Kezdődik a Fenntarthatósági Témahét – csaknem 2 ezer iskolában lesznek programok

Fenntarthatósági Témahét
A Fenntarthatósági Témahét minden évben a Föld Napján indul el az iskolákban azzal a céllal, hogy felhívják a diákok és a tanárok figyelmét a környezeti fenntarthatóság kérdéseire. A témahét során különféle programokat, projekteket és aktivitásokat valósítanak meg, amelyek középpontjában a környezettudatos gondolkodás és cselekvés áll.

Az események során a diákok megismerkedhetnek a legégetőbb környezeti problémákkal, mint a globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet vagy a klímaváltozás. Egyben elsajátíthatják azokat a cselekvési mintákat, amik hozzásegíthetnek ezek megoldásához, úgy mint a helyes hulladékkezelési technikák, az energiahatékonyság, valamint a biodiverzitás megőrzésének fontossága.

A Fenntarthatósági Témahét keretében minden évben új kapcsolódó témát járhatnak körül a résztvevők, ehhez mintaprojektek, óravázlatok és oktatási segédanyagok szolgálnak segítségül.

2024-ben is öt izgalmas környezettudatos témában kínálunk tananyagot a diákok számára:

  • a levegő és élővilága
  • szabadidő
  • körforgásos gazdaság
  • hulladék
  • tudatos fogyasztás.
Az idei Fenntarthatósági Témahéten is tart tanórát Áder János volt köztársasági elnök, immár hagyományként: 2024. április 24-én, szerdán, délelőtt 11.00 órakor a Siófoki SZC diákjainak tart rendkívüli tanórát.

Ez online közvetítéssel az egész Kárpát-medencében több tízezer diák részére egyidőben lesz elérhető, megtekintését elsősorban 7-8. osztályos és középiskolás korú tanulók és tanáraik részére ajánlják.

Fenntarthatósági Témahét csomagok

Mindegyik oktatócsomag interaktív, játékos tevékenységekkel segíti a gyerekek ismereteinek bővítését és a környezettudatos gondolkodás elsajátítását. Az oktatócsomagok célja, hogy a tanulók szórakoztató, érdekes módon ismerkedjenek meg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseivel, miközben megtanulnak felelősségteljes és tudatos döntéseket hozni.

A tematikus oktatócsomagok három korcsoport számára érhetők el: 1-4, 5-8 és 9-12-es diákok részére.

A felkészüléshez az egyes témák feldolgozását segítő komplett oktatócsomagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, amelyek tartalmazzák az egyes kiemelt témákhoz kapcsolódó óravázlatokat, mintaprojekteket, kiegészítő anyagokat, digitális alkalmazásokat, online tanórákat, versenyeket, pályázatokat, aktivitásokat.

A témák elmélyítését a középiskolások számára segíti a Zöldiránytű mobilapp, melyet a Pénziránytű Alapítvány fejlesztett. A Zöldiránytű app a diákok napi rutinjából kiindulva, először a mindennapi higiéniához, öltözködéshez, közlekedéshez, étkezéshez, a barátokkal való kommunikációhoz nyújt pénztárca- és egyben környezetkímélő ötleteket.


Nézze meg a Fenntarthatósági Témahét bemutató kisfilmjét!

A Fenntarthatósági Témahét versenyei

A témák elmélyítésére hazai és nemzetközi kísérőprogramokat, valamint versenyeket is hirdetnek.

  • Ezúttal is lehet versengeni a Legaktívabb Iskola díj pályázaton, amelyre a hazai és a határon túli iskolák a Fenntarthatósági Témahéten megvalósított programjaikkal pályázhatnak április 26-tól 2024. május 19-ig.
  • Zajlik az Élet a levegőben – rajz- , fotó- és videópályázat is, melyre a levegő élővilágához (madarak, beporzók stb.) kapcsolódó művészeti alkotások küldhetők be.
  • Meghirdették a Tartsd körforgásban! – kreatív pályázatot is, ahol a feladat újrahasznosítható anyagokból bármilyen bel- vagy kültéri használati tárgy, dekoráció vagy ruhadarab készítésére.
  • A ZöldOkos Kupa fenntarthatósági tudásversenyen 2024-ben is az 5-8. évfolyamos diákok vehetnek részt csapatokban, az elődöntők már lezajlottak, ezen a héten lesznek a döntők.

Fenntarthatósági Témahét az iskolán kívül

A Fenntarthatósági Témahét nem csupán az iskolai környezetben kívánja előmozdítani a környezettudatos magatartást, hanem az a célja, hogy a résztvevők a mindennapjaik során is környezetbarát döntéseket hozzanak. Az eseményt támogató szakmai szervezetek saját helyszíneiken, változatos programokkal fogadhatják az oda érkező iskolásokat a Témahét ideje alatt.

A Kalja program is csatlakozott, ugyanis a Fenntarthatósági Témahét keretében a Témahétre regisztrált iskolák osztályai Kajla körökre látogathatnak, hogy felejthetetlen osztálykiránduláson vegyenek részt.

A Fenntarthatósági Témahéttel egy időben megnyílt a jelentkezés az Erdei vándortáborokba is, mind a csoportos, mind az egyéni érdeklődők számára. A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód megismertetése, népszerűsítése a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében.

Nem utolsó sorban pedig ezen a héten zajlik az ország legnagyobb szemétszedési programja, a TeSzedd! Az önkéntes csapatok megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól. A programról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

A Fenntarthatósági Témahéten tavaly 1800 iskola 420 ezer diákja vett részt és összesen 256 önkéntes óralátogató szakember színesítette a diákok fenntarthatósági foglalkozásait. Idén is csaknem 2000 iskolában zajlanak a programok.

Ezek az események kulcsfontosságúak lehetnek abban, hogy a jövő döntéshozói már korán elsajátítsák a környezetvédelmi alapelveket és tudatosan alkalmazzák azokat életük során.

Forrás és kiemelt kép: Fenntarthatósági Témahét weboldala

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó