Napenergia terén több mediterrán országot is megverünk már!

A napenergia itthon is fontos - fotó: Pexels.com

A napenergia egyre dominánsabb szereplőjévé válik Magyarország: energiatermelésében, jelentősen elősegítve az ország import függetlenségének erősödését – írja egy friss elemzés.

A hazai napenergia hasznosításának alapjai

A háztartási és ipari méretű napenergia – azaz

a napelemes rendszerek kapacitása az elmúlt években jelentősen nőtt, túlszárnyalva ezzel egyes mediterrán országokat is. A kapacitás mellett a megtermelt energia mennyisége is nőtt. A Napenergia Plusz Program keretében nyújtott állami támogatásoknak is látható hatása van, miközben a MAVIR, az MVM, és az E.ON Hungária által végrehajtott hálózati fejlesztések biztosítják, hogy a növekvő napenergiatermelés hatékonyan integrálható legyen a hálózatba.

Mindezek eredményeként Magyarország egyre inkább képes saját, megújuló forrásokból fedezni energiaigényét.

Nézzük akkor a részleteket az Oeconomus gazdaságkutató elemzése alapján.

A napenergia sokat segít

Magyarország importkitettsége a villamos energia területén az elmúlt években csökkenő trendet mutat.

A 2021-es 27,2%-os értékről 2022-re 26,6%-ra csökkent, és 2023-ban 25,4%-os volt a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya. Mindez 7%-os csökkenést jelent 2021 és 2023 között.

A Mavir által közzétett adatokból az is látható, hogy az éven belül a nyári hónapokban, a napenergia fő szezonjában ez a részarány jelentősen vissza is esik, ami a második ábrán lesz majd látható.

 

A napenergia szerepe egyre fontosabb - forrás: Oeconomus
A napenergia szerepe egyre fontosabb – forrás: Oeconomus, MAVIR

Az ábra megtekinthető: https://public.flourish.studio/visualisation/17821488/

Ez azzal magyarázható, hogy nyáron jelentősen megugrik a napenergia-termelés, Magyarországon például 2023-ban csúcspontját júliusban érte el, amikor 605 GWh energiát termelt. Ebben a hónapban volt egyben a legalacsonyabb az áramimport-függőség is, ugyanis mindössze 15%-a származott az itthoni bruttó villamosenergia-felhasználásnak külföldről. Az év többi részét nézve látható, ahogy csökken a napenergia-termelés, úgy emelkedik az áramimport-függőség: a termelés decemberben éri el egyik legalacsonyabb, az importarány pedig szintén decemberben legmagasabb értékét. Ez természetesen azt is jelenti, hogy minél magasabb a napenergia-termelés, annál kisebb az áramimport-kitettség.

Kétféle importfüggőséget is megkülönböztethetünk: az egyik, hogy az itthoni villamosenergia-felhasználásból mekkora részt ad az importált villamos energia, a másik fajta függőségben pedig azt vizsgáljuk, hogy az itthon megtermelt energia mekkora mértékben épül importált energiaforrásokra.

A napenergia-termelés mindkét függőséget csökkenti, hiszen az belföldön keletkezik, a Magyarországot érő napsugárzásból – tehát belföldi forrásból. Mindkét importkitettség csökkentése fontos cél, hiszen Magyarország villamosenergia-termelésének nagy része importált forrásokra épül jelenleg.

*

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

https://green.hu/cikkek/napelemre-akar-5-millio-ingyen-penz

https://green.hu/cikkek/becsi-napelem-erkely-15-millio-euro/

https://green.hu/cikkek/aprilisban-csucsot-dontott-ipari-naperomuvek/

*

2023-ban 46%-át adta az atomenergia, 21%-át pedig a földgázalapú áramtermelés a teljes magyar termelésnek az MEKH adatai alapján.

Az atomenergia 46%-os értékét teljes egészében a Paksi Atomerőmű termelése adja, amely mivel orosz technológiával épült, jelenleg csak orosz technológiájú fűtőelemekkel üzemeltethető. Emellett pedig: a földgázból származó áramtermelés is alapvetően importált gázra épül.

Ez az importfüggőség egyben azt is jelenti, hogy a földgáz árának világpiaci növekedése itthon is érezhető. Az európai referenciaár aktuálisan 30 €/MWh körül jár, szemben a 2021-es, válság előtti 10-20 €/MWh-os árral. Az európai gázkereslet jelenleg ismét növekszik, a Morgan Stanley elemzése alapján 2024 áprilisában az előző év áprilisához képest 8%-kal emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy

nem várható, hogy a földgáz ára egyhamar visszatérne a válság előtti szintjére, emiatt is érdemes az ettől való függést mérsékelni.

