Az energiapazarlás csak drasztikus karbonadók révén lenne csökkenthető

Az energiapazarlás is komoly kihívás illusztráció - fotó: Unsplash

Az energiapazarlás ellen szólalt fel idén a Föld Napja alkalmából egy neves aktivista, Bertrand Piccard.  Újra a pazarlás csökkentésére kellene koncentrálnunk, mivel az emberiség az évente kitermelt energiájának mintegy egyharmadát elpazarolja. Hogyan lehetne csökkenteni a pazarlást? Képesek vagyunk erre önszántunkból? Véleményes, karcos cikk következik.

Az ember mindig talál valamit. Nemrég egy cikket szemléztem, melyben fél mondatra lettem figyelmes: egy környezetvédő aktivista, Bertrand Piccard felfedező és környezetvédőként az energiapazarlás ellen szólalt fel idén a Föld Napja alkalmából. Erről az írásról van szó:

https://green.hu/cikkek/piccard-pazarlas-csokkentese-fold-napjan

Szerinte újra a pazarlás csökkentésére kellene koncentrálnunk, mivel az emberiség az évente kitermelt energiájának mintegy egyharmadát egyszerűen elpazarolja, mégpedig globális értelemben.

Az energiapazarlás fő oka: a szinte végtelennek tűnő, olcsó fosszilisek

Egy másik cikk kapcsán sikerült azt is megfejtenünk, miért pazarlunk az energiával. Egyszerűen azért, mert úgy tűnik,

szinte végtelen és korlátlan mennyiségben, kifejezetten olcsón áll rendelkezésünkre a fosszilis energia,

így a kőolaj, a földgáz és a kőszén, valamint az uránium alapú atomenergia és más megújuló energiák. Ennek eredményeképpen az energia ára alacsony marad, így egy átlagember viszonylag kevés munkával is megengedhet magának egy liter benzint vagy egy köbméter gázt, és akár háromszor annyit is megvásárolhat belőle.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora

Többet is mondhatnék. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektoraként a klímavédelem elégtelenségére vonatkozó tudományos kritikái révén szerzett komoly hírnevet. Ő azt vallja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős mérséklése és a bolygó felmelegedésének lassítása akkor is igen nehezen valósulhat(na) meg, ha végre tudatosul(na) bennünk, milyen energiaegységbe és karbonlábnyomba kerül egy-egy termék vagy szolgáltatás előállítása.

 

Rengeteg kísérlet történt már, de

sem Magyarországon, de még Európában sem sikerült semmilyen széles körben alkalmazható karbonlábnyom-jelölést bevezetni.

Persze ott van a lakások és házak, vagy akár a középületek energetikai besorolása, valamint a háztartási gépek, mint a hűtők és televíziók energetikai besorolása, de ezek, bár fontosak, valljuk meg: csak apró részeredmények.

Átfogó pontrendszer és nagy közteher kellene a nagy szennyezőknek

Ezzel szemben nagyon gyorsan egy jóval egyszerűbb és átláthatóbb, de jóval-jóval szélesebb körű pontrendszer alapján kellene súlyozni a termékek és szolgáltatások, például a vendéglátás és szállásadás karbonértékét. Minden egyes költésünknek lenne egy karbon értéke, minden egyes ár mellett egy karbon pontszám. Bár ez az ötlet nem kapott még nemzetközi figyelmet, az első lépés egy ilyen pontrendszer bevezetése lenne.

Ha tud hasonló kezdeményezésről, akkor ossza meg velünk: írjon Facebook oldalunkra, vagy csak írja meg, hogy mit gondol erről a témakörről!

 

 

 

A második lépésre is szükség van!

A második lépés a pontrendszer forintosítása lenne, nem csak egyszerű pontszámokkal számolva, hanem komoly karbonadók bevezetésével. Ezzel a magasabb pontértékű, nagyobb környezetterhelést jelentő vásárlások csökkenthetőek lennének, ami alapvetően átalakíthatná a gazdaságot.

Természetesen ez csak elmélet, mivel a gyakorlatban rengeteg kiskapu és ügyeskedés lehetséges. Nem csak a feketegazdaság és a szürkegazdaság terjedéséről van szó, hanem arról is, hogy ha egy ilyen rendszert komolyan vennénk és betartanánk, iparágak mennének tönkre, sokan válnának munkanélkülivé.

Ez egy radikális változást jelentene, amit csak a legelkötelezettebb zöld pártok mernének bevállalni.

Ha egy ország vezetése mégis megtenné, nagyon valószínű, hogy pillanatok alatt belebukna. A világ több mint 190 országának vezetői közül aligha lenne sok, aki megkockáztatná ezt a lépést.

Reméljük azonban, hogy nem lesz túl késő, és hamarosan tanúi lehetünk egy ilyen, globális méretű kezdeményezésnek, amely nem csak elindítja, de végre érdemben meg is erősíti a fenntartható fejlődés eszméjét.

Maradjunk egyelőre optimisták, és folytassuk a fenntarthatóságért végzett munkát, ki-ki a maga területén.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó