Okosmérők – újabb 165 ezret telepít itthon az E.ON

Az okosmérőt nem csak kényelem miatt, de igen fontosak is a fenntarthatóság terén - illusztráció - fotó: Unsplash

Több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az E.On Hungária. A 10,1 milliárd forintos beruházás az európai uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) programjának keretében, a magyar kormány előfinanszírozása mellett folyik – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára a projekt csütörtöki budapesti bemutatóján.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára, Steiner Attila hangsúlyozta: a kormány azért döntött az előfinanszírozás mellett, mert különösen fontosnak tartja, hogy ezek a beruházások minél előbb megvalósuljanak.
A program során 20 milliárd forintos keretösszegből telepítenek 290 ezer okosmérőt, ennek több mint felét az E.ON Hungária – jelezte.

Steiner Attila kiemelte: folytatni kell a beruházási programokat, hogy lehetővé váljon minél több időjárásfüggő zöldenergia-létesítmény elektromos hálózatra kapcsolása.

Kitért arra, több mint 2000 milliárd forintnyi támogatást szeretnének mozgósítani annak érdekében, hogy a jövő kihívásainak megfelelő villamosenergia- és földgázhálózat legyen Magyarországon.

Okosmérőt és a megújuló energiát mindenkinek!

Az államtitkár felidézte, hogy ma már több mint 6000 megawattnyi napelemes kapacitás termel a magyar hálózatra. Összehasonlításképpen hozzátette, hogy a paksi atomerőmű 2000 megawattos kapacitással rendelkezik.

A fő kihívást az jelenti, hogy a naperőművek időjárásfüggők, a napsütéses órákban termelnek, ezért egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az energiatárolásnak. Tároló létesítmények építésére mintegy 200 milliárd forintot különítettek el különböző pályázatok formájában – mondta az államtitkár.

Steiner Attila ismertette, hogy a kormány szeretné tovább növelni a megújuló energiaforrások részarányát. Célul tűzték ki a jelenlegi 6000 megawattnyi napenergia kapacitás megduplázását 2030-ra, emellett számítanak a szélenergiára, illetve vizsgálják a geotermia és a biogáz szélesebb körű hasznosítását.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is: az ellátásbiztonság érdekében szükség van alaperőművekre, ezért tervezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbra is kitartanak Paks II. építése mellett, valamint a kiegyenlítő energia termelése miatt három kombinált ciklusú gázerőmű-blokkot szeretnének telepíteni a következő években.

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: az áramfogyasztást mérő hagyományos berendezéseket felváltó újgenerációs eszközök előnyei közé tartozik egyebek mellett, hogy távolról is leolvashatók, és az ügyfelek is pontosabb információt kaphatnak a saját fogyasztásukról.

Az okos mérőkből nyert adatok felgyorsítják a hibák észlelését és a javítási folyamatokat is, megkönnyítik a távoli újracsatlakoztatást, és zökkenőmentessé teszik a számlázási adatok begyűjtését.

Ezzel lehetővé teszik, hogy a vállalat rugalmasan kezelhesse az ügyfelek igényeit, és javíthassa szolgáltatása minőségét – fejtette ki.
Az elnök-vezérigazgató jelezte azt is, hogy a vállalat

eddig 432 ezer okosmérőt telepített Magyarországon, és a most folyó program után még az idén újabb 100 ezer egység telepítését tervezi.

A hír forrása: MTI

*

Olvassa el ezeket a cikkeinket is a témában:

https://green.hu/cikkek/duplajara-nott-napelemes-kapacitas/

https://green.hu/cikkek/erkeznek-penzek-napelem-palyazat-mit-kell-tenni/

Green.hu vélemény/megjegyzés az okosmérők kapcsán

Üdvözlendő az újabb okosmérőkkel kapcsolatos eredmény, de ezzel kapcsolatban van egy megjegyzésünk. Nagyon jó lenne, ha az okosmérés úgynevezett dinamikus árazás funkciója is a lehető legjobban ki lenne használva idehaza is.

Ez azt jelenti, hogy amikor például a napelemek vagy a szélkerekek túltermelése miatt sok a felesleges (drágán, nehezen eltárolható vagy csak fillérekért exportálható) zöld áram az országban vagy egyes régiókban lokálisan, akkor ezt az áramot a közeli végpontoknak nagy kedvezménnyel lehetne adni.

Az okosmérők ugyanis elvben képesek akár percenként, távolról vezérelve is különböző díjkategóriákat kezelni. Egy ilyen új díjszabással látványosan lehetne ösztönözni a túltermelési csúcsok során keletkező, lényegében „felesleges” zöld áram felhasználását akár ipari, akár lakossági szinten. Például sok tízezer e-autó lenne ilyenkor jó áron tölthető és nem veszne el sok megawattni zöld áram. Létezik persze hasonló díjszabás (vezérelt (köznyelvben éjszakai) áram, A2 tarifa) , de ezek modernizálása és az okosmérők jobb kihasználása is igen sürgető lenne a nagy EGS-fenntarthatósági lázban…

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit! 

Kapcsolódó