NyusziSTOP! Legyen környezettudatos húsvétkor is!

Nyuszi stop húsvétkor
Mind minden évben, most is a felelős állattartás fontosságára hívják fel a figyelmet az állatvédők húsvét előtt, amikor sokan előszeretettel visznek haza a gyerekeknek nyuszit vagy kiscsibét.

„Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Azonban az összevásárolt élő állatok az ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni – mondta el a Green.hu-nak Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Az ünnepi csillogás hamar elmúlik

Az aranyos nyuszi vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak teherként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék, valamint bűz is. Az élőállat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is. Ilyenkor a legtöbben már bánják, hogy hazavitték az állatot, de ami a legrosszabb, hogy – jobb ötletük nem lévén – a kukába dobják, út szélén eleresztik, wc-be húzzák le a megunt állatokat.

A jobbik eset azt, ha a húsvéti nyuszit szabadon engedik, és az állatvédőket azzal hívja fel valaki, hogy a fűben ugrándozik egy gazdátlan nyúl – tette hozzá Seres Zoltán.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület felhívja a figyelmet, hogy az etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik.

A megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Gyerekek beszélnek a húsvéti nyusziról és az állattartás felelősségéről az állatvédők által készített videóban. Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

A nyuszi kifejezetten kényes háziállat

A nyúl tartása nemcsak húsvétkor, de mindig átgondolandó, hosszas tervezést igényel és ha úgy döntünk, hogy megosztjuk az életünket egy/két nyúllal, akkor az lemondásokkal is jár.

„Csak akkor döntsön bárki a nyuszi mellett, ha hosszú távon biztosítani tudja az állat területi igényét, az anyagi feltételeket és megszerzi az állattartáshoz szükséges tudást, tisztába kerül a nyúltartás sajátságos dolgaival, mivel a nyúl egy érzékeny állat. Nem lehet napokra otthon hagyni, ha elutazunk, nehezen viseli a környezetváltozást és érzékeny arra, hogy tiszta legyen a helye.” – fejtette ki Seres Zoltán.

Nyuszimentő Akció

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen,  utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. A www.orpheus.hu felületén lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület
Kiemelt kép: Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó