Hőszivattyú vagy akár más elektromos fűtés, mint a gáz alternatívája

A hőszivattyú egy remek lehetőség, ha fűtést korszerűsírünk - illusztráció - fotó: Unsplash
A hőszivattyú újabban mindig előkelő helyen szerepel a tervek között, amikor egy ház vagy lakás építése során a fűtésrendszer kialakítása, annak felújítása, illetve korszerűsítése kerül szóba.

A hőszivattyú segítségével környezetkímélő és ráadásul rezsikímélő módszerrel megoldható korszerűsítés így, a fűtési szezon végéhez közeledve egyre gyakrabban felmerül. Pedig ilyenkor a legtöbb ember gondolatai először otthona – legyen az öröklakás, sorház vagy családi ház – fűtési rendszerének gázzal történő megoldására irányulnak.

A hőszivattyú egyre komolyabb alternatíva

Gyakran tehát a régi, elavult kályhák, konvektorok vagy öntöttvas radiátorok gázfűtéses modernizálása jut csak eszünkbe, például egy kondenzációs kazánon alapuló földgáz alapú fűtési rendszer kiépítése.

Szerencsére a mai korban nem mindenki ragad meg ennél a hagyományos megközelítésnél. Mindenki, aki hasonló döntési helyzetben van, annak számára fontos, hogy alaposan átgondolja a lehetőségeket. Különösen akkor, ha teljesen új fűtési rendszert kell kiépíteni vagy meglévő rendszerünket kell, akárcsak részben felújítani.

Egyre több kivitelező dönt ma már úgy, hogy a gázt be sem kötik az új építésű házakban, társasházi lakásokban. Ennek az a fő oka, hogy

a gáztervezés, a gázóra igénylése és a gázhálózatra történő rákapcsolódás nemcsak időigényes és bonyolult, de anyagilag is igen megterhelő, milliós tétel is lehet, és akkor még sem a kazán, sem a kémény nincsen kifizetve.

Ha még nincsen hőszivattyú, de van gázfűtés, akkor fontos alaposan számolni

Ha azonban már rendelkezésre áll a gáz (egy felújítás-korszerűsítés kapcsán), akkor mindenesetre érdemes mérlegelni a gázfűtés felújításának és korszerűsítésének költségeit. Azonban egy alternatív megoldásként az elektromos fűtés kialakítása is felmerülhet, ezt is mindenképpen ki kell számolni részletesen.

Napjainkban azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy az elektromos fűtés nem csupán hősugárzókra vagy olajradiátorokra korlátozódik. A modern otthonokban ilyen gépek vagy hűtő-fűtő klímák, fűtőszőnyegek és egyéb innovatív megoldások is helyet kaphatnak. Különösen igaz ez akkor, ha már a fűtés alapos korszerűsítése napirenden van, legyen szó újabb vagy régebbi építésű ingatlanról.

A hőszivattyú teljes költsége magas lehet, de van más jó megoldás!

A gázfűtés teljes korszerűsítésének költségeit tehát mindenképpen össze kell vetni az elektromos fűtésre való átállás költségeivel. A ház egészén már kialakított padlófűtés is átköthető elektromos kazánra, vagy akár hőszivattyúra is a legtöbb esetben, de nem mindig.

Vagy kialakítható egy burkolás során a fürdőszobai padlófűtés, ami például elektromos fűtőszállal nagyon könnyen megvalósítható. A nagyobb otthonokban pedig komplexebb fűtési rendszerek, mint az emlegetett rendszer is szóba jöhet, kiváltképp, ha nagy felületű fűtésrendszert tudunk költséghatékonyan létrehozni.

De remek alternatíva egy, vagy több modern hűtő-fűtő klíma felszerelése kiegészítő fűtésként. És eláruljuk a titkot,

azért fogyaszt igen keveset egy modern, klímával működtetett fűtés, mert a mai klímákban is hőszivattyú teszi a dolgát!

A hőszivattyú mellé nagyon jó árú „zöldáram”, azaz geo tarifa is igényelhető!

Érdemes tudni azt is, hogy az efféle modern rendszerek központi támogatása jelenleg igen kedvező, különösen, ha a szükséges áramot GEO tarifával vásároljuk meg. Még jobb lehetőség, ha napelemes rendszert tervezünk, mivel a napelemek által megtermelt elektromos áram jelentős részét felhasználhatjuk fűtésre, vagy éppen nyáron hűtésre, klimatizálásra.

Kisebb lakásokban vagy nyaralókban egy beépített hűtő-fűtő klíma is megfelelő lehet, kiegészítve egy, a nagy hidegekben besegítő kandallóval, kályhával vagy egy hangulatos cserépkályhával. Míg nagyobb családi otthonok, sorházak, ikerházak és családi házak esetében az ilyen megoldások előnyeit és hátrányait érdemes alaposan mérlegelni.

Meg kell jegyezni, hogy a hőszivattyúknak – mai tudásunk szerint – meglehetősen kevés hátránya van. Még, amitől a legtöbben tartanak az sem igazán megalapozott. Azaz a modern készülékek mínusz 20 fokos külső hőmérséklet mellett is képesek fűteni – ellentétben a közhiedelemmel. A modernebb, ma kapható rendszerek révén tehát akár hosszabb hideg periódusokat is képesek leszünk könnyedén átvészelni, legfeljebb a hatékonyság romlik átmenetileg.

Az északabbra fekvő országokban sokan használnak ma már hőszivattyús fűtést, ami bizonyítja e technológia hatékonyságát és megbízhatóságát.

Költség-szempontok a hőszivattyú esetén

A hőszivattyú beruházási költsége egy gázfűtési rendszer teljes beruházásához képest ráadásul ma már bőven versenyképes, sőt, néha olcsóbb is lehet. A már említett, nagyobb felületű fűtési rendszerek, mint a padlófűtés, falfűtés vagy mennyezetfűtés kialakítása esetén is megfontolandó egy ilyen rendszer beépítése.

Fontos, hogy a szakemberek készítsenek kalkulációt a hőszivattyú és a kondenzációs kazán költségeiről és hatékonyságáról, hogy megfelelően tájékozottan döntést hozhassunk.

Végezetül, ne feledkezzünk meg arról, hogy a világpiaci folyamatok befolyásolhatják a gáz árát, ami nem feltétlenül marad hosszú távon kedvező.

Akkor is érdemes kiszámolni az átállított fűtésrendszer teljes költségét, ha lehetőségünk van napelemet telepíteni.

Egy gázfűtési rendszer karbantartása, gázkazán cseréje vagy nagyjavítása gyakrabban és több költséget igényelhet, mint egy megbízható, akár 20 évig is probléma nélkül működő modern és fenntartható fűtési megoldás.

Így lehet tehát akár a napelemmel megtermelt zöld áramunkból fenntartható, megújuló energiát használó fűtési rendszerünk.

*

Még nincsen napeleme, de pályázna támogatásra? Olvassa el ezt a cikkünket!

https://green.hu/cikkek/erkeznek-penzek-napelem-palyazat-mit-kell-tenni/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó