A MOHU átadta az első új hulladékudvart Esztergomban

MOHU Hulladékudvar
A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. elsődleges feladatának tekinti, hogy megreformálja a hazai hulladékkezelési gyakorlatot. Ennek részeként átadta első új hulladékudvarát Esztergomban, ahol a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján.

Az új, európai színvonalú létesítmény nemcsak Esztergom, de a környező települések 60 ezer lakosát is kiszolgálja, és magyarországi lakcímkártyával bárki igénybe veheti. Az itt összegyűjtött, szétválogatott hulladékot újrahasznosítják.

Az esztergomi hulladékudvar kategóriájában az egyik legnagyobb. A MOHU a legtöbb esetben 2 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat tervez, de bizonyos helyszíneken 1 ezer és 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek.

A MOHU a következő 10 évben további 82 új hulladékudvart épít országszerte

Az 5 ezer főt meghaladó népességű magyarországi településeken mobil vagy fix hulladékudvart, a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken és a 25 ezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesít. A tervek szerint 2025 végéig újabb 9 udvar jöhet létre, melyek közül idén 3-4 kivitelezése megkezdődhet.

A hulladékkezelést segíti majd az is, hogy jövőre átadják az első szuperválogatójukat, mely robottechnikával 40 féle hulladékot képes szétválogatni, hasonló válogatóból 20-nál többet terveznek, valamint 200 ezer edényt helyeznek ki a háztartásokhoz, ahol eddig zsákban gyűjtötték a szelektív hulladékot.

A MOHU által irányított hulladékudvar-építési program elősegíti az Európai Unió által kijelölt, Magyarországra is érvényes célkitűzés elérését, amely szerint

a jelenlegi 30-ról 2035-ig 65 százalékra kell növelni a települési hulladék újra hasznosítását, a lerakás arányát pedig 50-ről 10 százalékra kell csökkenteni.

Textilgyűjtés, palackgyűjtés, biohulladék

Pethő Zsolt, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy más kezdeményezésekkel is segítik a hulladék újrafelhasználását. Több mint 2000 helyszínre kerültek ki a REpont palackvisszaváltó automaták (erről korábbi cikkünkben írtunk), valamint a MOHU még az idén 1500 textilgyűjtő automatát helyez ki országszerte, ezek száma később 5000-re, vagy 6000-re is bővülhet (az erről szóló cikkünket szintén elolvashatja).

Hulladékudvar MOHU REpont
Országszerte 2000 üzletben vannak már REpontok. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Fokozatosan zajlik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék a házhoz menő gyűjtésének bevezetése is, első körben, országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. Minden érintett háztartás kap egy gyűjtődobozt, az összegyűjt biohulladékot pedig új, barna színű kukákba kell üríteni. (Erről szintén írtunk már részletesebben.)

A MOHU egy tisztább és fenntarthatóbb jövőt épít azáltal, hogy a hulladékgazdálkodás terén igazodik az EU újrafeldolgozási kvótáihoz: 2040-ig eléri, hogy a teljes hazai hulladékmennyiség 65%-át újrahasznosítja hazánkban.

Forrás: MTI és a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. weboldala.
Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó