Ilyen a környezettudatos utazás-tervezés: pénzt és szén-dioxidot is „spórolunk”

környezettudatos utazás-tervezés illusztráció - fotó: Unsplash
Itt a jó idő, a tavasz, ilyenkor újra utazásokon töri a fejét az ember, ám a környezettudatos utazás-tervezés ma egyre lényegesebb. Legyen szó akár rövidebb, akár hosszabb utazásokról. Nézzük, mire érdemes odafigyelni.

Az utazások megtervezésének környezettudatos formája egyre fontosabbá válik a mindennapi életünkben. De mit is jelent ez pontosan?

Mi is az a környezettudatos utazás-tervezés?

Ahhoz, hogy hatékonyan csökkentsük az autós és más, légszennyező járművekkel megtett utazásaink környezeti hatását, nem csupán büntetőadókra vagy magas üzemanyagárakra van szükség az elrettentéshez…

Bár pár év és várhatóan a fosszilis üzemanyagok látványos drágulásával is szembe kell néznünk majd, ahogyan a klímapolitikai nyomás is erősödni fog, úgy jönnek a karbonadók.

Az üzemanyagárak már most sem mondhatók alacsonynak, különösen a hazai átlagjövedelmekhez képest. Ha azonban mélyebbre ásunk az elmúlt évtizedek történetében, akkor hamar rájövünk, hogy

az autózás vagy akár a repülés évtizedekkel ezelőtt sem volt olcsó, igaz a közelmúltban az üzemanyagárak és az autók ára (újra) növekedett, a drágulás miatt pedig a szabadon (például utazásra) elkölthető jövedelmek csökkentek a társadalom szélesebb rétegeit tekintve.

Sokkal több az autó, mint egykor és sokat is használjuk őket

A középosztály jövedelmének arányában az autózás, a repülés mára mégis jóval kevésbé luxus, mint a múltban. Ezt megerősíti, ha megnézzük a városi utcákban vagy lakóövezetekben parkoló autókat, és összehasonlítjuk a helyzetet azzal, amit egy pár évtizeddel korábbi, mondjuk retro fotókon látunk… Fontos azonban megjegyezni, hogy a problémát nem önmagában a jóval több autó birtoklása jelenti (egyre több családban van második, sőt, egy-egy nagyobb gyereknek néha harmadik autó is), hanem az, hogy gyakran túlzottan sokat használjuk őket.

Optimalizáljuk az autóhasználatot, ez is a tudatos utazás-tervezés része

Gyakran előfordul, hogy az autót rövid, sétával, vagy közösségi közlekedéssel is könnyen elérhető távolságokra használjuk. Például leugrunk vele a közeli boltba akkor is, ha 5-8 perc sétával is megoldható lenne, és a kenyeret, tejet hazafelé elbírjuk, ráadásul az idő is szép és  sietnünk sem kell – azaz semmi nem indokolja az autóhasználatot.

Igaz az is, hogy 3-4 évtized alatt még idehaza is nagyot változott az életmódunk, sőt, a közösségi közlekedéstől távolabb eső városi agglomerációk alaposan beépültek, továbbá sokkalta magasabbak a kényelmi igényeink is. 

Szüleink, nagyszüleink korában az emberek általában órákat gyalogoltak vagy bicikliztek egy-egy távolabbi cél eléréséért. Ma már a kényelem óriási szerepet játszik, de persze nem kell bűntudatot éreznünk minden autóhasználatkor.

Figyeljük utazásaink számát, hosszát a környezettudatos szemlélet jegyében!

Fontos azért, hogy átgondoljuk és optimalizáljuk útjainkat.

Összeszervezve a napi teendőinket elkerülhetjük a felesleges autózást, például a boltba történő többszöri kiugrásokat. Ha előre megtervezzük a napunkat, például úgy, hogy az iskolai vagy munkahelyi utazásunk során beiktatjuk a bevásárlást, jelentősen csökkenthetjük az autóhasználatunkat.

Ha tudatosabban autózunk, könnyedén akár 10-20%-kal is csökkenthetjük nemcsak az üzemanyagra fordított kiadásainkat, hanem a karbonlábnyomunkat is. Elektromos autók esetében is fontos a tudatos használat, hiszen bár helyi szennyezést nem okoznak, a felesleges autózás még mindig energiafogyasztással jár.

Gyakorlati tipp: használjuk ki a digitális térképek „zöld” funkcióit

A zöld utazás-tervezés során az okostelefonos digitális térképek valós idejű forgalmi információkkal segítenek elkerülni a dugókat, már ezáltal is csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

Az okostelefonos térképalapú alkalmazások, mint a Google Maps vagy a Waze, egyetlen gombnyomással megoldják a legrövidebb vagy leghatékonyabb útvonalak kiválasztását, így csökkentve az utazási időt és a környezetre gyakorolt negatív hatást.

Az okostelefonos térképek integrálása a BKK-val, a Volánnal, a MÁV-val – és hasonló közösségi közlekedési információkkal  – segít megtalálni a leggyorsabb tömegközlekedési útvonalakat is, így ösztönözve bennünket a környezetkímélőbb közlekedési módok használatára. Ha távolabb is lakunk, akkor is tegyük le az autót a városhatárnál!

Továbbá könnyedén találhatunk új kerékpárutakat, még felfedezetlen gyalogos ösvényeket is, amelyek használatával nemcsak a környezetet kíméljük, hanem az egészségünk, lelki békénk megőrzéséhez is hozzájárulnak. Összességében ezekkel tudatosabban választhatjuk meg a legkíméletesebb utazási módot.

Ne vigyük azért túlzásba a környezettudatos utazás-tervezés “őrületet”

Az írás végén kiemelendő, hogy a környezettudatos utazás-tervezés során nem arra buzdítunk, hogy teljesen mondjunk le az autózásról, hiszen vannak élethelyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, vagy nagyon kényelmetlen lenne közösségi közlekedéssel az adott helyzetet megoldani, például gyerekek, idősek, betegek vagy nagyobb mennyiségű áru „logisztikázása” távolabbi helyekre.

Azonban a tudatos és átgondolt autóhasználat révén – végső soron – jelentős mértékben csökkenthetjük üzemanyag-fogyasztásunkat és a környezetre gyakorolt hatást. Nem utolsó sorban pedig a fenntartható utazás nem csak a környezetünk, de a pénztárcánk számára is előnyös.

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó