Közel a klímakatasztrófa: rekordhőség, majdnem 53 fok van Indiában

Rekordhőség India

Legkevesebb 15 halálos áldozata volt az elmúlt 24 órában az India keleti államaiban, Biharban és Oriszában tapasztalt rendkívüli hőhullámnak, amely várhatóan szombatig folytatódik – közölték a helyi hatóságok.

Delhiben, India fővárosában a héten 52,9 Celsius fokos hőmérsékletet mértek, ami országos rekord.

A meteorológiai szolgálat azonban jelezte, hogy a rekordhőséget jelző hőmérőt ellenőrizni fogják, és lehetséges, hogy ezt követően az értéket módosítják.

Miközben India középső és északnyugati részén az előrejelzés szerint a következő napokban csillapodik a hőség, az ország keleti felében még legalább két napig tart majd – közölte az Indiai Meteorológiai Hivatal, amely akkor jelent be hőhullámot, ha a hőmérséklet a megszokottnál 4,5-6,4 Celsius fokkal magasabb.

A hatóságok tájékoztatása szerint az rekordhőség miatt csütörtökön 15 halálesetet jelentettek.

Az oriszai Rourkela egy kórházából tíz halálos áldozatról számoltak be, a bihari Aurangabadban pedig öt ember halt meg napszúrás következtében.

Egy aurangabadi illetékes hozzáfűzte, hogy csütörtökön további hét ember a kórházba tartva halt meg, de őket nem sorolták a hőség áldozatai közé, mert a halottkémi vizsgálatot követően derül ki, hogy pontosan mi okozta a halálukat.

Az oriszai kormány az alkalmazottai számára megtiltotta a szabadban végzett tevékenységeket a legnagyobb hőség idején, délelőtt 11 és délután 3 óra között.

Pénteken Delhiben ismét 43 Celsius fokos hőség lehet az előrejelzés szerint. A város eközben vízhiánnyal is küzd. Az embereket figyelmeztették, hogy minden korosztály számára „nagyon nagy a valószínűsége a hőbetegség és a hőguta kialakulásának”, és rendkívüli óvatosságra szólítják fel a veszélyeztetett lakosságot.

Az urbanizáció fokozza a rekordhőséget

Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok, amelyeket a tudósok szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hatásai is fokoznak. A globális felmelegedés hatására a hőmérséklet emelkedik, és egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események. Az urbanizáció és a városok növekedése szintén hozzájárul a probléma súlyosbodásához. A beton és aszfalt felületek hőszigeteket hoznak létre, amelyek tovább növelik a hőmérsékletet a városokban.

Delhiben közel 30 millió ember él, és mintegy 600 négyzetmérföldnyi területet foglal magában.

A meteorológiai szolgálat szerint a hőhullámok az évnek ebben az időszakában a leggyakoribbak Indiában, és általában március és június között fordulnak elő, a hőségcsúcs májusban van. De a hőhullámok a régióban az utóbbi időben különösen alattomosak voltak. Áprilisban több százan haltak meg Ázsiában a rendkívül magas hőmérséklet következtében, többek között Indiában, Bangladesben, Thaiföldön és Gázában.

Forrás a CBS News cikke.
Nyitókép: Freepik

Olvassa el korábbi cikkünket a klímaváltozásról és a szélsőséges időjárásról!

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó