Zöldipari innovációkat ismertek el a Környezet Védelméért díjjal

Környezet Védelméért díj
Szombat este a Duna vizén ringatózó Európa Hajón került sor a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 23. Országos Találkozójára és a Környezet Védelméért Díjátadó Gálájára.

Megnyitó beszédében Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy 2001-ben a Környezet védelméért díj megalapításával a KSZGYSZ azt a célt tűzte ki, hogy ezzel elismerje, erkölcsi támogatást nyújtson mindazoknak, akik kiemelkedő környezetvédelmi tevékenységet, szolgáltatásokat nyújtanak.

A Környezet Védelméért díjjal a Szövetség fel kívánja hívni a figyelmet a zöldipar nélkülözhetetlen eredményeire, innovációkra, kutatásokra, ifjú tehetségekre, ezzel is inspirációt nyújtva mindazoknak, akik a környezetvédelem területén tanulnak, vagy tevékenykednek.

Ez nem csupán hagyomány, hanem egy olyan szakmai platform által adományozott nyilvános elismerés, amely a díjazottakat a legjobb hazai zöld innovációk és gyakorlatok, életművek közül is kiemeli, az ágazatban tevékenykedők számára pedig példaként szolgál.

Minden évben egyre több – és témájában is egyre szerteágazóbb – jelölés érkezik a díjra. 2023-ban a díj három kategóriájára – vállalkozás, ifjúsági és egyéni – 32 pályázat érkezett be.

A 2023. évi Környezet Védelméért díj vállalkozás kategóriájának nyertese a PURECO Kft. lett.

A cég 100%-ban magyar tulajdonú vállalat, amely leányvállalataival együtt fejleszti, gyártja és értékesíti a fenntartható és megfizethető vízgazdálkodási megoldásait, termékeit és technológiáit több mint 20 országban és 4 kontinensen.

Főként saját fejlesztésű, részben szabadalmaztatott termékekkel és szolgáltatásokkal, melyek kiterjednek a csapadékvíz-gyűjtés, -kezelés, -tárolás, visszaforgatás területére, szennyvízkezelésre – gondoskodnak az élhető környezet megteremtéséről.  Egyedi szennyvízkezelési megoldásukkal, amely a Septopure® nevet viseli – és amely a csatornázatlan területek szennyvíztisztitására nyújt megoldást – felkerültek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok felgyorsítását segítő technológiákat tartalmazó listájára.


A videóban bemutatják a PURECO szennyvíztisztítási innovációját.

 

A Környezet Védelméért díj ifjúsági kategóriájának díját Molnár-Dobrai Csenge vehette át.

Ő a Debreceni SZC Vegyipari Technikum tanulója, aki folyamatosan, autodidakta módon, valamint szakmai képzéseken is foglalkozik a fenntarthatóság témakörével. Mindemellett 2019 óta a Youth4TheFuture projekt vezetője, majd 2023-ban megalapította a Fiatalok a Fenntartható Fejlődésért Alapítványt, amely kuratóriumának elnöke is.

Az Alapítvány szorosan együttműködik környezetvédelmi szervezetekkel, gazdasági szereplőkkel, tudományos intézményekkel és ez a sokszínű partnerség erősíti a kezdeményezéseiket, a hazai ifjúsági közösségek felelősségvállalását.  Ezzel Molnár-Dobrai Csenge és az általa vezetett szervezet a jövő nemzedéket nemcsak informálja, hanem inspirálja a cselekvő részvételre, hozzájárulva a fenntartható jövő kialakításához, nemzeti és nemzetközi szinten.

A Környezet Védelméért díj egyéni kategóriájának nyertese dr. Zlinszky János

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete alapítója számos hazai és nemzetközi szervezetben képviselte a környezetvédelem érdekeit, közreműködött az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljai (SDG-k) kialakításában, mely célok jelentőségét a mai napig népszerűsíti és tanítja.

Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének munkája mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán Nemzetközi Vízpolitika és Vízdiplomácia témában, valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tantárgyak tananyagfejlesztésében és oktatásában vesz részt.

A Szövetség elnöksége külön oklevéllel ismerte el a Compocity Kft. tevékenységét

A vállalkozás olyan innovációval tört be a zöldiparba, amely kézzelfogható segítséget nyújt a vállalatok, közösségek, magánszemélyek számára, hogy a gyakorlatban tapasztalják meg saját, fenntartható életmódjuk formálásának lehetőségeit.

Az általuk fejlesztett belső komposztáló eszköz, a CompoBot révén a közösségek, munkavállalók folyamatosan és játékosan kapcsolódhatnak az ESG célok eléréséhez, a gazdasági-természeti körforgást a cégkultúra részévé emelve.

A berendezéshez kapcsolódik a Compocity+ közösségközpontú mobilalkalmazás, amely kihívásokkal, a környezeti hatások nyomon követésével, játékosított funkciókkal ad visszajelzést a felhasználóknak a lábnyomukról, így mindennapi példákon keresztül egyéni és közösségi szinten is kötődést alapoz meg a zöld környezetért történő munkálkodásban.


A videóból megismerheti a Compocity innovációját a beltéri komposztálásban.

Forrás: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének sajtóközleménye
Kiemelt kép: a 2023-as Környezet Védelméért díj összes díjazottja – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a környezetterhelést mutató mérőszámok témaköréről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó