Ezek a világ legfenntarthatóbb városai a GDS Index alapján, mi rajta vagyunk?

Göteborg a világ legfenntarthatóbb városa a GDS Index szerint - fotó: Unsplash

Az éves jelentésében a világ legfenntarthatóbb városairól a Global Destination Sustainability (GDS) Index főként európai városokat sorol fel a legzöldebb turisztikai célpontok között. Az index élén több skandináv város található, nem meglepő, hogy újra Norvégia, Dánia, Svédország és Finnország városai foglalják el az első 5 helyet, de azért akadnak kihívóik is. Budapest vagy más magyar nagyváros vajon fenn van a listán?

Aki egy kicsit is ismeri a legfenntarthatóbb városok trendjeit, annak számára nem meglepő, hogy Svédország bájos második városa, Göteborg az első helyen áll a GDS Index legfrissebb, 2024 április 10-én közzétett rangsorában. Ez a város nem mellesleg 2016 óta minden évben vezeti az indexet – így Göteborg most ismét a világ első városának tekintik az index összeállítói a fenntartható jövő iránti törekvései tekintetében.

Göteborg ismert ambíciózus lépéseiről az emissziók csökkentése terén, beleértve a tömegközlekedés 95%-ának tiszta energiával történő működtetését, a világ egyik legfenntarthatóbb repülőterét, továbbá érdemes megemlíteni még a környezettudatosságra fókuszáló helyi fesztiválokat is.

Íme a GDS Index friss eredményei

Az sem meglepő, hogy újra európai városok dominálnak a Global Destination Sustainability azaz a GDS Index friss adatsorában (lásd lentebb):

Íme a legfenntarthatóbb városok az SDG Index alapján - forrás: https://www.consultancy.eu/news/10017/european-cities-dominate-global-destination-sustainability-index
Íme a legfenntarthatóbb városok az GDS Index alapján – forrás: https://www.consultancy.eu/news/10017/european-cities-dominate-global-destination-sustainability-index

Oslo, Norvégia fővárosa a második helyet szerezte meg. Ezután következnek Koppenhága, Helsinki és Bergen. Figyelemre méltó, hogy a célvárosok 86%-a javította eredményeit az előző év rangsorához képest.

A rangsor főként a városokat turisztikai célpontokként kezeli – és bár a belefoglalt városok 86%-a csatlakozott a párizsi megállapodáshoz illeszkedő nemzetközi kezdeményezésekhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, csak 33%-uk integrálta a turizmust és az eseményeket a klímastratégiájába.

Jelentjük: Budapestet vagy más magyar nagyvárost hiába kerestük a toplistán,

ám nem csak a top20-ban de a top40-ben sem találtunk hazai várost…

Az idei GDS Index rangsorának részletei

Az idei rangsor egyik csillaga Helsinki, Finnország fővárosa, amely a negyedik helyre került, ami jelentős ugrás a tavalyi index 12. helyéről. Az Egyesült Királyságban található Liverpool kapta a ‘legtöbbet fejlődött’ címet a rangsorban, a helyi ellátási láncok minősítésének növelése és a megújuló energia terén történt fejlesztések révén.

A Global Destination Sustainability Indexben rangsorolt 100 célállomás közül 46 Nyugat-Európában, további négy Kelet-Európában található, ide tartozik Gdańsk, Krakkó, Ljubljana és Tallinn. A rangsorolt célpontok közül a legnagyobb részt nagyvárosok alkotják, amelyek lakossága 500 000 felett, de 1,5 millió alatt van.

Továbbra is európai városok dominálnak a Global Destination Sustainability – GDS Indexen

„A tanulmány fejlődése és eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a célállomások menedzsment szervezetei képesek felgyorsítani a gazdasági, társadalmi és környezeti átalakulást turizmusuk és eseményeik ökoszisztémájában,” mondta Guy Bigwood, a Global Destination Sustainability mozgalom vezérigazgatója.

„Ezzel a meggyőző bizonyítékkal a kezünkben tartjuk az optimista jövő kulcsát az utazás és az események számára. Regeneratív cselekvési terveink kiemelésével és sürgősséggel történő méretezésével, elősegítjük a jelentős változás és fejlődés útját,” folytatta.

A rangsorban a 14. helyen álló dél-koreai Goyang városa volt a legmagasabban értékelt nem európai város. Goyang turizmusipara fenntarthatóság terén tett előrelépéseket és továbbra is a zöldebb mobilitás és a jobb városi környezetek felé tesz lépéseket.

A független, több civil és üzleti turisztikai entitás összefogásával létrejött GDS Mozgalom GDS Index mutatója tehát alaposan elemzi azokat a fontos tényezőket, amelyek a célpontokat fenntarthatóság terén az élre minősítik. Ez az értékelés túlmutat a greenwaashing-on (zöldmosás) vagy a marketingen, és helyette harmadik fél által hitelesített minősítésekre és egyéb fenntartható címkékre összpontosít, amelyeket a szállodák és az olyan események, mint a fesztiválok kapnak,  amelyek nagy mennyiségű látogatót vonzanak.

A fapados (de magas kibocsátású) légitársaságoktól a pazarló, fogyasztásra összpontosító turisztikai látogatásokig az idegenforgalom nem a legjobb „hírnévvel” bír a fenntarthatóság tekintetében. Európa ugyanakkor, a világ számos vezető turisztikai célpontját adja, így igyekszik minimalizálni a ‘túlturizmus’ hatásait.

A GDS Index mutatóinak alapja - forrás: https://www.consultancy.eu/news/10017/european-cities-dominate-global-destination-sustainability-index
A GDS Index mutatóinak alapja – forrás: https://www.consultancy.eu/news/10017/european-cities-dominate-global-destination-sustainability-index

 

 

Nyitó fotó: Unsplash, Göteborg

Kapcsolódó