GDP-növekedés, gazdasági fejlődés – meddig még? Hová növekszünk ilyen ütemben?

GDP-növekedés - gazdasági fejlődés - illusztráció - fotó: Unsplash

GDP-növekedés, gazdasági fejlődés, avagy a „végtelen”, illetve véget nem érő gazdasági fejlődés kérdései foglalkoztattak a minap, így gondoltam, szenteljünk is ennek a témakörnek egy kis vitaindító írást.

A gazdasági fejlődés paradigma kihívásai

Évente felmerül bennem, mint gazdasági újságíróban, a kérdés: mi értelme van a végeláthatatlan gazdasági fejlődésnek? A modern világban gyakran találkozunk azzal a feltételezéssel, hogy a gazdasági növekedés, különösen a GDP növekedése, valamilyen módon elengedhetetlen a társadalmi jólét szempontjából. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez a folyamatos növekedés fenntartható-e hosszú távon, és vajon valóban szükséges-e az emberi boldogság és jólét szempontjából. Persze az ENSZ-nek is és más szervezeteknek, mozgalmaknak is vannak okos, ügyes fenntarthatósági „próbálkozásai” e területen, de azért nehéz manapság optimistának maradni e tekintetben…

A fenntarthatóság és gazdasági növekedés összeegyeztetése

A fenntarthatóság és a gazdasági növekedés közötti konfliktus a modern társadalom egyik legnagyobb kihívása. A fenntartható fejlődés ideálja gyakran ütközik a gyakorlati gazdasági realitásokkal.

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy olyan módon használjuk fel a jelenlegi erőforrásokat, hogy azok a jövő generációi számára is rendelkezésre álljanak. Ez azonban gyakran ellentétben áll azzal a törekvéssel, hogy a gazdasági mutatók, mint a GDP, folyamatosan és gyors ütemben növekedjenek.

A modern életmód és annak környezeti hatásai, és mindehhez hogyan viszonyul vajon a gazdasági fejlődés?

A modern életmód jellemzően energia- és erőforrás-igényes. Az átlagember ma sokkal több energiát használ, mint 50 vagy 100 évvel ezelőtt. Az otthonok fűtése, az elektromos eszközök használata, a közlekedés, és a csomagolóanyagok fogyasztása mind hozzájárulnak a globális energiaigény növekedéséhez és a környezeti terhelés növekedéséhez. A hulladéktermelés, különösen a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok, további környezeti problémákat jelentenek.

Gazdasági növekedés, GDP-növekedés - illusztráció - fotó: Unsplash
Gazdasági növekedés, GDP-növekedés – illusztráció – fotó: Unsplash

A népesség növekedése és az energiaigény változása

A világ népessége nyilvánavalóan az elmúlt 100 évben jelentősen, többszörösére nőtt, amely tovább növelte az energia és erőforrások iránti igényt. Az emberiségnek nem csak a létszáma (8 milliárd főnél járunk), de

az egyes emberek egyedi energiaigénye a modern életforma következtében megint csak többszörösére nőtt, és ez a tendencia továbbra is fennáll. Ez pedig, mint jól látjuk, elképesztő kihívásokat jelent a globális energiaellátási láncok számára, és fokozza a környezetre gyakorolt nyomást.

 

Akit mélyebben érdekel a téma, annak szívből ajánljuk ezt az előadást:

 

A jövőbeli változások – meg tudjuk ugrani?

A jelenlegi helyzetben a kérdés az, hogy képesek leszünk-e valamiképpen visszalépni a modern életforma energiafogyasztását tekintve.

Bármilyen technológiai fejlődés, például a megújuló energiák használata, vagy az energiahatékonyság javítása mellett is, alapvető változásokra van szükség a fogyasztói szokásokban és életmódunkban.

Ez lehet mondjuk

egy-egy kisebb méretű és sokkal jobban szigetelt otthon az emberek nagy részének és zeró emissziós középületek-intézmények elterjedése (lásd passzív házak és társaik), a közlekedési szokások nagyarányú megváltoztatása (mondjuk jóval kevesebb repülés és hajózás és újrahasznosítható(!) elektromos járművek használata), vagy a fenntarthatóbb csomagolási megoldások használata,

hogy csak három kiemelt területet említsünk.

A társadalmi és gazdasági hatások drasztikus kezelése – jönnek az „igazi” adók

A klímaváltozás hatására persze nem várható apró változás. Inkább óriási paradigmaváltás jöhet. Elképzelhető, hogy a kormányok és a nemzetközi szervezetek évről-évre egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a környezeti terhelés csökkentése érdekében. Ezek az intézkedések nyilvánvalóan az olyan tevékenységek megadóztatására irányuélnak majd, amelyek nem fenntarthatóak, például nem lebomló csomagolások vagy nem megújuló energiaforrások használata. Az első ilyen próbálkozásokat tucatszám láthattuk az elmúlt években, de ez még csak a kezdet volt!

Fontos megérteni, hogy ezek a változások elképesztő, eddig nem látott társadalmi és gazdasági kihívásokat jelenthetnek a következő évtizedekben,  az embereknek (Önnek is!) mielőbb alkalmazkodniuk kell az új realitásokhoz.

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó