk őket” – mondta Blatt. Amikor az oregoni DEQ 2018-ban végzett egy felmérést, azt találta, hogy a komposztálható anyagok szinte mindig nagyobb környezeti hatással bírnak, mint azok a papírok és műanyagok, amelyeket helyettesíteni próbáltak.

A komposztálható anyag még a nevéhez sem méltó: csak nagyon kis hányada kerül ténylegesen komposztálásra. A komposztálható ételszolgáló eszközöket nem lehet a kerti komposzthalomba dobni, és sok komposztálással foglalkozó cég nem is fogadja el őket, mert kiderült, hogy a termékek nem bomlanak le megfelelően. Új kutatások azt mutatják, hogy jobban szétmállanak, mint azt korábban hitték, de a legtöbb ember nem fér hozzá azokhoz az ipari eljárásokhoz, amelyek kezelni tudnák őket.

Ezenkívül ott van az összetévesztés problémája. A komposztálható rostedények gyakran a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek, pedig nem újrahasznosíthatók, míg a hagyományos kartont az ételmaradékok közé dobják. „A komposztálható anyagok csak összezavarják az embereket” – mondta Blatt.

Ha kétséges, inkább dobjuk ki az éttermi ételek csomagolását

„Néha az a legjobb hely a dolgok számára, ha a szemetesbe kerülnek” – mondta végezetül Blatt, hangsúlyozva, hogy a szennyezett ételszállító edények rosszabbak, mint gondolnánk. A szennyezett csomagolás megsemmisítése (például elégetése, lerakása) csupán kis része a környezeti lábnyomnak, az élelmiszer-termelés hatalmas környezeti hatásához képest.

„Bár jó, ha aggódunk az elviteles edény miatt” – mondta, „szeretném, ha az emberek, akik ilyen edényben kapják meg az ételt, meg is ennék, és nem hagynák pazarolni.”

Az anyag forrása:

https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/10/best-sustainable-food-containers

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó