Beélesítették a palack visszaváltási rendszert a hazai boltokban

Visszaváltási rendszer

Tavaly ősztől fokozatosan lépett életbe a DRS, azaz a kötelező visszaváltási rendszer. A DRS hatálya alá tartozó termékek, azaz az 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartartalmú üveg-, fém- vagy műanyag palackos, illetve dobozos italtermékek csomagolásai már kötelezően visszaváltási díjas termékeknek minősülnek (kivéve a tejtermékeket).

A palackgyűjtő autómatákkal, azaz a REpontokkal már eddig is találkozhattunk a boltokban, júniustól annyi a változás, hogy már csak regisztrált termékek kerülhetnek a forgalomba, azaz minden, amit mostantól a gyártók kiadnak, az már visszaváltható.

A gyártókat már tavaly november 15-től regisztrációs, azaz engedélyeztetési kötelezettség terhelte az érintett termékekre vonatkozóan. Ez alól kaptak haladékot a piaci szereplők 2024 júliusáig.

A megfelelő regisztráció nélkül a DRS-termékek nem hozhatók forgalomba, továbbá a nem megfelelően forgalomba hozott termékeket az országos hulladékgazdálkodási hatóság – az egyéb szankciók alkalmazása mellett – kötelezően vissza is hívja. Az engedélyt a MOHU Zrt. adja ki.

Nem lesz kibúvó a visszaváltási díj alól sem

Júliustól a gyártóknak különböző fizetési kötelezettségük is keletkezik: a gyártási volumenük mértékétől függően csatlakozási és szolgáltatási díjat kell fizetniük a MOHU Zrt. felé, valamint a DRS hatálya alá tartozó, nem újrahasználható termékek visszaváltási díját (darabonként 50 forintot) is meg kell előlegezniük a MOHU Zrt.-nek.

Az újrahasználható termékek visszaváltási díját, amelynek mértékét a gyártók maguk határozzák meg, a gyártóknak a visszavételkor kell a forgalmazó vagy a fogyasztó részére visszaadniuk. Minden vissza nem váltott termék esetén viszont a visszaváltási díj a MOHU Zrt. „nyeresége” lesz.

A MOHU Zrt.-nek az Európai Unió jogszabályai alapján 2029-re el kell érnie a 90%-ban előírt PET visszagyűjtési arányt.

Ennek elősegítése érdekében pedig az „extra bevételt” a fogyasztók visszaváltási tudatosságának előmozdításához szükséges kampányokra, valamint a visszaváltási rendszer működtetésére, fejlesztésére kell fordítania.

A kisüzemi termelőknek nem kell a DRS rendelkezései szerint eljárni.

Tavaly év végén egy törvénymódossal kivették a DRS hatálya alól az ún. „csekély mennyiségű kibocsátó”-kat. A vélhetően a kisebb pincészeteket célzó kedvezménybe minden évben azok a gyártók tartoznak, akik a megelőző évben legfeljebb 5.000 darab kötelezően visszaváltási díjas terméket hoztak forgalomba. Az általuk forgalomba hozott palackok július 1-jét követően sem minősülnek kötelező visszaváltási díjas termék.

Ismét megszokhatjuk a bolti visszaváltást

A DRS másik nagy pillére maga a visszaváltási rendszer. A szabályozás a boltokra helyezi a nagyobb felelősséget, nekik kell a visszaváltás folyamatát fizikailag lebonyolítaniuk. Valamennyi forgalmazónak kötelessége a termékek visszaváltását a teljes nyitvatartási időben biztosítani, de a 400 m2-nél nagyobb eladóterű élelmiszerüzletek a nem újrahasználható termékek visszaváltására kötelesek automata visszaváltót is beszerezni a MOHU Zrt.-től. Ilyenekkel már egyre több boltban találkozhatunk.

visszaváltási
Ilyen palackvisszaváltó, REpont automatákkal találkozhatunk a boltokban. Fotó: MOHU

Érdemes tájékozódni arról, hogy ezek az automaták hogyan működnek, mit és hogyan kell/lehet bedobni és mi jár vissza. Erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Forrás: MTI és a Portfolio cikke.
Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó