A klímaváltozás miatt 5000 millióan szenvedtünk a hőhullámoktól

A klímaváltozás hozza a hőhullámokat - fel kell készülni ezekre a következő években. A fotó illusztráció - Unsplash

A klímaváltozás miatt háromszoros eséllyel várnak ránk a júniusihoz hasonló hőhullámok – egy friss kutatás direkt összefüggést feltételez a klímaváltozás és az erősödő hőhullámok között. Nézzük a részleteket.

Klímaváltozás: az idén júniusban közel 5 milliárd ember szenvedett az extrém hőhullámoktól. Június 16. és 24. között a világ népességének több mint 60%-a szembesült olyan szélsőséges hőséggel, amelynek bekövetkezését a klímaváltozás legalább háromszorosára növelte – derül ki egy friss jelentésből, amelyet a Climatecentral.org közölt a napokban.

Mint ismert, pár hete, 2024 júniusában a világ számos részén rekordmagas hőmérsékleteket mértek. A jelentés szerint azonban

minden hőhullámot erősebbé és gyakoribbá tesz a klímaváltozás,

amelyet az olaj, a gáz és a szén égetése, valamint az erdőirtás okoz. A Climatecentral.org Climate Central’s Climate Shift Indexe (CSI) meghatározza a klímaváltozás hatását a globális hőmérsékletekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

https://green.hu/cikkek/hohullamok-egyre-tobb-az-aldozat-mindenfele/

https://green.hu/cikkek/hosegriado-hogyan-ismerjuk-fel-a-hogutat/

***

Klímaváltozás: mi is az a CSI index és hogyan számolják?

A Climate Central Climate Shift Index® (CSI) rendszere, amely a legújabb, úgynevezett lektorált attribúciós tudományon alapul, számszerűsíti a klímaváltozás hatását a napi hőmérsékletekre világszerte.

A CSI szintek azt jelzik, hogy az emberi tevékenység okozta klímaváltozás mennyire változtatta meg a napi hőmérsékletek gyakoriságát egy adott helyen.

A CSI skála középpontja a nulla. A nulla CSI szint azt jelenti, hogy nincs kimutatható hatása az emberi tevékenység okozta klímaváltozásnak. Más szóval, az adott nap hőmérséklete egyenlő valószínűséggel fordul elő mind a modern klímában, mind pedig egy olyan világban, ahol nincs globális felmelegedés.

A pozitív CSI szintek 1-től 5-ig olyan körülményeket jeleznek, amelyek egyre valószínűbbek a mai klímában. Az 1-es CSI szint azt jelenti, hogy a klímaváltozás kimutatható (technikailag a hőmérséklet legalább 1,5-szer valószínűbb). A 2-es és annál magasabb CSI szintek a szorzókkal arányosak (2 = legalább 2-szer valószínűbb, 3 = legalább 3-szor valószínűbb, stb.). Az 5-ös CSI szintű események nagyon nehezen fordulnának elő egy klímaváltozás nélküli világban – nem lehetetlenek, de rendkívül valószínűtlenek.

A CSI alkalmazható a szokatlanul hűvös hőmérsékletekre is. Például egy -2-es CSI szint azt jelenti, hogy az adott hőmérséklet kétszer kevésbé valószínű az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt.

***

Visszatérve a friss elemzésre: ez is éppen a CSI-t használja arra, hogy megvizsgálja a klímaváltozás szerepét a globális hőmérsékletek alakulásában 2024. június 16-24. között, továbbá azt, hogy hány ember volt kitéve e rekordmagas hőmérsékleteknek.

Klímaváltozás a köbön – ennyi embert érintett a júniusi rekord-hőhullám

Június 16-24. között kis híján 5 milliárd, a kutatás szerint pontosabban 4,97 milliárd ember tapasztalt extrém hőséget, amely

legalább 3-as CSI szintet ért el, ami azt jelzi, hogy a klímaváltozás legalább háromszorosára növelte ezeknek a hőmérsékleteknek a valószínűségét. 

A hőhullám által érintett országok, és a polgárok száma:

619 millió ember Indiában
579 millió ember Kínában
231 millió ember Indonéziában
206 millió ember Nigériában
176 millió ember Brazíliában
171 millió ember Bangladesben
165 millió ember az Egyesült Államokban
152 millió ember Európában (Oroszország kivételével)
123 millió ember Mexikóban
121 millió ember Etiópiában
103 millió ember Egyiptomban

A klímaváltázás és a drámai hatások

Szaúd-Arábiában legalább 1 300 ember halt meg hőhullámok okozta betegségekben a minap zajlott Hajj zarándoklat alatt. A hőmérsékletek rendkívül magasak voltak, néhány városban meghaladva az 50°C-ot is. A Climate Central elemzése szerint Mekka városában május 18. óta minden nap legalább háromszorosára nőtt a hőmérséklet klímaváltozás okozta valószínűsége, és május 24. óta ötszörösére. A Climameter klímatudósai szerint a klímaváltozás, amelyet az olaj, a gáz és a szén égetése okoz, 2,5°C-kal növelte a hőhullámot Szaúd-Arábiában.

Az Egyesült Államokban két egymást követő hőhullám volt június utolsó két hetében. Az első hőhullám az ország déli részét, Mexikót és Közép-Amerika országait érintette. Mexikóban legalább 125 ember halt meg. Június 21-én Sonora államban 52°C-ot mértek. A World Weather Attribution csoport tanulmánya szerint a klímaváltozás 35-szörösére növelte a május és június extrém hőségét.

A Copa America futballtorna is érintett a szélsőséges hőmérsékletek miatt. Egy bíró össze is esett a hőség miatt a Peru és Kanada közötti mérkőzésen, amikor a hőmérséklet 38°C volt, és a páratartalom meghaladta az 50%-ot.

Indiában az ország egyik legrosszabb és leghosszabb hőhulláma, amely végül június közepén enyhült, több mint 40 000 ember kapott hőgutát, és több mint 100 ember halt meg. A hőmérséklet közel 50°C-ot ért el, éjszaka pedig 37°C volt, ami állítólag a valaha mért legmagasabb éjszakai hőmérséklet Indiában.

Egyiptomban júniusban közel 50°C-os hőmérsékleteket mértek. Aswan déli tartományban legalább 40 ember halt meg. A magas hőmérsékletek miatt az országban nőtt az energiafogyasztás, és a kormány napi áramkimaradásokat volt kénytelen bevezetni az elektromos hálózat túlterhelésének elkerülése érdekében.

Amíg a szén-dioxid-szennyezés nem szűnik meg, a hőhullámok mindenhol egyre forróbbak és veszélyesebbek lesznek.

Dr. Andrew Pershing, a Climate Central tudományos alelnöke pedig így nyilatkozott:

„Több mint egy évszázadnyi szén, olaj és földgáz égetése egyre veszélyesebb világot hozott létre. A világban felbukkanó hőhullámok természetellenes katasztrófák, amelyek mindaddig gyakoribbá válnak, amíg a szén-dioxid-szennyezés meg nem szűnik.”

A kutatás módszertana

Megvizsgálták a maximális CSI értékeket minden térségre a világon 2024. június 16-24. között. Összegeztük a populációt azokban az esetekben, ahol a CSI értéke legalább 3 volt. Ezt a folyamatot megismételtük minden egyes országra, hogy globális és országos szinten is meghatározzuk a klímaváltozás által erősen befolyásolt hőmérsékleteknek kitett népességet.

A Climatecentral.org egyébként független tudósok és kommunikációs szakemberek csoportja, akik kutatják és jelentik a változó klímával kapcsolatos tényeket és annak az emberek életére gyakorolt hatásait. A Climate Central fő finanszírozói a Bezos Earth Fund és The Schmidt Family Foundation. 

Forrás:

https://www.climatecentral.org/report/global-heat-review-june-2024

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó