Lantos Csaba: a zöld technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

Zöld technológiák

A jövő a zöldenergiáé, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot – jelentette ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter a hirado.hu-nak adott interjújában.

A miniszter szerint a zöldátállásban Kína segíthet Magyarországnak. A kínai partnerekkel a tiszta energia, a fenntartható energiatermelés, a zöldtechnológiai innováció területén dolgoznak majd együtt.

A zöld technológiák egyik kulcskérdése az energiatárolás

Kínai mérnökök bevonásával keresik a megfelelő helyszínt legalább egy szivattyús energiatározó felépítésére. A technológia lényege, hogy az olcsó többletárammal – ami például napelemekből származhat – a két tározó közül az alacsonyabban fekvőből a felsőbe szivattyúzzák fel a vizet, amelyet a fogyasztási igényekhez igazodva később leeresztenek, így viszonylag kis veszteséggel lehet újból áramot előállítani.
Nemrégiben kutatófúrások is kezdődtek Borsodban, hogy felmérjék a talaj teherbíró képességét a leendő szivattyús energiatározókhoz. Erről korábbi cikkünkben írtunk.

A Kínával kötött kétoldalú megállapodások érintik a nukleáris kutatás-fejlesztési, képzési együttműködéseket, az elektromos autók töltőhálózatának bővítését.

Továbbá annak vizsgálatát is, hogy közösen létre tudják-e hozni az ellátásbiztonsági szempontból fontos összeköttetést a hazai és a szerbiai kőolajvezeték-rendszerek között.

A miniszter kitért arra is, hogy uniós soros elnökként sem engednek abból, hogy a nemzeti energiamix meghatározásának tagállami hatáskörben kell maradnia. A túlhajtott zöldideológia helyett a kormány a zöldenergia észszerű termelése és tárolása mellett kötelezte el magát. Azt a közös felismerést is igyekeznek elősegíteni, hogy az időjárásfüggő termelők villámgyors terjedésével lépést kell tartania az áramhálózati korszerűsítéseknek.

A napenergia az élre tör

Lantos Csaba az interjúban elmondta, korábban úgy kalkuláltak, hogy a következő évtized elejére lehet itthon kétszázezer háztartási méretű kiserőmű. Ehhez képest már most több mint 264 ezer működik belőlük, többnyire családi házak tetején.

A népszámláláson az derült ki, hogy a 2010 után épült, legalább száz négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. További 62 ezer háztartásnak van engedélye napelem-telepítésre.

A Napenergia plusz programban befogadott támogatási kérelmek száma meghaladta a 11 ezret. A mostanáig sikeresen pályázók több mint 45 milliárd forint állami hozzájárulással létesíthetnek energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszereket.

Lendületesen bővül az ipari naperőművek teljesítménye is, ennek köszönhető, hogy negyedórás termelésük az elmúlt három hónapban újra meg újra történelmi csúcsot döntött. Az óriási napenergia-kapacitások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy április utolsó és május első napjaiban rekordalacsony volt a villamos energia heti importaránya. A világon és Európában is a legjobbak közé tartozunk, egy nemrég publikált kutatás szerint Chile és Görögország után tavaly Magyarországon volt a legnagyobb a napenergia részesedése az áramtermelésben. Erről bővebben is olvashat ebben a cikkünkben.

Mi lesz az akkumulátorgyárakkal?

A zöld technológiák között fontos az elektromos autózás, a miniszter szerint ezért az akkumulátorgyárak szükségesek. A globális felmelegedés miatt tenni kell azért, hogy kevesebb üvegházhatású gáz, kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. Magyarország ebben jól halad, az 1990-es bázishoz képest 37 százalékos csökkentést ért el már 2022-re. A korábban 2030-ig előirányzott 40 százalékos célszámot ezen felbátorodva emelték meg 50 százalékra.

Mint a tárcavezető mondta: „Az autóipar hatalmas fordulat előtt áll, és ha benne szeretnénk maradni, és élen járni a globális versenyben, muszáj, hogy a gyártásban megőrizzük, a kutatás-fejlesztésben tovább javítsuk a kivívott helyünket”.

Zöld technológiák
Lantos Csaba energiaügyi miniszter a zöld technológiákról beszélt a hirado.hu-nak. Fotó: hirado.hu/ Horváth Péter Gyula

Május végén már elérhető lesz az új otthonfelújítási program honlapja

Az 1990 végéig megépült családi házak, köztük az úgynevezett „Kádár-kockák” szigetelésére, nyílászáró cseréjére, fűtéskorszerűsítésére lehet majd támogatást kérni júniustól. A támogatásra az MFB Bank Pont Plusz hálózat fiókjaiban tudnak majd jelentkezni a felújításra készülők. A miniszter kiemelte, a pályázat egyik feltétele, hogy 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni, ezért a tulajdonosnak egy szakértő által kiállított energetikai tanúsítványt kell kérnie.

A támogatható beruházási érték 7 millió forint, ebből 1 millió forint önrészt kell biztosítania az állampolgárnak. A kamatmentes hitelrész mellett az adott járás és a kérelmező magánszemély jövedelmi helyzetének függvényében 2,5-3,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő forrás. Az otthonfelújítási program a fogyasztás csökkentésével járul hozzá Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez. Emellett mintegy 130 milliárd forintnyi beruházási igényt generál, amivel élénkíti az építőipart, elősegíti a gazdaság újraindítását – zárta gondolatait Lantos Csaba.

Forrás: MTI, hirado.hu
Nyitókép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó