Jön a tavasz, irány a kert vagy a terasz! Ültess gyümölcsfákat akár az erkélyre is!

Tavasszal is érdemes lehet gyümölcsfákat ültetni - fotó: dreamstime

Gyümölcsfákat az erkélyre? Milyen hatalmas élményt ad felnőttnek, gyereknek egyaránt, hogyha a kiskertbe vagy akár az erkélyünkre olyan növényt álmodunk, amely egy kis gondozást gyümölccsel hálál meg minden nyáron. Nem véletlenül divatosak manapság a citrom- vagy a mandrinfák.

Lassan újra ébredezik a természet, elérkezik végre valahára a tavasz, így itt az ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tudnánk közelebb kerülni a természethez. Megmutatni magunknak vagy gyermekeinknek a növényvilág szépségét. Erre apró, de kitűnő lehetőséget ad egy kis kert, vagy akár egy kisméretű erkély egyik sarka, vagy korlátja is.

Az igazi kertbarátok persze jól tudják, hogy két időszakban érdemes gyümölcsfákat ültetni: az őszi hónapokban, vagy a tavasz elején. Ám ma már bőven akadnak olyan díszfák, amelyeket bármelyik kertészetből hazavihetünk.

Persze nem az a cél, hogy pár nagyobb cserép citrus fácska a tényleges déligyümölcs igényünket kielégítheti, de

gondoljunk csak arra az elégedettség érzésére, ha aszalunkon a gyümölcsös kosárba a saját terményünk díszeleghet, vagy akár saját fügénket majszolhatjuk.

Gyümölcsfákat minden erkélyre! - illusztráció - fotó: Unsplash
Gyümölcsfákat minden erkélyre! – illusztráció – fotó: Unsplash

Akinek kertje van, merjen gyümölcsfákat álmodni bele

Akár egy sorház kis kertje esetén vagy ha hétvégi telkünk-nyaralónk van, akkor merhetünk nagyobbat is álmodni. A kertbarátok képben vannak azzal, hogy leginkább az őszi időszak ideális a faültetésre, hiszen ekkor a növényeknek elegendő idejük van, hogy meggyökeresedjenek a hűvös, de még nem fagyos talajban.
Ebben az időszakban, októbertől egészen a fagyok beköszöntéig zajlik a klasszikus gyümölcsfa ültetés.
Ezeket a gyümölcsfákat érdemes tavasszal ültetni!

Nem vagyunk azonban feltétlenül elkésve, mert tavaszi időszakban, a fagyok megszűnése után, de még a rügyek bontakozása előtt ugyanakkor érdemes még a kevésbé fagyálló növényeket a földbe ásni. Nincs is annál jobb, mint a saját termésű, zamatos gyümölcs, vagy a saját lekvár, ital (vagy akár pálinka) a saját termésből. A termő fák közül különös figyelmet érdemelnek az érzékenyebb fajták, mint például

a barack, a kajszibarack, a mandula, a gesztenye és a diófélék.

Ezeknek a növényeknek a gyökér növekedése lassabb, ezért a téli időszakban, még a megfelelő talajnedvesség mellett is kiszáradhatnak. Ezért ezeket inkább tavasszal érdemes telepíteni.

Ellenben az ellenállóbb almatermésű és bogyós növényfajták, mint a körte, alma, szilva és málna ősszel is jól tűrik az ültetést.

Pár tipp, ha arra szánjuk az időt, hogy gyümölcsfákat ültessünk

A készített gödör méretét úgy állítsuk be, hogy a gyökérrendszer kényelmesen elférjen benne (kis csemetéknél 3x3x3 ásónyom elegendő. A gödör ne legyen túl hatalmas, mert a gyökerek majd úgyis megtalálják a helyüket a föld alatt. Ajánlott a gödörbe harmad-feles részben komposztot vagy pár lapátnyi állati trágyát is tenni, hiszen a növényeknek ebben az időszakban különösen nagy szükségük van foszforra és káliumra. Ha műtrágyát használunk, ügyeljünk arra, hogy az ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Nem csak gyümölcsfákat érdemes tavasszal ültetni, ne feledjük - illusztráció - fotó: Unsplash
Nem csak gyümölcsfákat érdemes tavasszal ültetni, ne feledjük – illusztráció – fotó: Unsplash

Egy 10-20 cm vastag földréteg elegendő védelmet nyújt a gyökérrendszer számára. Az ültetéshez csak az egészséges, erős hajszálgyökérzetű csemetéket válasszuk, mivel a sérült vagy beteges növények nem alkalmasak a telepítésre. És mindig tartsuk nedvesen a gyökereket, már a vásárlás után közvetlenül, egészen az elültetésig, nehagyjuk őket kiszáradni.

Milyen mélyre ültessük a gyümölcsfákat tavasszal?

Tavasszal történő ültetéskor külön figyelmet kell fordítani a fa tövének a megformálására, azaz enyhe tölcsért kell képezzünk. Így segíthetjük elő a csapadék vagy az öntözővíz gyökérzónába való bejutását. Az ültetés után, az időjárástól függően, ajánlott hetente legalább 30-50 liter vízzel megöntözni minden fát. Ez az öntözési mennyiség ajánlott a fiatal növények egészséges fejlődéséhez. Néhány kertész arra esküszik, hogy az első néhány hét után „magára hagyja” a facsemetéket, nem vagy alig öntözi őket, hogy így jobban viseljék mondjuk az aszályos időt. E téren jó megoldás lehet a középút.

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó