A Mol 2030-ig több mint négymilliárd dollárt költ zöld beruházásokra

Mol zöld beruházás

A Mol Csoport frissítette 2016-ban bejelentett Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját. A vállalatcsoport célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót, továbbá okos átmenettel és zöld beruházások bevezetésével érné el 2050-re a karbonsemleges működést.

Az új stratégia nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló üzemanyagokra, a zöld hidrogénre, a biometánra és a geotermikus energiára, továbbá azt is közölték, hogy 2030-ig több mint négymilliárd dollárt költenek különféle zöld beruházásokra.

Bacsa György, a Mol Csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója az InfoRádióban azt mondta, a szén a vegyipar és a műanyaggyártás alapanyaga, ezért továbbra is szükség van a felhasználására, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy „zöldebbek, körforgásosabbak és önellátóbbak legyünk”. Az önellátóságot a megtermelt termékek alapanyaggá visszaforgatásával lehet növelni.

A Mol elsősorban az emisszió csökkentésével érné el a karbonsemlegességi céljait. A szakember szerint a szisztematikus építkezéssel, valamint az új beruházásokkal és üzletekkel versenyképesebbek lehetnek, ez azonban hosszú folyamat.

Emellett bizonyos technológiai és pénzügyi korlátokkal is szembe kell néznie a vállalatcsoportnak. Mint Bacsa György fogalmazott, a karbonsemlegesség 2050-es elérése nemcsak akarat és elhatározás kérdése, hanem közben folyamatosan végre kell hajtani különböző fejlesztéseket is, ami többek közt azt jelenti, hogy a hagyományos technológiákat is használni fogják még jó ideig a szakemberek.

Fontos zöld beruházás: alternatív üzemanyag

A Mol igazgatója bejelentette, hogy nem halogatják tovább a beruházásokat az alternatív üzemanyagok területén, hiszen az európai autóipar képviselői is egyre többször hangoztatják, hogy ez az irány a túlélésük és a versenyképességük egyik záloga. Bacsa György elmondta: 2030-ig mintegy egymilliárd dollárt különítenek el olyan beruházásokra, amelyek lehetővé teszik az energiahatékonyság javítását, növelik a fenntartható üzemanyagok arányát a termelésben és érdemben csökkentik az üzletág üvegházgáz-kibocsátását. Olyan alternatív üzemanyagok előállítása, vissza- és feldolgozása kerül majd a középpontba, mint a biogáz vagy a biometán.

A tervek szerint visszanyert szén-dioxidból vagy szénből állítják elő az alternatív üzemanyagokat, sőt zöldhidrogén-projektet is indít a Mol.

A legfőbb célok közé tartozik a finomítók hatékonyságnövelése, illetve az energiaigény csökkentése is, ami szoros összefüggésben van a versenyképességgel és a fenntarthatósággal. Az egyes finomítók működtetéséhez rendkívül sok fosszilis villamos energiára és fosszilis eredetű gőzre van szükség, ami azonban csökkenthető az energiaigény mérséklésével.

Új fókusz a zöld beruházásokban: a körforgásos újrahasznosítás ösztönzése

A cégcsoport egyik legfiatalabb része a hulladékgazdálkodási ágazat, azaz a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt., amely ugyancsak nagymértékben hozzájárul a karbonsemlegességi célokhoz. A Mol Csoport 2030-ig szintén egymilliárd dollárt szán hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási és közepes méretű vegyipari beruházásokra.

Bacsa György emlékeztetett: a Mol karbonsemlegességi stratégiája egy smart green stratégia, melynek keretében nemcsak a normatív előírásokat igyekeznek betartani, hanem olyan megoldásokra törekszenek, melyek megvalósíthatók, biztosított hozzájuk a technológiai háttér, valamint a pénzügyi és nyersanyagforrás, továbbá van mögöttük üzleti racionalitás.

Bacsa György kiemelte a körforgásos gazdaságot, amivel új anyagok termelését lehet megspórolni és ezáltal szintén csökkenteni lehet a karbonlábnyomot. Alapvető feladatnak nevezte a hulladékok megfelelő begyűjtését, szelektálását és újrahasznosítását.

A cél a 65 százalékos újrahasznosítási arány, és 10 százalék alá kell csökkenteni a hulladéklerakást.

Ma körülbelül 4,5 millió tonna hulladékot kezel a MOHU a koncessziós szerződés alapján, ebből megfelelő újrahasznosítással legalább 1,5 millió tonna alapanyagot vissza tudnának nyerni az energia- és a vegyipar számára.

Saját működésében is egyre zöldebb a Mol

A Mol csoport saját megújuló portfóliót épít ki, mivel a downstream dekarbonizációja miatt a vállalat éves megújulóenergia-fogyasztása 2030-ra elérheti a 2500 gigawattórát. Az épülő százhalombattai zöldhidrogén-üzemet is megújuló villamos energiával fogja ellátni. A vállalat a termelés nagy részét várhatóan napenergia-beruházásokkal biztosítja, de további megújuló forrásokat és tárolási megoldásokat is mérlegel.

A cikk forrása az Infostart cikke, az InfoRádióban készült interjú alapján.
Kiemelt kép: Pixabay

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó