Kukába az élelmiszerpazarlással! Plakáttervező pályázatot indít a Nébih

Nébih Kukába az élelmiszerpazarlás
A Fenntarthatósági témahét alkalmából indítja el plakáttervező pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja, „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel.

A pályázatra olyan műveket várnak, amelyek közérthetően, látványosan vagy akár humorosan mutatják be az élelmiszerpazarlás jelenségét, annak következményeit, valamint hangsúlyozzák a fogyasztók megelőzésben betöltött szerepét.

A pályaművek beküldési határideje: 2024. június 21.

A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, és műveik a tervek szerint országszerte megjelennek majd az oktatási intézményekben a következő tanévtől.

Fókuszban az élelmiszerpazarlás

A teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8 százaléka az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek közt környezeti és gazdasági károkat okoz. A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint

Magyarországon fejenként átlagosan 60 kilogram élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40 százaléka körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lehetne.

A „Kukába az élelmiszerpazarlással” című plakáttervező pályázattal a Maradék nélkül program célja, hogy még több fiatal figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlásra, amely társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben.

A verseny több korosztály számára is nyitott: általános iskolások, középiskolások és idén először a vállalkozó szellemű felnőttek pályaműveit is várják a Nébih munkatársai. Az alkotások készítéséhez bármilyen technika alkalmazható, grafikai szoftver használata is megengedett, kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép.

Maradék nélkül az élelmiszerpazarlás ellen

A Nébih évek óta futó programjának üzenete:

Ne vásárolj többet, ne főzz többet, ne szedj többet, mint amennyit meg tudsz enni maradék nélkül!

A program fő célja, hogy mérsékelje az élelmiszerpazarlást hazánkban és Európában egyaránt, ezért a Maradék nélkül program keretében:

  • Nyomonkövetik a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, amely 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált.
  • Kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekkori szemléletformálásra, ezért széleskörű oktatási programot működtetnek.
  • A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló üzenetekkel, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segítik az élelmiszerpazarlás csökkentés útján.
  • Összegyűjtik és népszerűsítik az élelmiszerpazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
  • Együttműködnek más élelmiszerpazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.
Nébih élelmiszerpazarlás
A Nébih oktatóanyagokkal segíti az élelmiszerpazarlás csökkentését. Ábra: Nébih

A Nébih számításai szerint a tendencia jó, az élelmiszerpazarlás itthon 27%-kal csökkent az elmúlt 6 évben. Ugyanakkor még így is 574 ezer tonna élelmiszerhulladék kerül a kukákba évente.

Az élelmiszerpazarlásról korábbi cikkünkben is írtunk, illetve olvashat arról is, hogy az iskolai menzákon hogyan próbálják elkerülni, hogy sok legyen az ételmaradék.

Forrás: MTI és a Nébih Maradék nélkül weboldala.
Kiemelt kép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó