Piccard: a pazarlás csökkentésével kellene foglalkoznunk a Föld napján

Bertrand Piccard - a Solar Impulse Foundation környezetvédelmi nonprofit szervezet alapítója és elnöke

Bertrand Piccard felfedező és környezetvédő az energiapazarlás ellen szólalt fel idén, a Föld Napja alkalmából. Tehát szerinte újra a pazarlás csökkentésére kellene koncentrálni – szólított fel Piccard, mondván, hogy „reménytelen” a megújuló energiaforrásokra való áttérés a hatékonyság javítása nélkül.

A világ energiájának mintegy háromnegyedét elpazarolják, mondta Piccard az „IOT: Powering the Digital Economy” című panelbeszélgetésen, amelyet Silvia Amaro, a CNBC műsorvezetője moderált a minap. Ez a becslés a „helytelen viselkedésből és a nem hatékony rendszerekből vagy infrastruktúrákból eredő pazarláson alapul” – tette hozzá e-mailben válaszolva a CNBC később küldött kérdéseire.

Piccard, aki a Solar Impulse Foundation környezetvédelmi nonprofit szervezet alapítója és elnöke, egész egyszerűen úgy fogalmazott:

„a pazarlás világában élünk”

Piccard szerint a megújulókra sem jól nézünk

„Ha tehát a fosszilis energiát megújuló energiaforrásokkal próbáljuk helyettesíteni anélkül, hogy hatékonyak lennénk, anélkül, hogy csökkentenénk a fogyasztást, reménytelen a küzdelem – ismerte be.

Piccard kiemelte azt is, hogy egyes országok csak a szél-, és napenergiát tekintik alternatív megújuló energiaforrásoknak.

A biogáz, amelyet szerves anyagok, például élelmiszerek lebontásával állítanak elő, „kikerült a rendszertanból” Európában, és az emberek megfeledkeznek a geotermikus energiáról is, amely a föld hőjét használja fel.

Piccard úgy látja: kevesebbet kellene fogyasztanunk

Az Európai Bizottság októberben közzétett jelentéséből kiderül, hogy míg 2021-ben a bioenergia továbbra is a megújuló energia fő forrása volt az EU-ban – mintegy 60%-kal -, a biogáz ennek az aránynak mindössze 10%-át teszi ki. A geotermikus energia a megújuló energiafogyasztás mindössze 2,7%-át tette ki, míg a szélenergia 13,2%-ot, a napenergia pedig 7,2%-ot.

„Tehát arra összpontosítunk, hogy többet termeljünk, ahelyett, hogy kevesebbet fogyasztanánk, és a termelésben egy csomó különböző típusú megújuló energiát nem veszünk figyelembe” – mondta.

E problémák miatt Piccard szerint fennáll a veszélye annak, hogy a zöldenergia-célkitűzéseket nem sikerül elérni – ahogyan annak is, hogy helyben olcsóbb energiát termelhetnénk.

„Tehát minden ország … energiafüggetlenséget, nagyobb versenyképességet akar, és elfelejtik, hogy ezt csak az energiahatékonysággal és a megújuló energiaforrásokkal lehet elérni” – mondta.

A kínai napelem túlkínálat paradoxona

Piccard kitért az európai piacra Kínából érkező napelemek esetleges túlkínálatával kapcsolatos aggodalmakra is.

„Ez egy kicsit paradoxon, mert a kínaiak megölték az európai napenergia-ipart, de megmentették a világot azzal, hogy megmutatták, hogy a napenergia [sokkal] olcsóbb lehet, mint bármi más” – mondta.

Európában és az Egyesült Államokban egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a Kínából származó, támogatott tiszta energiából létrejövő termékek – köztük a napelemek – többlete megnehezíti a hazai ipar versenyképességét.

A hónap elején az Európai Bizottság két vizsgálatot is indított a kínai napelemgyártók ellen, amelyek szerinte „potenciálisan piactorzító” támogatásokból részesültek.

Eközben Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy

nem zárja ki a kínai zöld energia exportjára kivetett esetleges vámokat sem. 

Piccard szerint fontos figyelembe venni a kínai napelemek potenciális előnyeit is

Különösen Európában. Elmondta például, hogy ezeket a paneleket arra lehetne használni, hogy olcsóbb villamos energiát termeljenek a régióban, amelyet aztán helyben hidrogén előállítására lehetne felhasználni.

„Úgy gondolom, hogy az akadályok elleni harc helyett arra kell használni a helyzetet, hogy meglássuk, miként lesznek olyan eredmények, melyek számunkra előnyösek lehetnek” – fejtette ki. Majd Piccard hozzátette, hogy amikor több mint 20 évvel ezelőtt elindította a Solar Impulse projektet, a napenergia 40-szer drágább volt, mint ma. A Solar Impulse 2 lett az első napenergiával működő elektromos repülőgép, amely 2016-ban megkerülte a Földet.

„Szóval sajnálom, talán nem vagyok politikailag korrekt, de köszönetet mondok Kínának a napenergia árának csökkenéséért, amely csodálatos lökést adott a megújuló energiáknak – Kína nélkül nem tartanánk itt, ahol most tartunk” – vont konklúziót a szakértő.

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

A hír forrása:
https://www.cnbc.com/2024/04/17/a-shift-to-renewable-energy-is-hopeless-without-efficiencies-environmentalist-says.html

Fotó: https://bertrandpiccard.com/commitment

Kapcsolódó