Mától lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Indul a TeSzedd! akció
A TeSzedd! az idén tizenkettedik alkalommal valósul meg, ez az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek április 2-tól jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól.

A TeSzedd! projekt kapcsán érdemes előrebocsájtani, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint tesz olyan intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez.

A „Tisztítsuk meg az Országot!” projektben ebben eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le.

A Föld napján, április 22-én induló TeSzedd! akció felhívja a lakosság figyelmet az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, és emellett az önkéntességet is népszerűsíti.

Az esemény a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan április 28-ig tart. Ez idő alatt az önkéntes csoportok az ország bármely pontján szedhetik a szemetet, az Energiaügyi Minisztérium által biztosított eszközök (zsákok, kesztyűk) használatával. A bezsákolt hulladékok elszállításáról a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik.

Tavaly országszerte összesen 2200 helyszínen, közel 1800 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a programban részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek.

Hogyan lehet csatlakozni a TeSzedd! akcióhoz?

Két módon lehet regisztrálni a szelektalok.hu oldalon április 15-ig:

  • Találkozási pont regisztrálásával koordinátorként
  • Már meglévő zárt vagy nyitott találkozási ponthoz önkéntesként való csatlakozással.

A koordinátor egy minimum 10 főből álló csapat képviselőjeként új találkozási pontot hoz létre és felel az akciónap szervezéséért és lebonyolításáért. Feladata átvenni és kiosztani a hulladékgyűjtéshez szükséges eszközöket, megtartani a munkavédelmi oktatást, aláíratni a jelenléti ívet, koordinálni az eseményeket, majd az akció után a webes felületen jelentés formájában 1 napon belül megadni, hogy hol hagyták a megtöltött zsákokat, továbbá megbizonyosodni azok elszállításáról.

Önkéntesként egy már meghirdetett találkozási ponthoz lehet csatlakozni és részt venni az akcióban.

A szemétszedés pontos helyét minden esetben a koordinátor határozza meg, ami lehet magán- illetve közterület is.

A TeSzedd! akcióhoz oktatási intézmények is csatlakozhatnak.

A Fenntarthatósági Témahéttel együttműködve ösztönzik az általános- és középiskolás diákokat és tanáraikat az illegálisan elhagyott hulladékok gyűjtésére, környezetünk megtisztítására. A témahetes pályázat az akcióhéten részt vett iskolák aktivitását díjazza. Erről bővebb információk itt érhetők el.

Milyen hulladékot lehet gyűjteni a TeSzedd! akcióban?

Kizárólag olyan hulladék gyűjthető, amely nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget! Ez legfőképpen a háztartási jellegű hulladékot jelent. Amennyiben a csapatok például építési-bontási hulladékot, gyógyszereket, elektromos és elektronikai berendezéseket, gumiabroncsot, bútorokat vagy zöldhulladékot találnak, arról az illetékes önkormányzatot kell értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni a hulladék helyét.

A TeSzedd! akcióval kapcsolatos kérdéseket az info@teszedd.hu e-mail címen, vagy a +36 1 999-6464 telefonszámon lehet feltenni.

Az illegális hulladéklerakók felszámolásáról korábbi cikkünkben is olvashat.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium közleménye és a szelektalok.hu oldal
Kiemelt kép: prostooleh on Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó