A környezetvédelem mást is jelent, mint gondolnánk: ezért jó a helyi összefogás

Környezetvédelem az is, ha ahelyi piacon vásárolunk - illusztráció - Fotó: Unsplash
A környezetvédelem nem csak nagy léptékű globális intézkedésekben, hanem a mindennapok kis, közösségi cselekedeteiben, gesztusaiban is megjelenik. Egy kevésbé ismert, de jelentős módszere a környezettudatos életmódnak a helyi közösségen belüli aktív részvétel.

Az is környezetvédelem szerintem, ha mondjuk például az idősebb vagy más okból segítségre szoruló szomszédoknak nyújtunk segítséget. Ez a fajta segítség nem csupán a közvetlenül érintettek életét könnyíti meg, hanem a környezetre gyakorolt hatás csökkentésében is szerepet játszhat.

A közösségi segítségnyújtás és az önkéntesség jelentősége a környezeti fenntarthatóság és a társadalmi jólét szempontjából mélyreható. A kezdeményezések, mint az idősebb szomszédoknak való bevásárlás segítsége, bár első pillantásra egyszerű gesztusnak tűnhetnek, valójában sokrétű előnyökkel bírnak, mind az egyének, mind a közösség számára. Ezek az előnyök több dimenzióban is megmutatkoznak: környezeti, gazdasági, és társadalmi szinten is.

A környezetvédelem és a közösségi előnyök

Kisebb autóhasználatot jelent, amikor összefogunk, és segítünk egymásnak a bevásárlásban, csökkenthetjük az egyéni utak számát, ami közvetlenül kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent. Ez nemcsak a közlekedési dugókat mérsékli, hanem a légszennyezés szintjét is alacsonyabban tartja.

Helyi termékek vásárlása a helyi piacon vagy közvetlenül a termelőktől is remek hozzájárulás a fenntarthatóság megteremtéséhez. Az ilyen vásárlás nemcsak a helyi gazdaságot erősíti, hanem csökkenti azon termékek iránti keresletet, amelyek hosszú távú szállítás miatt nagyobb szén-dioxid-lábnyommal rendelkeznek.

Az erőforrások megőrzése is elérhető, például közös bevásárlással sok esetben kevesebb csomagolóanyagot is használunk ezáltal. Szóba jöhet a többször használatos bevásárlótáskák használata is, ami tovább csökkenti a környezetre gyakorolt terhelést.

További gazdasági előnyök is a környezetvédelem támogatói lehetnek

Helyi gazdaság támogatása: A helyi termékek és szolgáltatások igénybevétele elősegíti a pénz környékbeli keringését, amely hozzájárul a helyi vállalkozások stabilitásához és növekedéséhez.

Költséghatékonyság: Közös bevásárlás során lehetőség nyílik nagyobb mennyiségek kedvezőbb áron való beszerzésére, ami csökkentheti az egyéni költségeket.

A társadalmi előnyöket se feledjük

A közös segítségnyújtás végső soron erősíti a közösségen belüli kapcsolatokat, elősegíti az összetartozás érzését is. Az effajta önkéntes tevékenységek révén a résztvevők végülis tanulnak a környezetvédelem fontosságáról, ami hozzájárulhat a környezettudatossághoz.

Környezetvédelem és még újabb példák

Közösségi kert egy új divat a nagyvárosokban: az ilyen projektek nemcsak zöld területeket biztosítanak a városokban, de lehetőséget adnak a helyi lakosoknak arra, hogy saját zöldségeket és gyümölcsöket termesszenek, némiképp csökkentve ezzel a kereskedelmi termékek iránti igényt és azok szállításával, nagyüzemi termelésével járó környezeti terhelést.

Jó ötlet az autómegosztás, azaz a csoportos utazás is. Munkahelyre vagy iskolába járás esetében a közös utazás (angolul: carpooling) jelentősen csökkentheti az egyéni  járművek használatát, ezáltal mérséklődik a károsanyag-kibocsátás és a közlekedési dugók is enyhülnek, ha kellően sokan döntenek ilyen megoldás mellett. És még pénzt is spórolunk!

A közvetlen vásárlás a helyi termelőtől (szomszédtól, a helyben élőktől, helyi piacon) nem csak a frissességet és minőséget garantálja, hanem csökkenti a szállításból eredő környezeti lábnyomot is.

A fenti példák is kiválóan megmutatják, hogy a közösségi segítségnyújtás és önkéntes tevékenységek végső soron nem csak a környezeti fenntarthatóságot, hanem a gazdasági stabilitást és a társadalmi összetartozás erősítését is segítik.

Az ilyen típusú kezdeményezések végülis elősegítik egy olyan társadalom kialakulását, amelyben az emberek jobban tisztában vannak cselekedeteik kollektív hatásaival, és aktívan részt vesznek a fenntarthatóság “igéjének hirdetésében”

A segítségnyújtás és a környezetvédelem tehát igenis összekapcsolható: az ilyen jellegű tevékenységek nemcsak a közvetlen környezetünkben élő embereknek nyújtanak segítséget, hanem – ha csak egészen apró mértékben is –, de mindenképpen hozzájárulnak a fenntarthatóbb és élhetőbb világ megteremtéséhez is.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó