Brit kutatók már le is győzték a klímaváltozást – vagy mégsem?!

brit kutatók anyagtudomány - fotó: Unsplash

A kedvenc fordulatunk: „brit kutatók szerint…”, most új értelmet nyer, mert főként brit vegyészek olyan molekulákat modelleztek, amelyek sokkal gyorsabban köthetik meg a szén-dioxidot és a sokkal agresszívebb kén-hexafluoridot, mint a növények, illetve az erdők. A kérdés már csak az, hogy használható lesz-e valaha a „nagy brit áttörés” globális léptékben.

Egy közelmúltban megjelent, természetesen brit (khm.) tanulmány szerint egy új típusú porózus anyagot fejlesztettek ki, amely képes tárolni a szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat. A tudományos áttörés a Heriot-Watt Egyetem által vezetett tudóscsoportnak köszönhető, de ne siessünk ennyire előre.

A Liverpooli Egyetem, az Imperial College London, a Southamptoni Egyetem („brit kutatók” ugyebár) és a Kelet-Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem közreműködésével a Heriot-Watt Egyetem csapata vezetésével számítógépes modellezést használtak arra, hogy pontosan előrejelezzék, hogyan fognak a molekulák összeszerveződni egy új típusú porózus anyaggá.

A kutatást a neves Nature Synthesis című folyóiratban publikálták, amely részletezi, hogyan hozták létre a tudósok az üreges, ketrec-szerű molekulákat, amelyek nagyon nagy tárolókapacitással rendelkeznek az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid és a kén-hexafluorid számára. (A kén-hexafluorid, amely csak emberi tevékenység eredménye, jóval erősebb üvegházhatású gáz, mint a leggyakoribb szén-dioxid, és akár több ezer évig is megmaradhat a légkörben.)

Ez egy izgalmas felfedezés, mivel új porózus anyagokra van szükségünk, hogy segítsenek megoldani a társadalom legnagyobb kihívásait – írja „győzelmi jelentésében” a Heriot-Watt Egyetem portálja, és hírét számos brit és globális portál át is vette május elején:

https://www.hw.ac.uk/news/articles/2024/scientists-discover-a-new-type-of-porous.htm

Ezeket a szintetikus, azaz mesterségesen előálló, úgynevezett ketrec-molekulákat más, hasonló molekula ketrecek felhasználásával állították össze, hogy egy új típusú porózus anyagot hozzanak létre, amelyet a tudósok az első ilyen jellegű „ketrec a ketrecben” szerkezetnek neveztek el. Az anyagtudós Dr. Marc Little, a Heriot-Watt Egyetem Kémiai Tudományok Intézetének adjunktusa és a porózus anyagok szakértője, közösen vezették a kutatást.

Az Imperial College London és a Southamptoni Egyetem számítógépes modellezéssel szimulációkat készítettek, hogy segítsenek a csapatnak megérteni és előrejelezni, hogyan szerveződnek a ketrecmolekulák ebbe az új típusú porózus anyagba.

A csapat szerves részét képezték Kim Jelfs professzor az Imperial Kémiai Tanszékéről és a Digitális Molekuláris Tervezési és Gyártási Intézettől (DigiFAB), valamint Andy Cooper professzor a Liverpooli Egyetemről és az Anyaginnovációs Gyárból. Jelfs és Cooper professzorok a nemrégiben finanszírozott, 12 millió fontos AI for Chemistry Hub társigazgatói, amely egy brit kormány által támogatott kezdeményezés, ami igyekszik előmozdítani a kémia és a mesterséges intelligencia kutatói közötti együttműködést.

Dr. Little szerint a hasonló számítógépes tanulmányok és az új AI technológiák kombinálása soha nem látott mennyiségű új anyagot hozhat létre, amelyek megoldást jelenthetnek a legégetőbb társadalmi kihívásokra. Ez a tanulmány egy fontos lépés ebbe az irányba – fejtette ki. Majd hozzátette, hogy

a bonyolult szerkezetű molekulák felhasználhatók lehetnek a levegőben található mérgező vegyületek, az úgynevezett illékony szerves vegyületek eltávolítására is, és fontos szerepet játszhatnak az orvostudományban.

 

„Ezt a tanulmányt egy fontos lépésnek tekintjük az ilyen alkalmazások jövőbeni megvalósítása felé” – mondta még el a „brit kutatók” nevében Dr. Little.

Dr. Marc Little bemutatása

A professzor a mai napig több mint 50 kutatási cikket publikált a porózus anyagokról. Kémiai doktori fokozatát a University of Leeds-en szerezte, és kutatási munkatársként dolgozott a University of Liverpool-on, mielőtt tavaly csatlakozott a Heriot-Watt Egyetemhez. A kutatást a Engineering and Physical Sciences Research Council finanszírozta a Digital Navigation of Chemical Space for Function Programme Grant keretében, valamint a Leverhulme Trust a Leverhulme Research Centre for Functional Materials Design által. A projektet a Diamond Light Source kutatóintézet támogatta, továbbá a University of Southampton, az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programja és The Royal Society.

GREEN.HU VÉLEMÉNY a brit kutatók friss, fontos felfedezéséről

Természetesen nem vagyunk részrehajlóak, elismerjük a neves brit kutatók úttörő munkáját, de azért – ha optimisták is vagyunk –, sajnos azt kell mondanunk, hogy ez egy nagyon kezdeti fázisban lévő, laboratóriumi kutatás. Ott is inkább egy mesterséges intelligenciával végzett, gépi, elméleti kutatás. A hír egy félmondata sem szól arról, hogy ezek az új anyagok miképpen, milyen költséggel és milyen környezeti lábnyommal állíthatók elő olyan nagy mennyiségben, amely érdemi változások elérésére alkalmas lenne globális szinten.
Itt állunk tehát egy fontos tudományos áttörést szemlélve, csak éppen arra nem kapunk választ, hogy a valóságban egyáltalán érdemes lehet-e ilyen irányban tovább kutatni, hogy 10-20 vagy 30 év múlva legyen egy forradalmi(?) carbon capture technológiánk. De nagyon reméljük, hogy pesszimizmusunk felesleges, és nagyon kis karbonlábnyommal nagyon nagy mennyiségben lehet majd ilyen, úgynevezett ketrecmolekulákat* előállítani, és ezzel érdemben csökkenteni az emberiség okozta üvegházhatású gázok légköri mennyiségét.
No (more) comment.
*A brit wikipédia szerint a kovalens kötés kialakítását alkalmazva a ketrecmolekulák módszeresen szintetizálhatók testreszabható funkcióval és szabályozott üregmérettel. A ketrec alakú polimerek a molekuláris ketrecek, például a kryptand, makromolekuláris analógjai. Az ilyen típusú ketrecmolekula a polimerizáció mértéke szerint hangolható.

 

Az anyag forrása, és további részletek (angol nyelven – brit kutatók nyilatkozataival):

https://www.hw.ac.uk/news/articles/2024/scientists-discover-a-new-type-of-porous.htm

A kutatás anyaga a neves Nature szakportálon is megjelent:

https://www.nature.com/articles/s44160-024-00531-7

fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó