Tudta? Ebben az országban 10 milliárd fát ültetnének! Így áll a Saudi Green Initiative

10 milliárd fát ültettnek a Saudi Green Initiative, azaz az SGI keretében - illusztráió: az ország egyik tája - fotó: Unsplash

Egy ambíciózus terv részeként végül összesen 10 milliárd fát ültetnének el Szaúd-Arábiában: most közel 44 millió fánál és cserjénél tartanak. A hatalmas,  igen összetett országzöldítési projekt, azaz a Saudi Green Initiative (SGI) új mérföldkőhöz érkezett az óriási és gazdag arab olajállamban.

Röviden az eddigi eredmények: 2022-ben már 18 millió fát ültettek el. 2023 decemberére ez a szám 43,9 millió fára és cserjére nőtt. Ez egyenértékű az országban helyreállított 94 000 hektárnyi lepusztult területtel. Ez több mint 146 000 focipályának felel meg. (Összehasonlításul: Magyarországon összesen (!) 1.87 millió hektárnyi, fával borított erdőterület található.)

A Szaúdi Zöld Kezdeményezés (Saudi Green Initiative, SGI) célja tehát, hogy összesen 10 milliárd fát ültessenek, helyreállítsák a lepusztult területeket, és növeljék a védett területek számát. Az ehhez kapcsolódó Közel-Keleti Zöld Kezdeményezés egy közös erőfeszítés, amely a régió környezeti kihívásaival foglalkozik. Ezek a kezdeményezések elősegítik a zöld gazdaságot, küzdenek az éghajlatváltozás ellen, és fenntarthatóbb jövőt teremtenek a régió számára – írja az aawsat.com friss anyaga.

(Az Asharq Al-Awsat a vezető pánarab újság és az SRMG egyik kiemelt médiamárkája. Az 1978-ban Londonban megjelent első száma óta az újság megbízható tudósításokat, minőségi újságírást és a legjelentősebb globális események mélyreható elemzését nyújtja.)

A Vision 2030 program keretében a szaúdi városokat zöld és okos térségekké szeretnék átalakítani, egészséges életmódot támogatva a lakosok számára. Ezen átfogó lépések révén az ország vezető szerepét hangsúlyozza a környezeti fenntarthatóság terén.

Egyebek közt a Vegetációfejlesztési és Elsivatagosodás Elleni Nemzeti Központ jelentős előrelépéseket tett a Szaúdi Zöld Kezdeményezés céljainak elérése érdekében. A központ hét kulcsfontosságú célt tűzött ki, amelyek középpontjában a felügyelete alá tartozó területeken lévő növényzet újjáélesztése áll.

A központ azt tervezi, hogy 300 000 hektár lepusztult erdőt revitalizál, azáltal, hogy 60 millió helyi fát ültet a völgyekbe és a túlzott fakitermelésű területekre.

 

Igen, 10 milliárd fát ültetnének!

Nézzük akkor részletesen is az alapokat.

Szaúd-Arábia egy új, határozott ‘átalakító utat’ jár be a környezeti fenntarthatóság felé. Közlésük szerint egy többlépcsős folyamatot, amely összhangban áll az említett Vision 2030 céljaival, és olyan regionális és globális kezdeményezéseket foglal magában, amelyek a természeti erőforrások megőrzésére, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és az életminőség javítására összpontosítanak.

Ezt az átalakulást támogató szabályozások és jogszabályok tették lehetővé. 2016-ban jelentős változás történt: a Mezőgazdasági Minisztériumot átalakították Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztériummá.

Számos kulcsfontosságú eredmény rakta le az ország környezeti fejlődésének alapjait. A Nemzeti Környezetvédelmi Stratégia útmutatást adott a környezeti fejlődéshez, irányítva a Királyság erőfeszítéseit.

A Prince Sultan Intézet a környezetvédelmi, vízügyi és sivatagkutatási területeken támogatja a tudományos kutatást.

Az Energia-, és Környezetvédelmi Kutatási Alap tovább erősítette ezt az elkötelezettséget az innováció előmozdításával a fenntartható energia és környezetvédelem területén.

A Királyság továbbá egy 1,1 milliárd dolláros, az Öböl-háború utáni környezeti helyreállítási projektet is elindított, hogy helyrehozza a háborús károkat.

Nem csak 10 milliárd fa elültetése van a programok közt

A környezetvédelmi kezdeményezések hatékony és fenntartható megvalósítása érdekében a Királyság tehát létrehozta a Környezetvédelmi Alapot és a Különleges Környezetvédelmi Biztonsági Erőket, valamint öt szakosított központot: a Nemzeti Meteorológiai Központot, a Nemzeti Vegetációfejlesztési és Sivatagosodás Elleni Központot, a Nemzeti Környezetvédelmi Megfelelőségi Központot, a Nemzeti Vadon Élő Központot és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Központot.

Salman bin Abdulaziz Al-Saud király rendelettel létrehozott egy tanácsot a királyi rezervátumok számára, melynek vezetője a szaúdi koronaherceg és miniszterelnök lett. Ezek a rezervátumok kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémák és a biodiverzitás megőrzésében, helyi közösségek számára biztosítanak erőforrásokat, és támogatják az ökoturizmus fejlődését is.

Szaúd-Arábia két kulcsfontosságú kezdeményezés révén vezető szerepet tölt be a globális zöld mozgalomban. A Szaúdi Zöld Kezdeményezés célja 10 milliárd fa ültetése, lepusztult területek helyreállítása és a védett területek számának növelése. A Közel-Keleti Zöld Kezdeményezés egy olyan együttműködés, amely a régió környezeti kihívásaival foglalkozik. Ezek a kezdeményezések előmozdítják a zöld gazdaságot, küzdenek az éghajlatváltozás ellen, és fenntarthatóbb jövőt teremtenek a régió számára.

A Vision 2030 célja, hogy a szaúdi városokat zöld és okos terekké alakítsa, és egészséges életmódot népszerűsítsen a lakók körében. Ezen átfogó lépések révén az ország vezető szerepét hangsúlyozza a környezeti fenntarthatóság terén, ami az állampolgárok és a tágabb régió javára szolgál.

A Nemzeti Vegetációfejlesztési és Sivatagosodás Elleni Központ jelentős előrelépéseket tett a Szaúdi Zöld Kezdeményezés céljainak elérése érdekében. Hét kulcsfontosságú célt tűzött ki, amelyek középpontjában a felügyelete alá tartozó területeken lévő növényzet revitalizálása áll.

A központ 300 000 hektár lepusztult erdőt kíván újjáéleszteni azáltal, hogy 60 millió helyi fát ültet a völgyekbe és a túlzott fakitermelésű területekre. Egy másik kulcsfontosságú cél a legelőterületek rehabilitációja, melynek keretében nyolc millió hektárnyi legelőt újítanak meg a Királyság 26 helyszínén.

A terv egyik legfontosabb eleme 10 millió fa ültetése a nemzeti parkokban. A cél a szén-dioxid-kibocsátás 4 millió tonnával való csökkentése, a sivatagosodás elleni küzdelem, a biodiverzitás helyreállítása és a természetalapú megoldások nyújtása a szén-dioxid-megkötéshez és az éghajlatváltozás enyhítéséhez.

A központ együttműködést tervez a királyi rezervátumokkal is, hogy 7 millió őshonos fát ültessenek. Célja a szén-dioxid-kibocsátás több mint 2 millió tonnával történő csökkentése – jelentette a minap a Szaúdi Sajtóügynökség.

Fotó: Unsplash

Forrás és további részletek (angol nyelven):

https://english.aawsat.com/gulf/5013046-saudi-arabia-embarks-transformative-journey-toward-environmental-sustainability

*

Kapcsolódó cikkeink:

https://green.hu/cikkek/46-ezer-fat-ultettek-orszagfasitasi-program/

https://green.hu/cikkek/erdok-vilagnapja-13-ezer-oshonos-fa-elultetese/

 

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó