Zöld iroda mindenkinek! 8+1 tipp a környezettudatos munkahelyért

A munkahelyünk a második otthonunk – sőt, gyakran úgy érezzük, hogy az első, hiszen olykor több időt töltünk itt, mint otthon. Épp ezért az irodában is fontos a fenntarthatóság, ami a munkahelyi légkört és akár a költséghatékonyságot javíthatja. Nem szükséges nagy változásokat eszközölni ahhoz, hogy pozitív legyet a hatás; a kis lépések is számítanak!

Íme 8+1 hasznos tipp, hogyan varázsolhatunk egyszerűen zöld irodát magunknak:
1. Digitálisra váltás

Az irodában az egyik legnagyobb hadüzenet a fenntarthatóság ellen a papírfelhasználás. Mindent kinyomtatunk, ha kell, ha nem. Ez egy rossz beidegződés és könnyen lehet változtatni rajta. A dokumentumokat tároljuk digitálisan és így osszuk meg a kollégákkal is. Számos megoldás van erre, a Google Drive-tól kezdve a Dropboxon át a Microsoft OneDrive-ig. Ezek használata könnyen megtanulható és csökkenti a papírfelhasználást. Ha mégis nyomtatásra kerül sor, használjuk a papír mindkét oldalát!

2. Újrahasználható palackok és bögrék

Kerüljük az egyszer használatos műanyag poharakat és palackokat. Legyen az irodában saját bögrénk, a vizet pedig saját, újratölthető palackunkból igyuk, ami lehetőleg szintén környezetbarát, esetleg újrahasznosított anyagból készült.

3. Ebéd otthonról

Az ebédet is lehetőleg otthonról vigyük, saját tárolódobozban. Ez nemcsak környezetbarát, de sokkal olcsóbb is, mintha rendelnénk vagy kiszaladnánk ebédidőben enni valamit. Az ételmaradékot pedig, ha van, vigyük haza és együk meg vacsorára.

4. Minél több természetes fény

Amennyire csak lehet, természetes fénynél dolgozzunk, kihasználva az iroda ablakait. Ne kapcsoljuk fel a lámpát, ha amúgy is világos van. Ha már sötétedik, akkor is elég lehet először a saját irodai lámpát bekapcsolni és nem az egész helyiséget elárasztani fénnyel.

5. Zárjuk le az elektronikus eszközöket

Amikor nem használjuk, mert például ebédelni mentünk, állítsuk alvó üzemmódra a laptopot, számítógépet. Ha pedig elhagyjuk az irodát, mindent kapcsoljunk ki!

6. Zöld növények

Az irodában elhelyezett növények megváltoztatják a szoba hangulatát, a mesterséges környezetbe becsempészhetnek egy kis természetet. Túl azon, hogy jó rájuk nézni, minimális mértékben még a levegőt is frissítik, bizonyos szobanövények képesek eltávolítani a káros toxinokat – bár ehhez igen nagy mennyiségben kellene telepakolni velük az irodát. Javasolhatjuk a munkáltatónak, hogy fontolja meg a zöldfal telepítést, főleg, ha vannak ügyfélterek is, mert ezek nagyon dekoratívak és egy csapásra megteremtik a zöld irodát.

Zöld iroda Újdelhiben
Egy közösségi iroda Újdelhiben, rengeteg növénnyel. Fotó: Unsplash
7. Zöld utazás és a zöld iroda

Nem közvetlenül az irodai munka része, de elengedhetetlen feltétele az utazás. Ha az időjárás engedi, válassza a kerékpározást, gyaloglást vagy tömegközlekedést az irodába való utazáshoz. Ha távolabb él, érdemes megfontolni a telekocsi lehetőségét is, esetleg összebeszélni a közelben lakó kollégákkal, hogy egy kocsiban utazzanak. Ez nemcsak a környezetre van jó hatással, de a közösségi élmény erősítheti a csapatszellemet is.

8. Zöld kezdeményezések

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a legtöbb irodában alap, de miért kellene itt megállni? Javasolhatunk mi is feletteseinknek különféle környezetbarát kezdeményezéseket, például újrahasznosított irodaszerek vagy környezetbarát takarítószereket és higiéniai termékek használatát, a világítás korszerűsítését, ami akár már azzal elérhető, ha LED izzókat helyezünk el. Sok energiát lehet megspórolni azzal is, ha optimalizáljuk a fűtést és a hűtést, ez is egy nélkülözhetetlen lépés a zöld irodáért.

+1 Legyünk példaképek a zöld iroda kapcsán is!

A környezettudatos döntésekkel inspirálhatjuk kollégákat is a fenntarthatóbb életvitel felé. Ha látják, hogy odafigyelve, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, lekapcsoljuk a lámpát, vagy nem használunk eldobható műanyagokat, akkor azt mások is követhetik. Sőt, még jobb, ha beszélünk is ezekről a megoldásokról, biztos sok hasznos ötletet tudhatunk meg mások tapasztalataiból.

Ami fontos! Az irodai fenntarthatóság nem csak a nagy lépésekről szól; a mindennapok kis változásai is jelentős hatással bírnak. Minden egyes lépés, amit teszel, segít formálni egy zöldebb, fenntarthatóbb munkahelyi kultúrát. Kezdj el ma, és változtass a jövőnkön egy zöld iroda létrehozásával!

Tudta? A budapesti irodapiacon közel 180 000 négyzetméterrel nőtt a zöld minősítéssel rendelkező irodaterület egy év alatt. A legutóbbi, 2021-es adat szerint az összes modern irodaterület 44%-a, 1 750 000 négyzetméter tekinthető zöldnek.

 

A zöld iroda már egyfajta presztizst is jelent. Magyarországon is több, elsősorban irodaépület megkapta már a WELL minősítést (elsőként a Corvin Technology Park, majd a Nordic Light Trio) emellett a BREEAM, vagy LEED minősítésekből is akad jópár. Ezek odaítélésekor vizsgálják többek közt az épület emberi szervezetre, egészségre, környezetre gyakorolt hatását, a levegőellátást, az egészséges táplálkozás vagy a testmozgás lehetőségét, valamint a természetes fényt is.

A cikkben a Portfolio által közölt adatokat használtuk fel.
Kiemelt kép: Unsplash

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó