Rezsicsökkentés 2.0 – mik azok az energiaközösségek és hogyan lesz olcsóbb így a fűtés, a villany?

Az energiaközösségek egyfajta új rezsicsökkentés eszközei lehetnek - a kép illusztráció - fotó: Unsplash

Egyfajta új rezsicsökkentés gyanánt is felfogható, hogy egy friss tanulmány szerint az energiaközösségeké a jövő. Például Nápolyban az energiaközösségek nem csak a megújuló energiaforrások növeléséről szólnak, de közben elősegítik a helyi fejlesztést, növelik az energiaellátó hálózat rezilienciáját és enyhítik az energiaszegénységet és mintegy 25%-kal csökkentették a szegényebb háztartások rezsiszámláját.

Hogyan kell elképzelni a rezsicsökkentés 2.0-át Európában?

A rezsicsökkentés egy újabb módszere lehet az energiaközösségek térnyerése, amelyeket (más néven) közösségi tulajdonú energia projekteknek is neveznek, kulcsfontosságú eszközök lehetnek az állampolgárok közvetlen bevonására a megújuló energiaprojektekbe és az energia igazságosság előmozdítására – állapítja meg egy nemrégiben közzétett nemzetközi tanulmány.

Ebben elsőként egy nápolyi energiaközösséget hoznak példaként, mégpedig egy alacsony jövedelmű, San Giovanni negyedben épült, 166 panelből álló fotovoltaikus (PV) napelemes tetőre telepített rendszert, amely támogatási pénzből épült. Ez 2021 óta nem egy vagy kettő, hanem 20 család számára szállít áramot, mégpedig

az energiaszolgáltató által biztosított energiához képest csupán 25%-os költségen.

A „rezsicsökkentés 2.0-át” az európai közönség is jól fogadja

Az energia közösség tagjai az előállított felesleges energiát el is adhatják a helyi energiaszolgáltatónak. Az alacsonyabb energia költségek, a megújuló energiákról való bővült ismeretek, valamint az energiatermelésben való közvetlen részvétel egyéb előnyei mind hozzájárulnak a tiszta energia projektek közösségi elfogadásának növeléséhez.

Az energia közösségek, mint a San Giovanni, az egész országban nőttek, széles rétegeknek biztosítva alacsonyabb energiaszámlát. Csak 2021-ben 38%-kal növelve az ország zöld munkahelyeinek számát, és némiképpen demokratizálva Olaszország energiaátmenetét. Az energia közösségek hasonlóan szaporodnak az Európai Unió (EU) szerte.

Az ilyen termelő-fogyasztó egyéneket prosumerekként definiáljuk – a prosumer fogyasztók korszakaként is említhető ez. A prosumer szó, az angol producer és consumer, vagyis előállító és fogyasztó szavak összeillesztéséből jött létre. Lényegében egy olyan befogadót, fogyasztót jelent, aki nemcsak fogyaszt, hanem elő is állít. Jelen esetben elektromos áramot.

A prosumer (a kifejezést a modern marketingben is használják – gondoljunk a közösségi médiára) tehát lehet egyén vagy egy közösség tagja, mint az energia közösségek, önállóan előállítva energiát az elektromos energia szükségleteik kielégítésére, gyakran egy decentralizált hálózaton keresztül, amely megújuló forrásokból táplálkozik. Más szóval, a prosumer egyszerre termelő és fogyasztó.

Míg az állampolgárok tulajdonában lévő energia modellek az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőttek különböző neveken belül az EU-ban és a világ országaiban, az EU hivatalosan 2019-ben vezette be az energia közösségek fogalmát a Mindenki számára Tiszta Energia Csomag (CEP) elfogadásával. Az Energia Belső Piacáról szóló Irányelv (IEMD) bemutatta a Polgári Energia Közösségek (CEC) fogalmát, és a Megújuló Energia Irányelv (RED II) újrafogalmazása bevezette az úgynevezett Megújuló Energia Közösségek (REC) fogalmát. A fogalom jogi elismerése illusztrálja a közösségi tulajdonban lévő projektek növekvő jelentőségét az energia decentralizációjában és demokratizálásában az EU-ban.

CEC-eknek és REC-eknek különböző jogi meghatározásai vannak

Bár a CEC-eknek és REC-eknek különböző jogi meghatározásai vannak, nem zárják ki egymást, és az energia projektek közösségi tulajdoni modelljeit és kollektív finanszírozási rendszereit képviselik. A két modell ugyanazt az elsődleges célt osztja meg, amint az azokra vonatkozó irányelvekben meghatározásra került, hogy „környezeti, gazdasági vagy társadalmi közösségi előnyöket biztosítson részvényesei vagy tagjai számára vagy azon helyi területeken, ahol működik”, nem pedig anyagi jellegű profitot.

Bár a REC-ek és CEC-ek széles körű megújuló technológiát foglalhatnak magukban, ahol a nap-, biomassza- és szélenergia a leggyakoribb projekt típusok, az energia közösségek elektromos jármű töltőállomásokat és fenntartható épületfelújítási projekteket is magukban foglalhatnak.

Az energia közösségek szerkezete magában foglalhat különböző jogi szervezeteket, beleértve a szövetkezeteket, közösségi érdekű vállalatokat, magán- és közhasznú társaságokat, korlátolt felelősségű társaságokat, nonprofit szervezeteket vagy kis- és középvállalkozásokat. Mindegyik jogi szerkezet különböző irányítási és finanszírozási rendszereket foglal magában. A hatékony energia közösségek helyi energiaigények, földrajz, valamint közösségi és regionális erőforrások alapján határozzák meg üzleti és finanszírozási rendszereiket. A nemzeti politikák, amelyek az energia közösség fejlesztését támogatják, szintén figyelembe veszik ezeket a tényezőket.

Az eredeti hír, tanulmány:

https://www.catf.us/resource/clean-energy-ground-up-energy-communities-european-union/

 

fotó: Unsplash

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó