Szemétszedés az űrben: itt a NASA új űrszemét elleni terve

A NASA számára is nagy gond az űrszemét az űrben - illusztráció - fotó: Unsplash

A NASA bejelentette az új űrszemét elleni stratégiáját. Szükség van a Föld körüli, egyre zsúfoltabb és veszélyesebb űrkörnyezettel történő foglalkozásra. Az új űr fenntarthatósági stratégia kezdetben a probléma mélységének elemzésére helyezi a hangsúlyt, sajnos egyelőre nem a megoldást szolgáló technológiákra.

A NASA a minap, 2024. április 9-én tette közzé az integrált űr fenntarthatósági stratégiájának első etapját, amely hat célt határoz meg az űrügynökség számára. Természetesen együttműködve a többi űrközösséggel elsősorban azért, hogy jobban megértsék a Föld körüli pályán lévő űrtörmelékekből származó növekvő kockázatokat és persze e kockázatok mérséklésének lehetséges módjait.

A NASA komplexen kezeli az űrszemét kihívást

A stratégia, amelyről a NASA helyettes igazgatója, Pam Melroy beszélt a 39. Űrszimpóziumon, arra irányul, hogy kezelje a téma komplexitását. „Nagyon bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy mely lépéseknek lesz a legnagyobb hatása” – mondta, arra hivatkozva, hogy a korábbi elemzések túl egyszerűsítőek voltak. „Olyan helyzetben vagyunk, ahol a józan ész és az intuíció már nem lesz elegendő.”

Az új stratégia első célja jobban megérteni a kérdés komplexitását. „Szükségünk van egy széles körben elfogadott keretrendszer összeállítására az űr fenntarthatóságának értékelésére” – mondta. „Hazai és nemzetközi érdekelt felekkel való együttműködés révén célunk egy közös keretrendszer és közös perspektíva kialakítása.”

„A keretrendszer alapvető ahhoz, hogy sikerrel járjunk a stratégiával” – mondta Charity Weeden, a NASA Technológia, Politika és Stratégia Hivatalának társigazgatója egy tájékoztatón a beszéd után. Ez gazdasági és technológiai szempontokat is integrál a fenntarthatóság terén.

„Bonyolultnak fog tűnni, mert ez egy valóban összetett probléma”

– tette hozzá Weeden.

Ez a keretrendszer, Melroy érvelése szerint, lehetővé teszi az ügynökség és mások számára, hogy jobban megértsék a „több gomb egyszerre való elfordításának” hatásait annak érdekében, hogy megállapítsák, mely bizonytalanságok a legkritikusabbak. A stratégia második célja az űrbiztonságot befolyásoló legkritikusabb bizonytalan tényezők azonosítása.

„Áttörő javulásokat szeretnénk elérni az űrkörnyezet érzékelésében és előrejelzésében, új műveleti megközelítések felfedezésében és költséghatékony módszerek azonosításában a törmelék keletkezésének korlátozására” – mondta, valamint a meglévő törmelékekből származó kockázatok kezelésére.

Csak ezután – mondta – lenne készen az űrügynökség befektetni az űr fenntarthatóságát szolgáló technológiákba. „Ez az a rész, amelyre mindenki először ugrik. Mi azt gondoljuk, hogy ez a harmadik lépés.”

Melroy a Spacenes.com portál tudósítása alapján, az említett rendezvényen elmondta, hogy az űrhivatal csak ezután fejleszti ki azt a technológiai portfóliót (azaz a tényleges űreszközöket) a problémák és a kritikus bizonytalanságok kezelésére. Ezek a technológiák magukban foglalják a pályán lévő törmelék kezelését, a fokozott űrhelyzet-tudatosságot, az űrbéli forgalom koordinációját és a környezeti károk felmérését.

A cél részeként az űrhivatal terveket fog kidolgozni, hogy ezeket a technológiákat más felhasználóknak is átadja. „Célunk, hogy az egész űrközösségnek hasznot hozzunk, nem csak a NASA-nak” – emelte ki Melroy.

A NASA más célokat is ide kapcsol

Két másik cél a politikával és a koordinációval foglalkozik. Dolgoznak a belső politika frissítésén a törmelék mérséklésére és az aktív törmelékeltávolítás támogatására. Utóbbi, mondta Melroy, korlátokat szabott az aktív törmelékeltávolítási technológiák számára, amelyeket az ügynökség most lazítani szeretne. „Kicsit ki kell tágítanunk a határokat” – mondta a tájékoztatón.

A politika azt is előírja, hogy az űrügynökség koordináljon más szövetségi kormányzati ügynökségekkel, valamint kereskedelmi és nemzetközi űrfelhasználókkal. Egy példa a Űrkereskedelem Hivatalával folytatott munka a TraCSS, az űrforgalom koordinációs rendszerén.

„Büszkék vagyunk arra, hogy együttműködünk az Űrkereskedelem Hivatalával” – mondta Melroy a tájékoztatón, hivatkozva a TraCSS kutatási és fejlesztési aspektusain való együttműködésre. „Azt remélem, hogy ha ezzel a stratégiával jövünk ki, az elősegíti a technológiai beruházásaikat is.”

A hatodik és utolsó cél a hivatal belső szervezetére vonatkozik az ügyben. Az ügynökség tervezi egy űr fenntarthatósági igazgató felvételét a következő hónapokban, hogy vezesse a stratégia végrehajtását.

Melroy a tájékoztatón elmondta, hogy a stratégia finanszírozásáról, különösen a technológiákba történő beruházásokról korai lenne beszélni, az ügynökség a keretrendszer céljára összpontosít a közeljövőben. „Először döntsük el, mit csinálunk, és milyen hatással lesz” – mondta.

Hozzátette, hogy az ügynökség belső tervezése már folyamatban van a 2026-os pénzügyi év költségvetési javaslatához, amelyet jövő év elején hoznak nyilvánosságra, így az űr fenntarthatósági technológiafejlesztési projektekre szánt finanszírozásnak várhatóan a 2027-es pénzügyi év javaslatáig kell várnia.

Melroy előadásában hangsúlyozta, hogy a  munkájuk az űrfenntarthatóság terén a tudományra és technológiára összpontosít, semmilyen szabályozói vagy efféle közreműködési szerepet nem kíván vállalni.

„Vannak, akik akként szeretnék látni a NASA-t, mint az űr parti őrségét” – mondta. „Mi azonban, mint tudományos és technológiai szervezet,  fejlesztenünk kell ezeket a képességeket, majd átadnunk azokat a tényleges felhasználóknak.” – fejtette ki.

A NASA is érzi, hogy a probléma sürgető

Melroy azonban jelezte a probléma sürgősségét: beszédében kiemelte, hogy a TIMED nevű űrszondájuk és egy működésképtelen orosz műhold, a Cosmos 2221 idén február 28-i „közeli találkozását”. Egyik műhold sem tudott volna kitérni egy potenciális ütközés elől. Melroy szerint a későbbi elemzések azt mutatták, hogy a két űreszköz kevesebb, mint 10 méterre(!) haladt el egymás mellett, éppen csak elkerülve egy katasztrofális ütközést.

„Személy szerint – és a csapatban mindannyiunk számára – nagyon megdöbbentő esemény volt” – mondta. A TIMED űrszonda igazán megijesztett minket – tette hozzá.

Egy NASA űrhajó, amelyre veszélyt jelent az űrszemét, de maga is űrszemétté válhat - fotó: Unsplash
Egy NASA műhold, amelyre ugyancsak veszélyt jelenthet az űrszemét, de maga is űrszemétté válhat – fotó: Unsplash

Az eredeti hír forrása:

https://spacenews.com/nasa-rolls-out-new-space-sustainability-strategy/

Fotók: Unsplash

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó