Napelemre akár 5 milliónyi ingyen-pénz vehető fel idén! Megéri?

Napelemre idén jár újra támogatás - érdemes meggondolni! fotó: Pexels
Napelemre akár 5 milliónyi ingyen-pénz vehető fel idén napelemre! Nézzük meg, hogy minden esetben megéri-e annak, akinek korábban nem volt forrása napelemre még?

Mint ismert, és mint arról mi is írtunk, 2024 január közepén megnyílt Napenergia Plusz Programban egy ingatlanra akár 5 millió forint támogatás is elnyerhető napelemre, igaz energiatároló együttes létesítése esetén. A kormány a pályázattal nyilvánvalóan nem csak a zöldenergia termelésére, de helyszíni eltárolására is ösztönöz, így segíti a családokat áramszámlájuk csökkentésében.
Azaz idén a magyar kormány egy új napelemes támogatási rendszert indított, melynek részleteit számos napelemes cég tájékoztatójából is alaposan megismerhetjük.

Kezdjük is a lényeggel: az alábbiakban egy hasznos kalkulátort és tájékoztató anyagot mutatunk, amely segítségével akár mélyebben is megérthetjük a jelenlegi napelemes támogatási rendszer előnyeit és hátrányait, valamint feltételeit.

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/termekek/solar.html

Hogyan biztosítsuk otthonunk, e-autónk energiáját?

Amennyiben saját döntésünk, hogy hogyan biztosítsuk otthonunk energiaellátását – különösen, ha önálló házban élünk, és nem társasházi közösségben – fontos újra alaposan mérlegelni a napelemek és áramtároló telepítését.

Bár a társasházak számára is hamarosan egyszerű lehetőség nyílik a napelemek telepítésére, jelen cikkünk fókusza az önálló házakban élőkre irányul.

Napelemre a 10 év alatti megtérülés az igazi

Ha eddig még nem szereltettünk napelemet, és fontos számunkra a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a zöld szemlélet, akkor valószínűleg pozitív választ adunk a telepítésre. Azonban fontos a józan megfontolás is. Nem minden esetben éri meg a napelemes beruházás, különösen, ha a megtérülése csak túlzottan hosszú, 10-12 éven túl várható.

Hogyan számoljuk a rendszer költségeit, megtérülését napelemre

Egy átlagos magyarországi napelemes rendszer 3-4 millió forinttól indul. Ha valakinek nagyobb a háza vagy magasabb az energiaigénye, a költségek még magasabbak lehetnek. Átlagos háztartások esetében, amelyek nem elektromos fűtéssel vagy villanybojlerrel rendelkeznek, a havi villanyszámla körülbelül 10-15 ezer forint. Éves szinten ez 180 ezer forintot jelent, ami azt mutatja, hogy még egy hárommillió forintos rendszer is több mint egy évtized alatt térül meg.

Összpontosítsunk a nagyfogyasztókra, ne csak a napelemre magára

A napelemes rendszer megtérülését jelentősen befolyásolhatja, ha nagyfogyasztókat üzemeltetünk, mint például villanybojler, elektromos autó, elektromos fűtőtestek vagy hűtő-fűtő klímák. Ha a megtermelt áramot helyben, például fűtésre, melegvíz-készítésre vagy elektromos autó töltésére használjuk fel, akkor a megtérülési idő jelentősen csökkenhet.

Mielőtt belevágunk egy napelemes rendszer telepítésébe, fontos megfontolni, hogy a megtermelt áramot vagy annak jelentős részét helyben használjuk fel.

Bár egy terebélyes medence vagy a jakuzzi vizének olcsó fűtése is egy lehetséges felhasználási mód, a fenntarthatóság jegyében inkább a fent emlegetett, nem pazarló háztartási nagyfogyasztókra kell összpontosítanunk.

 

Egy kapcsolódó témáról bővebben is olvashat az alábbi cikkünkben:

https://green.hu/cikkek/magyar-naperomuvek-3-haromszoros-paks/

Kapcsolódó