Üldözés a zöld újságírók sorsa – 10-ből 4-et el akarnak hallgattatni

Fenyegetik a zöld újságírókat - illuszteáció - fotó: Unsplash

Most kicsit „hazabeszélünk”, amikor egy friss kutatást idézük, amely szerint a zöld újságírók érdemi részét atrocitások érik világszerte, például a szennyezéseket, greenwashing-ot eltitkolni igyekvő cégek részéről. Sajnos e jelenségek egyre gyakoribbak.

Tíz fenntarthatósági témával foglalkozó újságíróból négy munkája során fenyegetésekkel szembesült, és 11%-uk fizikai erőszak áldozatává is vált – derült ki egy úttörő kutatásból, amelyet a neves The Guardian brit lap idézett június első felében.

Veszélyben érezheti tehát magát, aki a klímaválságról és környezeti kérdésekről tudósít, még akkor is, ha nem profi újsígíró, csak egyszerűen egy olyan aktivista, aki videókat készít, közösségi bejegyzéseket ír, blogot visz.

Az Internews Earth Journalism Network (EJN) és a Deakin University által végzett felmérés világszerte több mint 740 újságírót és szerkesztőt kérdezett meg. Nem kevesebb, mint 102 országból.

Sokszor elfojtják a zöld újságírók véleményét

A kutatás megállapította, hogy a fenyegetett újságírók 39%-át „néha” vagy „gyakran” olyan személyek vették célba, akik illegális tevékenységekkel, például fakitermeléssel és bányászattal foglalkoznak. Ezzel szemben 30%-ukat jogi lépésekkel fenyegették meg,

 

Ez utóbbi pedig arra enged következtetni, hogy egyre inkább előfordul: a vállalatok és a kormányok az igazságszolgáltatási rendszert használják fel a szabad véleménynyilvánítás elfojtására.

A The Guardian friss anyaga szerint ez a kutatás az első a maga nemében, amely a klíma- és környezeti témákkal foglalkozó újságírók előtt álló kihívásokat vizsgálja. Holott a klímaváltozás kérdése vitathatatlanul korunk legfontosabb – ha nem éppen létfontosságú – kérdései közé tartoznak – húzzák alá az anyag szerzői.

E jelentés szerint a zöld újságírókat világszerte fenyegetik a klímabűncselekmények elkövetői - forrás: https://internews.org/wp-content/uploads/2024/05/Covering-the-Planet-Report.pdf

E jelentés szerint a zöld újságírókat világszerte fenyegetik a klímabűncselekmények elkövetői – forrás: https://internews.org/wp-content/uploads/2024/05/Covering-the-Planet-Report.pdfA „Covering the Planet” (A bolygó tudósítása) című jelentés részletes interjúkat tartalmaz 31 ország 74 újságírójával, arról, hogy milyen segítségre van szükségük ahhoz, hogy jobban tudósítsanak a szélsőséges időjárásról, műanyag szennyezésről, vízhiányról és bányászatról, miközben a globális felmelegedés és a korlátlan vállalati kapzsiság a bolygót a végsőkig feszíti.

A zöld újságírók eleget tesznek a mindennapokban?

A többség úgy véli, hogy a klíma- és környezeti témák ma a médiában sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak – más témákhoz képest – mint egy évtizeddel ezelőtt, de

a klímaválságról szóló tudósítások mennyisége még mindig nem áll arányban a probléma súlyosságával.

Rekord mértékű hőmérsékletek, viharok, árvizek, aszályok és erdőtüzek egyre nagyobb intenzitással sújtják a világot, leginkább az alacsony jövedelmű közösségeket, őslakos népeket és a színes bőrűeket téve ki a klímaváltozás hatásainak. Az olyan lassan kibontakozó katasztrófák, mint a tengerszint emelkedése, a gleccserek olvadása, az óceánok elsavasodása és az elsivatagosodás szintén kényszerű migrációhoz, éhínséghez és más egészségügyi katasztrófákhoz vezetnek – írja a The Guardian anyaga.

A problémák nagysága és összetettsége ellenére a megkérdezett újságírók 39%-a számolt be öncenzúráról – főként a „illegális tevékenységeket folytató személyek” vagy a kormányok retorzióitól való félelem miatt.

Nem csupán arról van szó, hogy néhány riporter és szerkesztő kényszert érez arra, hogy fontos információkat titkoljon el olvasói, nézői és hallgatói elől. A helyzet aggasztóbb, mert

a megkérdezett médiamunkások 62%-a arról számolt be, hogy olyan források nyilatkozatait is bevették tudósításaikba, írásaikba, akik szkeptikusak az ember okozta klímaváltozás vagy klímatudomány iránt, azt gondolva, hogy ez szükséges a kiegyensúlyozott vélemények megjelenítéséhez.

A ‘zöld tudósítások’ sokrétű kihívás-rendszer elé állítja az újságírókat világszerte – de ez a munka sürgető és létfontosságú” – hőzta alá Dr. Gabi Mocatta, a Deakin University vezető kutatója. „Ez a tanulmány először nyújt igazán globális betekintést a klímaváltozás és a környezeti ártalmakkal kapcsolatos tudósítások belső világába… A kutatás tető alá hozásának fő oka az volt, hogy támogassák, erősítsék azoknak az újságíróknak a  munkáját, akik ‘korunk legfontosabb történeteit’ mesélik el – fejti ki a kutatás egyik vezetője.

A felmérés ugyanakkor azt is feltárta, hogy hatalmas igény van az ilyen munkára. Egész egyszerűen a mainál sokkal több erőforrásra van szükség azokban a szerkesztőségekben, amelyek a környezetvédelemmel és a klímaválsággal foglalkoznak:

a megkérdezettek 76%-a szerint az erőforrások hiánya korlátozza a tudósításaikat, és kiemelték, hogy több finanszírozásra lenne szükség az oknyomozó újságírás erősítéséhez. Kellenének személyes képzések és workshopok, valamint a releváns adatokhoz és a szakterületi szakértőkhöz történő hozzáférést is jobban kellene támogatni.

Sokan a nonprofit szervezetek finanszírozására támaszkodnak, amelyek gyakran egyes konkrét témákhoz kötődnek, míg az újságírók inkább szabadon szeretnének foglalkozni a helyben legfontosabb klíma- és környezetvédelmi témákkal.

Elkötelezettek a zöld újságírók

„A megkérdezett újságírók rendíthetetlenül elkötelezettek amellett, hogy tudósítsanak arról, hogyan befolyásolja negatívan a klímaváltozás és a környezeti bűncselekmények az embereket és a bolygót – de sürgősen több támogatásra van szükségük” – mondta James Fahn, az Earth Journalism Network ügyvezető igazgatója.

Nem csak a környezetvédelemmel foglalkozó újságírók vannak kitéve fenyegésnek. 2012 óta világszerte legalább 1,910 környezetvédelmi aktivistát öltek meg.

Ezt a cikket 2024. június 5-én módosították, hogy pontosítsák, a fenyegetett újságírók 39%-át „néha” vagy „gyakran” illegális tevékenységet folytató személyek célozták meg. A korábbi verzió tévesen 49%-ot írt.

Az anyag forrása és további részletek (angol nyelven):

https://www.theguardian.com/environment/article/2024/jun/05/climate-crisis-journalists

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó