Elmondjuk, miért NEM érdemes minden nap zuhanyozni

Zuhanyzás
Szükséges-e nagyon gyakran zuhanyozni? Egyes szakértők szerint a mindennapos zuhanyzás inkább egy „társadalmi szerződésen”, mint tényleges szükségleten alapul.

A bőrgyógyászok szerint a túl gyakori zuhanyzás valójában árthat a bőrnek. Védőszervünk ugyanis olyan természetes olajokkal van bevonva, amelyek megvédik a kiszáradástól és irritációtól. A túl gyakori zuhanyzás eltávolíthatja ezeket az olajokat, kiszárítva és irritálva a bőrt.

A forró víz és a szappanok használata tovább súlyosbíthatja a helyzetet, mivel ezek a termékek eltávolíthatják a bőr természetes védőrétegét. Emellett a mikrobiom, vagyis a bőrön élő jótékony baktériumok egyensúlya is felborulhat, ami különféle bőrproblémákhoz vezethet.

Zuhanyozni vagy nem zuhanyozni? Mit mondanak a bőrgyógyászok?

A bőrgyógyászok szerint a túl gyakori zuhanyzásnak számos negatív következménye lehet. Az egyik leggyakoribb probléma a bőr kiszáradása, ami viszketést és hámlást okozhat. Emellett a bőr irritálódhat és gyulladttá válhat, különösen az érzékeny területeken, mint például az arc vagy a könyök. A mikrobiom egyensúlyának felborulása aknét és ekcémát is okozhat.

A szakemberek évek óta azt javasolják, hogy a zuhanyzás gyakoriságát igazítsuk a személyes szükségletekhez és az életmódhoz.

Általában elég lenne hetente három-négy alkalom zuhanyozni a legtöbb ember számára.

Természetesen, ha valaki intenzíven sportol vagy nagyon izzad, akkor gyakrabban be lehet állni a víz alá, de ebben az esetben sem kell minden esetben forró vizet és szappant használni. Inkább rövid ideig és langyos vízben zuhanyozzunk, ezzel minimalizáljuk a bőr károsodását.

Mit tehetünk még?

  • Részleges mosakodás: Használjon nedves törlőkendőket vagy egy nedves törölközőt, hogy megtisztítsa a szennyezettebb területeket anélkül, hogy az egész test vízzel érintkezne.
  • Organikus tisztálkodószerek: Ha zuhagyzunk, azt kevés vízzel tegyük (már csak a víztakarékosság miatt is) és használjunk természetes alapanyagokból készült, natúr kozmetikumokat.
  • Otthon kevert tisztálkodószerek: Ha még fenntarthatóbb megoldást keresünk, otthon is keverhetünk teljesen natúr és kímélő szappanhelyettesítőket. Ilyen például a zabliszt, amit vízzel keverve tusfürdőként használhatunk, utána kókuszolajjal kenhetjük be a bőrt
  • Természetes illóolajok: Az illóolajok, például a teafaolaj vagy a levendulaolaj, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és friss illatot kölcsönöznek.
  • Szárazsamponok és hajfrissítők: Ezek a termékek nagyszerűek a haj frissítésére anélkül, hogy minden nap meg kellene mosni.

Tudta? Több sztár is felhagyott a napi tisztálkodással.

Ashton Kutcher színész nemrég azzal sokkolta a rajongóit, hogy naponta csak a hónalját és az ágyékát tisztítja, semmi mást pedig soha. Színésztársa Jake Gyllenhaal pedig azt mondta, hogy szerinte a fürdés időnként nem szükséges. A múlt hónapban Jonathan Ross brit műsorvezető azzal került a címlapokra, hogy kijelentette, néha hetente egynél is kevesebbszer mosakszik.

A legextrémebb nemzuhanyzó David Whitlock vegyész, aki 2015-ben azzal került a címlapokra, hogy bejelentette: 12 éve nem zuhanyozott. Ehelyett jó baktériumokkal fújta be magát, és még egy bőrápolási márkát is alapított a filozófiájára alapozva.

Ezek azért szélsőséges példák, embertársaink érdekében nem javasoljuk, ám a bőrgyógyászok ajánlásait követve és a megfelelő higiéniai szokásokat kialakítva megőrizhetjük a bőr egészségét és természetes egyensúlyát. Ne feledje, a kevesebb néha több, különösen, ha a bőr védelméről van szó.

Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó