Vajon képesek vagyunk változni a zöld tudatosság terén? Reméljük, mert muszáj lesz!

Vajon képesek vagyunk időben(!) változtatni - fotó: Unsplash

Manapság egyre többször felteszem magamnak a következő „százforintos” kérdést: vajon képesek vagyunk-e, mint emberiség megváltozni? Vagy akár csak, mint egyén: van-e elég erőnk, lelkesedésünk, kitartásunk és energiánk ahhoz, hogy megváltoztassuk napi rutinunkat, gondolkodásmódunkat?

Világszerte aktívan dúl, sőt „tarol” a zöld tudatosság, a környezeti érzékenység a mainstream médiában. Mi több, közben a közgondolkodásban, sőt az oktatásban is egyre inkább teret nyer. A technológiai fejlődés segített csökkenteni például az ózonréteg szennyezését és számos káros vegyi anyag használatát. Ez mind fontos lépés, de vajon elegendő-e ez ahhoz, hogy az emberiség érdemben csökkentse a környezet terhelését, vagy, hogy egy igazi kihívást újra elővegyünk: valóban megfékezzük 2040-2050-re a mai hatalmas légköri terhelést? Esetleg visszafordítsuk, lassítsuk, vagy – ne adj’ isten – visszafordítsuk a klímaváltozást.

A zöld tudatosság fejlődése és annak súlyos korlátai

A zöld tudatosság fejlődése pozitív változásokat hozott, de vajon elég hatékonyak-e ezek a változások? Meg tudjuk-e állítani a fogyasztói társadalom gyorsvonatát, amely a vészfék ellenére is a szakadék felé robog? Tudományos adatok hiányában ez inkább csak egy megérzés, egy érzés, hogy a vonat sebessége rendkívül magas, és a fékútja túlságosan hosszú. Aggodalmam az, hogy a fékezés, amit megpróbálunk végrehajtani, lehet, hogy nem lesz elég hatékony a katasztrófa elkerüléséhez.

Vajon képesek vagyunk a fenntarthatóságért eredménnyel küzdeni?

A fenntarthatóságért való küzdelem napi szinten zajlik, és mindenki számára fontos lenne a tudatos cselekvés. Egyesek talán érzik, értik, hogy mire van szükség: a fenntarthatóság gondolatának terjesztése és a cselekvés iránti elkötelezettség. Célunk, hogy a vonatot, mely a környezeti katasztrófa felé robog megállítsuk, vagy legalábbis egy alternatív vágányra tereljük, ami elkerüli a veszélyt.

A fogyasztói társadalom kihívásai

A modern fogyasztói társadalom gyors tempója és növekvő igényei aggodalomra adnak okot. A gyorsuló gazdaság, a növekvő fogyasztás és a környezetre gyakorolt nyomás jelentős kérdéseket vet fel a jövőnkkel kapcsolatban. Tudjuk és érezzük, hogy ez a gyorsvonat, amelyen mindannyian utazunk, élvezzük annak előnyeit, talán nem a legjobb irányba visz minket.

Az optimizmus fontossága – vajon képesek vagyunk változni?

Végezetül fontos, hogy optimisták maradjunk. Kommunikáljunk a „vonatot vezetővel”, azaz a döntéshozókkal, hogy a változásokat a lehető legjobb irányba tereljék. Bár a kihívások hatalmasak, és a változás nem lesz könnyű, fontos, hogy mindannyian részt vegyünk ebben a folyamatban, és tegyünk azért, hogy a jövő generációi számára fenntarthatóbb világot hagyjunk hátra.

Nézzük, a világ nagyobb országainak vásárlklói pédául mennyire tudatosak?

A fgenntarthatósági tudatosság egyik szelete, a tudatos vásárlás - és az egyes országok polgárainak hozzáállása - forrás: Statista.com
A fenntarthatósági tudatosság egyik szelete, az öko-tudatos vásárlás-márkaválasztás – és az egyes országok polgárainak támogató hozzáállása 2023 őszén – forrás: Statista.com

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó