Micsoda?! Még az erőmű fizet a zöldáram vevőinek?

A zöldáram ára egyre többször lesz negatív - a kép illusztráció - fotó: Pexels

A zöldáram ára egyre gyakrabban esik újra nulla alá a tavaszi napos szeles idő beköszöntével Európa energiapiacain: – írta meg a pár éve egyre aggasztóbb jelenségnek újabb látványos előretörését a neves Bloomberg.com elemzője a minap. Engedjük ki a „levegőbe” ilyenkor a többletet? Vagy vajon van jobb megoldás?

Újra óriási a zöldáram többlet: a napsütötte spanyol síkságokon található napelemparkok és a szeles norvég fjordok felett magasodó szélturbinák májusban olyan termelékenyek voltak, hogy rekord mennyiségű zöldáram árasztotta el a hálózatot. Időnként a kínálat messze meghaladta a keresletet, és a termelőknek valamit kezdeniük kellett ezzel az energiával. Ki is találhatjuk: úgy adták el, hogy még ők, azaz a termelők fizettek érte…

Több mint egymillió fogyasztó számára ez ingyenes villamos energiát jelentett, amellyel fűthették vagy hűthették otthonaikat vagy tölthették e-autóikat. Bár nyilván ez jól jön nekik, a jelenség egyre gyakoribb. Olyannyira, hogy a befektetők aggódnak: mennyi újabb megújuló energia projekt hozható még tető alá anélkül, hogy a megtérülési idő kitolódna. Ne felejtjük el: 800 milliárd dolláros piacról van szó.

„A negatív árak lelassítják a megújuló kapacitások kiépítését” – hivta fel a figyelmet Axel Thiemann, a Sonnedix napelemes fejlesztő vállalat vezérigazgatója.

A villamos energiával az áramtőzsdéken hasonló módon kereskednek, mint az olajjal és a gázzal. Itt az időszakos negatív árak előfordulhatnak. Először Németországban jelentkeztek 2008-ban, amikor az ország érdemben növelte a szél- és napenergia-termelését. Ám azt akkor még ritka jelenség a megújulók gyors terjedésével egyre gyakoribbá vált. Nézzük, hogy mennyire. (Az alábbi ábra a legnagyobb EU-s országok nullás áramárainak kumulált mennyiségét mutatja meg.)

Hány órán keresztül volt összesen negatív az áramár a zöldáram többéettermelése miatt? forrás: Bloomberg.com
Hány órán keresztül volt összesen negatív az áramár a zöldáram többlettermelése miatt? (Németroszág, Franciaország, Spanyolorszég és Egyesült Királyság összesen) – forrás: Bloomberg.com

 

Az Európai Unió piacfigyelő szervezete, az ACER szerint

tavaly a 2022-es érték tizenkétszeresére nőtt a negatív nagykereskedelmi zöldáram-árak előfordulása.

Egy márciusi ügynökségi jelentés ezt „robbanásnak” nevezte, és a legtöbb ilyen esetet a skandináv régióban jegyezték fel.

Németországban, Európa legnagyobb energiapiacán, tavaly körülbelül 300 órán át (mintegy 12,5 napig összesen) voltak az árak nulla alatt. Az EnAppSys Ltd. energiapiaci elemző cég szerint ez az időtartam idén akár meg is duplázódhat.

Az Egyesült Királyságban a negatív árakkal járó órák száma ötszörösére(!) növekszik 2027-re, meghaladva az 1000 órát, állítja egy másik iparági elemző vállalat, a Modo Energy.

„Ezzel a dinamikus növekedéssel bizony együtt kell élnünk a következő években” – állítja Anna Borg, a svéd Vattenfall AB közművállalat vezérigazgatója.

A megoldás persze az (lenne), hogy több akkumulátort kell építeni – a háztartásokban található hűtőgépnyi méretű akku-telepítésektől kezdve a napfarm mezőkön sorakozó akku-konténerekig. Ezek tárolnák el kiválóan a felesleges villamos energiát, hogy elosztható legyen, amikor a szél nem fúj vagy a nap nem süt. A kérdés, hogy mindez milyen ütemben, milyen költségszinttel-megtérüléssel valósítható meg a következő években?

*

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

https://green.hu/cikkek/merfoldko-megujulo-energia-aram-30-szazelek/

https://green.hu/cikkek/magyarorszag-elmezony-napenergia-hasznositas/

https://green.hu/cikkek/napenergia-tobb-mediterran-orszagot-megverunk/

*

Nem csak Európa szenved a zöldáram tárolásával

A jelenség gyorsan terjed Európán kívül is. Például Ausztráliában a Nemzeti Villamosenergia Piacon (National Electricity Market) a negatív árak tavaly rekordot döntöttek: az év 365 napjának 14%-ában estek nulla alá – legalábbis a energiapiacot elemző csapat, a BloombergNEF szerint. Ez az arány ráadásul 2018 óta folyamatosan növekszik, és a kapacitási problémák várhatóan tovább súlyosbodnak az új megújuló energiaforrások építésével és a tetőre szerelt napelemek terjedésével. (Ugye ismerős a probléma a magyar rendszer kapcsán? – a szerk.)

Az USA-ban – Kalifornia egyes részein – az árak még mélyebbre estek a negatív tartományba az új napenergia-projektek növekedése és az alacsony gázárak miatt. Csak áprilisig összesen 592 órán át (nettó közel 25 napon át!) volt az áram ára nulla alatt – ez már most több, mint a tavalyi összes ilyen időszak értéke együttvéve.

A Bloomberg szakértője szerint a helyzet igazi iróniája az, hogy a napelem- és szélerőművek építése olyan feltételeket teremt, amelyek nemhogy növelnék a megújulók használatát, hanem egyenesen elriaszthatják a további beruházásokat – ezt nevezi az elemzés áramár kannibalizációnak. Az üzemeltetők vonakodhatnak jövőbeli beruházásokat végrehajtani, mert nem kapnak elegendő bevételt az általuk most előállított zöldáram tőzsdéjén.

Ráadásul ugye az ár jellemzően éppen akkor negatív, amikor a napelemparkok és a szélerőművel a legtöbbet termelik, tovább rontva a megtérülési mutatókat!

„A hatás mostanra olyan erőssé vált, hogy napelemparkokba történő beruházások iránti érdeklődés már ma is jelentősen csökken” – mondta el Alexander Hauk, a Német Helyi Közművek Szövetségének (VKU) szóvivője. A szervezet több mint 700 céget képvisel országszerte.
A BloombergNEF szerint a nulla alatti árak rendszeres előfordulása lehet az új norma, mivel Európa 2030-ra az áram több mint kétharmadát megújuló forrásokból fogja előállítani.

Az olyan termelők, akik szén-, gáz- és atomerőművekkel rendelkeznek – ideértve az EDF-et (Electricite de France SA), az RWE AG-t és a Vattenfall vállalatokat – időnként csökkentik a termelésüket vagy akár le is állítják azokat, hogy helyet csináljanak a megújuló energiáknak a hálózaton. (Csakhogy a nagy erőműveket nem lehet csak úgy fel-le kapcsolgatni, leginkább még a gázmotoros turbinákat.)

Közben a fogyasztók kihasználják a helyzetet. Egyre több szolgáltató vonzza azokat az embereket, akik rájönnek, hogy megtakarításokat érhetnek el, ha proaktívan alkalmazkodnak az alacsonyabb áramárat adó időszakokhoz. (Nyugat-Európában elterjed a háztartási szinten is az okos mérés, és akár percenként is változhat az áramtarifa!)

A Bloomberg anyaga szerint például a Tibber alkalmazása óráról órára követi a nagykereskedelmi piacot. Amikor az árak nulla alá esnek, egymillió ügyfelük közül néhányan még pénzt is kapnak, ha ilyenkor vételeznek áramot…

A startup cég tavaly terjeszkedett a skandináv országokon túlra, és legnagyobb növekedési piacai Németország és Hollandia; ám közben egyre több hagyományos erőmű, vagy éramszolgáltató is kínál hasonló szolgáltatást. „Amikor negatív árak vannak, maximálisan feltöltöd az autódat, 1-2 fokkal jobban fűtöd a házat, és felkapcsolod a bojlert is” – mondta egy svéd felhasználó a portálnak – Kim Poulsen, aki Göteborgtól északra él.

Ed Porter, a Modo Energy igazgatója szerint

a negatív árak időszakainak növekedése csak egy évtized múltán, a 2030-as évek közepére fog konszolidálódni, amikor Európa energiatároló rendszerei elég nagyok lesznek az energiafelesleg elnyeléséhez és az árakra gyakorolt jelentős hatás eléréséhez.

Az európai energiatárolás és a zöldáram

Az Aurora Energy Research Ltd. szerint az évtized végére hétszeresére, több mint 50 gigawattra nőhet a hálózatokra kapcsolt kapacitás. Az Egyesült Királyság, Olaszország és Írország a három legfontosabb piac a tárolási beruházások számára.

Az Egyesült Királyság várhatóan ötszörösére növeli az energiatároló kapacitását 2030-ra aukciók és felgyorsított akkumulátor-kapcsolatok révén. Németország pedig a legnagyobb piac a háztartási akkumulátorok számára a BloombergNEF kutatása szerint.

A Vattenfall 40 milliárd koronás (3,8 milliárd dollár) beruházási tervének nagyobb részét éppen ezekre, a rugalmasságot növelő áramtároló eszközökre összpontosítja, hogy segítsen eltűrolni a felesleges villamos energiát.

 

További résztelek és az anyag teljes terjedelmében elolvasható itt (angol nyelven):

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-02/bursts-of-free-power-raise-red-flags-for-green-tech-investors

 

Fotó (nyitó illusztráció) – Pexels – free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó