Kukába az élelmiszerpazarlással! Plakáttervező pályázatot indít a Nébih
A Fenntarthatósági témahét alkalmából indítja el plakáttervező pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja, „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel.
A pályázatra olyan műveket várnak, amelyek közérthetően, látványosan vagy akár humorosan mutatják be az élelmiszerpazarlás jelenségét, annak következményeit, valamint hangsúlyozzák a fogyasztók megelőzésben betöltött szerepét.
A pályaművek beküldési határideje: 2024. június 21.
A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, és műveik a tervek szerint országszerte megjelennek majd az oktatási intézményekben a következő tanévtől.
Fókuszban az élelmiszerpazarlás
A teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8 százaléka az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek közt környezeti és gazdasági károkat okoz. A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint
Magyarországon fejenként átlagosan 60 kilogram élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40 százaléka körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lehetne.
A „Kukába az élelmiszerpazarlással” című plakáttervező pályázattal a Maradék nélkül program célja, hogy még több fiatal figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlásra, amely társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben.
A verseny több korosztály számára is nyitott: általános iskolások, középiskolások és idén először a vállalkozó szellemű felnőttek pályaműveit is várják a Nébih munkatársai. Az alkotások készítéséhez bármilyen technika alkalmazható, grafikai szoftver használata is megengedett, kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép.
Maradék nélkül az élelmiszerpazarlás ellen
A Nébih évek óta futó programjának üzenete:
Ne vásárolj többet, ne főzz többet, ne szedj többet, mint amennyit meg tudsz enni maradék nélkül!
A program fő célja, hogy mérsékelje az élelmiszerpazarlást hazánkban és Európában egyaránt, ezért a Maradék nélkül program keretében:
- Nyomonkövetik a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, amely 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált.
- Kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkori szemléletformálásra, ezért széleskörű oktatási programot működtetnek.
- A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló üzenetekkel, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segítik az élelmiszerpazarlás csökkentés útján.
- Összegyűjtik és népszerűsítik az élelmiszerpazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
- Együttműködnek más élelmiszerpazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.
A Nébih számításai szerint a tendencia jó, az élelmiszerpazarlás itthon 27%-kal csökkent az elmúlt 6 évben. Ugyanakkor még így is 574 ezer tonna élelmiszerhulladék kerül a kukákba évente.
Az élelmiszerpazarlásról korábbi cikkünkben is írtunk, illetve olvashat arról is, hogy az iskolai menzákon hogyan próbálják elkerülni, hogy sok legyen az ételmaradék.
Forrás: MTI és a Nébih Maradék nélkül weboldala.
Kiemelt kép: freepik
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!