ESG Summit 2024: ezek a zöldenergia friss trendjei, kihívásai

Az ESG Summit egyik fókusztémája a zöldenergia volt - a kép illusztráció, fotó: Unsplash

Az EGS Summit 2024 konferenciáról már írtunk bővebben, most a zöldenergia kapcsán tartott kerekasztalról és az azt felvezető előadásból gyűjtöttük össze a legérdekesebb friss zöldenergia trendeket, véleményeket.

ESG Summit kerekasztal – Lesz még energiánk a holnaphoz?

A fenti címet pontosítva: Honnan lesz rá energiánk? Tették fel a kérdést a szervezők és témaként a jövőnek szóló energia megoldásokon volt a fókusz. A megújulók és új technológiák, közösségi és off-grid megoldások, energiaközösségek és más innovatív megoldások kerültek szóba.

Energia: a modern kori drogunk – ezt az egyik résztvevő mondta ugyan, de muttója lehetne ennek a szekciónak, ám kezdjük az elején.

A szakértők alapvetően a jelenlegi energiahelyzetet és az energiapiac dinamikáját vitatták meg, rávilágítva arra, mennyire függővé váltunk az energiától, és milyen komoly következményekkel járhat a jövőben, ha felerősödnek az elmúlt években látott tendenciák, iletve zölddé alakul a ma még inkább csak „nyomokban zöld” energiapiac.

Mik a zöldenergia lényeges szempontjai az ESG Summit szakértői szerint?

Az eseményen több szakértő, köztük Nagy Zsuzsa az E.ON-tól, Szilágyi Artúr a WWF-től, és Pogátsa Zoltán közgazdász osztották meg gondolataikat.

Nagy Zsuzsa az ESG Summit alkalmával kiemelte, hogy

az energiapiacok szexivé váltak, mindenki érteni akar hozzájuk, hiszen az árak drasztikus emelkedése izgalmassá tette a területet, a drágulás minden nagyobb üzleti szereplőt, felhasználót érint.

Azzal a példával illusztrálta ezt, hogy képzeljük el, hogy egy hipermarket-beli 25 ezer forintos hétvégi bevásárlásunk költsége hirtelen 400-500 ezer forintra emelkedne. Hiszen az áram kilowattonkénti 50 eurós tőzsdei ára hirtelen 1000 euróig is felugrott 2022 őszén egy rövid időre.

A nagyon magas szintekről mára 100 euró környékére csökkentek az áramárak, de ez még mindig duplája a korábban éveken át megszokott szintnek, ráadásul a kiszámíthatóság is jelentősen csökkent, mármint az árak volatilitása jelentősen megugrott, amely miatt a vállalatok, vállalkozások tervezése megnehezült. Igaz viszont, hogy azóta a nagyok is egyre inkább érdeklődnek a zöld energiák iránt. Legalábbis azoknál a cégeknél, ahol az áramárak gyors változása jelentős hatással van a költségekre.

A nagyfogyasztóknál már bőven vanak olyan szerződések, amelyek alapján az energiaárak óránként változhatnak, akár -150 és +200 euró között 48 órán belül. A negatív ár azért lehetséges, mert nagy napelemes túlkapacitások alakultak ki, de a napsütés alatt el nem fogyasztott többlettermelést nem tudjuk ma még nagy méretekben tárolni.

Persze az energia termelésének összetétele is folyamatosan változik, a megújuló energiaforrások aránya növekszik. Egyre több magánember és vállalat fordul a napenergia felé, jelentős beruházásokat eszközölve ezen a területen. Az elmúlt években a napenergia termelési kapacitása több mint kétszeresére nőtt Magyarországon, és a cél az, hogy 2030-ra 12 ezer MW beépített kapacitás legyen.

*

A hazai napelemes termelés a témakörrül részletessen ezekben a cikkeinkben is olvashat:

 

https://green.hu/cikkek/harmadik-legnagyobb-napenergia-aranya-magyarorszag/

https://green.hu/cikkek/magyarorszag-elmezony-napenergia-hasznositas/

https://green.hu/cikkek/szivattyus-energiatarozok-kutatofurasok-borsodban/

https://green.hu/cikkek/napelemes-energiatermeles-uj-rekord/

*

 

Pogátsa Zoltán rámutatott, hogy a fogyasztói tudatosság elengedhetetlen az energiahatékonyság kapcsán, hiszen az energiaárak jelenleg túlzottan alacsonyak ahhoz, hogy az emberek tömegei „önmaguktól” spóroljanak. Szilágyi Artúr hangsúlyozta, hogy például a saját napelemmel nem rendelkező átlagfogyasztó keveset érzékel a zöldenergia terén bekövetkezett változásokból. Ám mint láttuk: vállalati szinten már alkalmazzák a dinamikus árazást és így a termelés átcsoportosítása is szóba jön olyan időszakokra, amikor olcsóbb az áram. Ugyanakkor ez közel sem lesz tömeges várhatóan – tette hozzá Pogátsa Zoltán, mondván: az emberi hozzáállás csak akkor változhat érdemben, ha a költségeken keresztül fogjuk meg a fogyasztókat.

Az E.On szakértője arról bezsélt, hogy a zöld energia használata egyre elterjedtebb, de az emberek gyakran tévesen hiszik, hogy ez olcsóbb. Nagy Zsuzsa elmondta, hogy

a zöld energia még egy egyszerűbb beruházás esetén is átlagosan 5%-kal drágább, ráadásul a következő lépcsőfok már jelentősen megemeli az árakat.

Pogátsa Zoltán újra kiemelte: a piac nem árazza be megfelelően a fosszilis energiahordozók externáliáit, így azok ára jelenleg túl alacsony.

Az energiaközösségek és a decentralizált energiatárolás lehetőségeit is megvitatták, amelyben Varga Eszternek, a galgahévízi ökofalut működteető Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány veztető munkatársának van nagy tapasztalata, hiszen közösségükben cél az energia önellátás megvalósítása mintegy két évtizede. Eleinte a megújuló energiás termelést furán kezelő hatóságokkal voltak nagy „meccseik”, manapság viszont az okoz kihívást, hogy a megtermelt zöldenergiát tárolni kellene, például ki kellene egyensúlyozni a fogyasztási igényeket és a termelési csúcsokat.

Szilágyi Artúr szerint nemzetgazdasági méretekben a helyi tárolási megoldások, mint például az ipari parkokban lévő hulladékhő hasznosítása, jelentős előrelépést jelenthetnek a fenntarthatóság felé. Az elektromos autók tömeges elterjedése is hozzájárulhat a decentralizált energiaellátáshoz, hiszen ezekben hatalmas akkupakkok vannak, bár ennek a területnek is megvannak a maga kihívásai.

Ide kapcsolódó cikkeink:

https://green.hu/cikkek/v2g-technologia-e-auto-haznak-halozatnak-aram/

https://green.hu/cikkek/itt-az-akkumulator-forradalom-intenziv-fejlesztesek-es-hazai-realitasok/

*

Összegezve: az energiapiac jövője komoly kihívások elé állít minket. A fenntarthatóság elérése érdekében mind egyéni, mind vállalati szinten tudatosan kell hozzáállnunk az energiafogyasztáshoz. Az energiaárak ingadozása és a megújuló energiaforrások teermelésben növekvő aránya egyaránt arra késztet minket, hogy újragondoljuk energiafelhasználási szokásainkat és – amennyiben tehetjük – befektessünk a jövőbe, a zöld energiába. Ahogy a kerekasztal beszélgetés résztvevői is hangsúlyozták:

az energiafüggőségünk kezeléséhez komplex és hosszú távú, nagyobb léptékben is alkalmazható megoldásokra van szükség.

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó