A műbőr nem fenntartható: inkább viseljünk állati bőröket?!

A műbőr nem tökéletes, nem eléggé fenntartható - a kép illusztráció - fotó: Pexels.com

Hogyan viszonyul a műbőr az állati eredetű bőrhöz, van eléggé fenntartható a műanyag, azaz a sokszor már vegán bőrnek hívott alapanyag? Íme, a The Washington Post cikke összeszedte, mi az, amit erről tudni érdemes. Néha jobb lehet állati bőrökből készült cipőt, övet, táskát viselni?

Ha bőr cipőt, övet vagy ruhát keres, egyre több „vegán” címkével ellátott termékkel találkozhat, ami a gyakorlatban műbőr alkalmazását jelenti.

Néhány márka ezeket a termékeket fenntarthatóbb választásként hirdeti a hagyományos, állati eredetű bőrrel szemben, egyfajta Greenwashing-ként. Miért mondjuk ezt? Mert a szintetikus bőr használata valójában közel sem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik.

Bár nem állatokból készül, a „vegán bőr” gyakran a „műbőr” újracsomagolása, amely műanyagból, azaz fosszilis tüzelőanyag-alapú textilből készül.

A The Washington Post minapi írása alaposan megvizsgálja, hogy hogyan viszonyul a szintetikus bőr az állati bőrhöz. Íme, amit tudni érdemes:

Mi is pontosan az a műbőr alapanyag?

A legtöbb műbőr vagy poliuretánból, vagy polivinil-kloridból – ismertebb nevén PVC-ből – készül, amelyek nyilvánvalóan mind egy szálig a műanyagok családjába tartoznak.

Ha műbőrt vásárolsz, érdemes elkerülni a PVC-t – figyelmeztetett Huantian Cao, a Delaware Egyetem divat-, és ruházati tanulmányok professzora és tanszékvezetője, aki fenntartható textíliákkal foglalkozik és ilyen, zöld-tervezés a kutatási területe.

„Ennek az anyagnak az egész életciklusa nagyon súlyos környezeti hatásokkal jár” – fejtette ki Huantian Cao.

A PVC gyártása, használata és ártalmatlanítása során mérgező, klór alapú vegyi anyagok szabadulhatnak fel, és a műanyag a világ egyik legnagyobb dioxinforrása, amely egy olyan káros szennyező anyag, amely tartósan megmarad a környezetben és felhalmozódhat az élelmiszerláncban is.

A műbőr gyártói jelenleg azon dolgoznak, hogy megszüntessék a PVC használatát – mondta Cao. A poliuretán e téren jobb alternatíva, de még mindig műanyag, és természetesen kőolajszármazékokból készül. Az ilyen típusú műbőr gyártása is vegyi anyagokat igényel – tette hozzá.

A műbőr újrahasznosítása ráadásul kellően bonyolult és nem széles körben elterjedt eljárás

– jegyezte még meg Huantian Cao.

A műbőr kidobása, ha már nem akarjuk viselni, problémás lehet, hiszen nem újrahasznosítható hulladék keletkezik, ráadásul egy szintetikus anyagról van szó, amit nem kényelmes viselni – fejtette ki Sonali Diddi, a Colorado Állami Egyetem tervezési és kereskedelmi tanszékének docense, aki a fenntartható ruházati gyártást és fogyasztást kutatja. Majd kiemelte: szinte soha nem fog lebomlani a műbőr.

Honnan származhat a műbőr helyett használható az eredeti bőr?

Míg tehát a műbőr kőolajszármazék, közönséges feldolgozott műanyag, addig a hagyományos bőr a haszonállatok, elsősorban a szarvasmarhák bőréből készül. Ezeket az állatokat elsősorban húsért és tejért tenyésztenek. Azokat a bőröket, amelyekből nem készítenek bőrt, általában elégetik vagy hulladéklerakókba kerülnek – érvelnek a valódi bőrök használata mellett egyes szakértők.

Huantian Lao így érvel: amíg az emberek húst esznek, lesz bőr, és fenntartható megoldást kell találnunk ennek felhasználására. Sokan azt gondolhatják vagy érezhetik, hogy mindez rossz dolog, azaz, hogy csak azért öljük meg az állatokat, hogy bőrt és cipőt készítsünk belőle, de ez kifejezetten nem igaz, lényegében az állattenyésztés érdemi részben kidobásra ítélt melléktermékéről van szó.

A Leather and Hide Council of America (LHCA, Amerikai Bőr- és Irhatanács), amely egy kereskedelmi szervezet, becslése szerint

világszerte az állati bőrök körülbelül 40 százalékát hulladéklerakókba helyezik

– figyelmeztetett Kevin Latner, az LHCA alelnöke. Ahogyan pedig ezek a bőrök lebomlanak, évente körülbelül 40 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket bocsáthatnak ki. Ez a mennyiség hasonló ahhoz, mintha több mint 9 millió benzines autót vezetnének egy évig.

Az állatbőrök húsiparból történő összegyűjtése és bőráruvá alakítása e bőrforrás maximális kihasználásának egyik módja – von konklúziót HuantianCao.

 

Az anyag forrása és további részletek (angol nyelven):

https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2024/06/03/leather-pleather-sustainability/

Nyitókép: Pexels

*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

*

Kapcsolódó