 

A napenergia termelése szezonális, havi bontásban.
A napenergia termelése szezonális, havi bontásban – forrás: MAVIR, Oeconomus

Az ábra eredeti forrása: https://public.flourish.studio/visualisation/17821534/

Magyarország napenergia adottságai, ha nem is a déli országokéval vethetőek össze, de kedvezőbbek, mint sok más EU-s országé: egy, a Világbank által 2020-ban végzett kutatás azt mutatja, hogy a magyarországi napenergia-potenciál 3,5 kWh/m2/nap. Ez az érték azt jelenti, hogy az ország területén minden négyzetméter naponta 3,5 kWh energiát kap a napsugárzás útján.

Ezzel az értékkel hazánk közel áll a mediterrán országokhoz, Olaszországhoz a maga 4,1 kWh/m2/nap potenciáljával, vagy Görögországhoz a 4,5 kWh/m2/nap besugárzásával. Összehasonlításképp: Németországban, a napelemek telepítését politikailag egyik legkiemeltebben kezelő országban a napenergia-potenciál 15%-kal alacsonyabb, értéke 3 kWh/m2/nap.

 

A magyar napenergia potenciál
A magyar napenergia potenciál: közvetlenül a dél-európai országok után, jó helyen állunk!

Az ábra itt található: https://public.flourish.studio/visualisation/17893206/

Az elmúlt években Magyarország számos lépést tett a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia használatának növelése érdekében.

2023-ban a napenergia-kapacitás 30%-kal nőtt 2022-hez képest,

a 2022-es 4 017 MW-hoz képest 5 583 MW kapacitás állt rendelkezésre. Az ipari méretű napenergia-parkok, tehát az 50 kW teljesítmény fölött termelő berendezések, és a háztartási fotovoltaikus rendszerek egyaránt jelentősen hozzájárultak ehhez.

A kettő között közel egyenlő arányban oszlik meg a kapacitás: a háztartási méretű rendszerek 2 317 megawattja mellett 3 332 megawattnyi az ipari méretű kapacitás is. Ezek között olyan projektek szerepelnek, mint a kaposvári naperőmű 100 MW kapacitással, vagy a 43 MW maximális teljesítményű mezőcsáti napelem-park. Ezen felül a BMW debreceni gyárához kapcsolódóan 2025 végéig épül egy 43 MW kapacitású napelem-park is, amely a gyár fenntartható működését támogatja – továbbá jól példázza, hogy a két cél, a magyarországi gyártókapacitás növelése és a zöldenergia arányának növelése hatékonyan tudnak együttműködni.

A növekvő kapacitás természetesen növekvő termeléssel is együtt jár. A teljes magyar villamos energia az iparitermelés 14,4%-át adta a napenergia 2023 áprilisában, amelynek túlnyomó része, 11,6%-a felhasználásra is került. Ezzel szemben 2024 áprilisában látható, hogy jelentősen nőtt a megtermelt energia mennyisége, a teljes termelés 21,9%-át adta a napenergia, és ebből 18,2% került felhasználásra.

Növekvő trend jellemzi a magyarországi napenergiatermelést és felhasználást is, különösen, ha összevetjük a 2022 áprilisából származó adatokkal, ahol a termelés 10,7%-át adták a fotovoltaikus rendszerek és a felhasználás 7,9%-át. A termelés és a felhasználás közti különbséget az energiatároló rendszerek segíthetnek áthidalni.

A telepített napenergia-kapacitások terén is előkelő helyen áll Magyarország. A teljes kép kialakítása érdekében azt érdemes megvizsgálni, hogy az egyes országok teljes áramtermelő kapacitásából mekkora részt tesz ki a rendelkezésre álló napenergia-kapacitás. Ezt a számot vizsgálva az látható, hogy

a 2022-ről 2023-ra történt kapacitásnövekedést tekintve Magyarország a maga 42%-val megelőzte az olyan mediterrán országokat is, mint Görögország (12%). Továbbá a németországi telepítések növekedési üteménél, 16%-nál is gyorsabban növekedett a kapacitások kiépítése itthon.

Az anyag forrása és az elemzés további részletei (magyar nyelven)

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/magyarorszag-jo-uton-halad-a-napenergiaval-torteno-fuggetlen-aramtermeles-fele/

Fotó (nyitó illusztráció) – Pexels – free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó