Jöjjön valaki, szökik az energia – jöjjön valaki, fogy el a pénz – ilyen volt anno a zöld reklám

Forgó Morgó - Szökik az energia - retro reklám - kép: YouTube

Bár a télnek lassan vége a szökik az energia szlogennel megfogalmazott „retró intelem” most sem kevésbé aktuális. Következzen egy kis „retró környezetvédelem” és egy kis takarékoskodási gondolkodás – mindez egyszerre.

Az ’80-as évekre visszaemlékezve, ma is jól rémlik, hogy már gyerekként is sokszor hallottam a „Jöjjön valaki, szökik az energia, jöjjön valaki, fogy el a pénz” szlogent egy akkoriban divatba jövő kis, ma úgy mondanánk retro reklámfilmben. Ennek főszereplője Forgó Morgó, egy elégedetlen rajzolt villanyóra volt, mivel gazdaasszonya nem volt eléggé takarékos… Ideje az öreg áramzabálókat energiatakarékosra cserélni – hangzott el ez a bölcseeég, immár mintegy négy(!) évtizede.

Jöjjön valaki, szökik az energia!

Íme, a 20 másodperces, retró reklámfilmecske, az idősebbeknek emlékeztetőül, a fiatalabbaknak pedig egyfajta történelmi relikviaként:

Ezek a mondatok a hetvenes évek olajválságának hatásait tükrözték Magyarországon, amikor az energiaárak megemelkedése miatt az akkori hatalom ilyen típusú reklámokkal próbálta a lakosságot – minden lehetséges eszközzel – takarékosságra nevelni, erre ösztönözni. Akit amúgy mélyebben érdekelnek a retró reklámok, azoknak ajánlom például ezt a gyűjtést a legjobbakkal:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/a-22-legjobb-retro-reklamfilm-magyar/

Szökik az energia – erre intett a nagymamám is

Nagymamám gyakran mondta: „Kapcsold le, fiam, a villanyt, ha kijössz a szobából.” Ma már sok helyen automaták végzik ezt a feladatot, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene tudatosan bánni az energiával. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy bár a villanykapcsoló lekapcsolásával is némi energiát spórolhatunk, de például

a rossz fűtési, szellőztetési szokásaink sokkal több energiát igényelhetnek.

Ha fázunk, természetesen fűteni kell, de ésszerűen és takarékosan. Ha csak kissé fázunk, jobb lehet először egy meleg pulóvert és vastag zoknit felvenni, ahelyett, hogy a hőmérsékletet 24-25 fokra állítjuk be. Az esti alváshoz pedig 20-21 fok, vagy sokaknak még kevesebb is bőven elegendő lehet.

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy otthonát korszerűsítse vagy a fűtésrendszerét felújítsa, különösen, ha olyan társasházban él, ahol nincs ráhatása a fűtés korszerűsítésére. Amikor én társasházban éltem, ahol nem volt egyedi fűtésmérés, akkor is lejjebb csavartam a radiátort, mert nem volt szükségem a 25 fokra. Nem azért tettem ezt, hogy kevesebbet fogyasszak, vagy hogy kevesebbet fizessek, hanem, hogy feleslegesen ne pazaroljak energiát. Ez egy szemléleti kérdés.

Szökik az energia akkor is, ha nem szellőztetünk okosan

Fontos odafigyelni a szellőztetésre is. A legjobb módszer, ha akkor szellőztetünk, amikor a lakás már egy kicsit kihűlt, és gyorsan, több ablakot kinyitva kereszthuzatot létrehozva cseréljük ki a levegőt. Télen is naponta többször, rövid időre, legfeljebb 5-10 percre meg lehet ezt tenni. Ilyenkor nem hűlnek át a bútorok és a falak, a levegő mégis kicserélődik.

Fontos, hogy ilyenkor rengeteg energiát spórolunk, hiszen nem hűlnek ki a nagy tömegű tárgyak, falak, burkolatok.

Ez csak néhány példa arra, hogyan lehet spórolni a fűtési és más típusú energiával, de további tippekért érdemes ellátogatni a green.hu oldalra vagy más hasonló forráshoz. A lényeg, hogy próbáljunk meg néhány tanácsot betartani és a saját életünkbe beépíteni. Tanuljunk és tartsuk be nagyszüleink, dédszüleink javaslatát a takarékos életmódra, vagy akár a gyerekkorunkban látott reklámok tanulságát, amelyek arra figyelmeztettek: „Jöjjön valaki. Fogy az energia. Jöjjön valaki! Szökik a pénz.”

Kapcsolódó