Itt az akkumulátor forradalom: intenzív fejlesztések és hazai realitások

Akkumulátor napelem zöld átállás tesla fotó: Unsplash

Az akkumulátor forradalom passzátszelét az ázsiai akkugyártás fújja. Az amerikai védővámok és a tervezett hasonló EU-s védőintézkedések javítják némileg az USA vagy az EU akku-, napelem és e-autó gyártóinak helyzetét, de csak ideig-óráig, miközben rendkívül lelassítják a zöld átállást.

Hiába az amerikai védővámok az akkumulátor fronton Kína mára megkerülhetetlen szereplője lett az energiatárolás világának, különösen az akkumulátorok, a napelemek vagy az e-autók (EV-k) piacán.

Akkumulátor és napelem – a zöld átállás kulcs-technológiái

Ma az Ázsia-szerte tapasztalható intenzív fejlesztések és beruházások jelentős hatással vannak a globális piacra. Ez a trend a jövőben várhatóan tovább erősödik, ami az egész világ energiaellátását és tárolását befolyásolja. Globális szinten ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb mennyiségben és egyre olcsóbban lesznek előállíthatók nemcsak az e-autók, de a napelemek és az elektromos áram tárolói, azaz az akkumulátorok. A trend már ma is kiválóan látszik. (Az alábbi ábrán a napelemek átlagárának csökkenése látható az elmúlt évtizedekben, érdemes figyelni a mértékegységeket is!)

A napelem árak alakulása watt költségre vetítve - fottás: OWD
A napelem árak alakulása watt költségre vetítve – fottás: OWD, https://ourworldindata.org/grapher/solar-pv-prices

A napelem és az akkumulátoripar jelenlegi forradalma tehát szinte teljes mértékben az ázsiai gyártók dominanciája alatt zajlik. Az olyan országok, mint Kína, (korábban Dél-Koreával és Japánnakl az élen) vezető szerepet játszanak a technológiai fejlesztésekben és Kína ma már nem csak a termelési kapacitásban de a fejlesztésekben is „ott van a szeren”,  meghatározva így a globális piacot.

Eközben az amerikai és az európai piacok egyre inkább védővámokkal és hasonló védőintézkedésekkel próbálják megvédeni saját iparukat, ami ugyan ideiglenesen javítja az USA és az EU gyártóinak helyzetét, de hosszú távon komoly problémákat okozhat.

Az ilyen védőintézkedések célja tehát, hogy időt adjanak a hazai gyártóknak a felzárkózásra és a versenyképesség növelésére. Azonban – ahogyan jeleztük – ezek az intézkedések gyakran csak rövid távú megoldást nyújtanak, mivel a technológiai lemaradás és a gyártási költségek közötti különbségek továbbra is fennállnak. A védővámok emellett megdrágítják az importált akkumulátorokat és napelemeket, ami végső soron lassítja a zöld átállást.

A zöld átállás sikere szempontjából kulcsfontosságú lenne, hogy az USA és az EU ne csak védekezzen, hanem aktívan támogassa saját innovációs kapacitásának növelését. Benne az állami támogatások növelését, a kutatás-fejlesztésre fordított források bővítését és az oktatási rendszer megerősítését, azért hogy az USA-ban és az EU-ban is megfelelő szakembereket képezhessenek a jövő technológiai kihívásaira.

Ezen túl a nemzetközi együttműködés és a szabadkereskedelem előmozdítása is fontos lenne. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az olyan globális kihívások, mint a klímaváltozás, csak közös erőfeszítésekkel oldhatók meg. Az USA és az EU közötti együttműködés, valamint az ázsiai országokkal való partnerségek erősítése hozzájárulhat a technológiai fejlődés gyorsításához és a költségek csökkentéséhez.

Mindeközben persze az ázsiai akkugyártás dominanciájának fenntartása valószínűleg elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy az USA és az EU ne lehetne előbb-utóbb valamely réspiacon, vagy csúcs-fejlesztésben versenyképes. Ezért hát a kellően határozott stratégiák és ösztönző intézkedések alkalmazásával a zöld átállás az EU-ban és az USA-ban is elvben pár év alatt újtra felgyorsítható.

Az ázsiai gyártók által fújt passzátszél ugyan erős, de megfelelő irányítással és innovációval az USA és az EU is sikeresen navigálhat ebben az új korszakban. Már amennyiben meglelik az EU és az USA politikusai és szabályozói a bátorságot ahhoz, hogy valóban felvegyék a kesztyűt az utcahosszal vezető zöldtechnológiátval támadó Kína ellen. Vagy legalább az ázsiaiakkal együttműködve tegyenek a bolygó szennyezésének csökkentéséért.

*

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

https://green.hu/cikkek/v2g-technologia-e-auto-haznak-halozatnak-aram/

https://green.hu/cikkek/okosmerot-165-ezer-eon-hungaria/

*

A magyarországi helyzet és a napelemek megtérülése

Magyarországon, a szaldó rendszer megszűnésével a napelem rendszerek megtérülése hosszabb időre nyúlt ki, de a kormányzat jelenleg is ad ösztönzőt:  az áramtárolós napelem rendszereket támogatja.  Fontos kérdés azonban, hogy egy átlagos háztartás számára mennyire elfogadható egy akkumulátor csomag sokmilliós költsége.

Az akkumulátorok árának alakulása

Jelenleg még milliós nagyságrendű kiadásról beszélünk tehát az akkumulátorok tekintetében. Ugyanakkor, ha az új technológiák, mint például a nátrium-ionos akkumulátorok elterjednek, az árak jelentősen csökkenhetnek. Ezáltal a napelemekkel kombinált energiatárolási megoldások egyre inkább elérhetővé válnak a szélesebb lakosság számára idehaza is. A technológia fejlődésével a költségek csökkenése nemcsak a nagyobb gyárak, napelem farmok számára, hanem a kisebb méretű lakások és házak számára is lehetővé teszi az energiahatékonyság növelését.

A nátrium-ionos (sóoldatos) akkumulátorok növekvő szerepe tehát jelentősen befolyásolhatja a háztartási energia tárolását és felhasználását. Fontos megjegyezni újra, hogy ezeknek a technológiáknak nagy részét továbbra is Kínából importáljuk. Ez felveti a kérdést, hogy a nemzetközi viszonyok változása, különösen az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok romlása esetén, hogyan befolyásolhatja az akkumulátorok elérhetőségét. Remélhetőleg a geopolitikai konfliktusok nem éleződnek ki annyira, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseket hátráltassák.

*

Olvassa el ezeket a cikkeinket is a témában:

https://green.hu/cikkek/duplajara-nott-napelemes-kapacitas/

https://green.hu/cikkek/erkeznek-penzek-napelem-palyazat-mit-kell-tenni/

*

Zöldfordulat és az elektromos áram tárolásának jövője

A következő évek mindenképpen új megközelítéseket hozhatnak tehát az elektromos áram tárolásában és az elektromobilitásban, amely szorosan kapcsolódik a tároláshoz is, hiszen jelenleg – lakossági szinten – messze a legnagyobb tárolókat az e-autók jelentik.

Mindez  jelentős hatással lesz a zöldenergia felhasználására és a zöldfordulat alakulására nézve.

Ha belegondolunk: egy békésebb világ egyúttal egy zöldebb világot is jelenthet(ne)!

 

 

Fotó: Unsplash

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó