Párizsi olimpia – zöldnek ígérik, de valóban az lesz?

A párizsi olimpia zöld lesz? fotó: Unsplash

A párizsi olimpia szervezői ambiciózus célokat tűztek ki a fenntarthatóság jegyében. Elvben cél a legfenntarthatóbb olimpia, ám a szervezők szerint a terv közel sem tökéletes – írja a nemzetközi sajtó.

A párizsi olimpia sportágainak helyszíneivel kapcsolatos döntések közül a legnagyobb visszhangot az keltette, hogy a szörfversenyeket a világ másik felére, a csendes-óceáni Tahitire helyezték. A tahitiak és mások is tiltakoztak a Teahupo’o zátonyon építendő új kilátótorony ellen, mert attól tartottak, hogy az károsítja a tengeri élővilágot.

A szervezők azonban nem csak a világszínvonalú hullámok miatt döntöttek a 16 000 kilométerre lévő francia terület mellett. A párizsi olimpiai tisztviselők célul tűzték ki, hogy felére csökkentik a teljes szén-dioxid-kibocsátásukat a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékokhoz képest.

Tahiti is a párizsi olimpia eseménye, de túl messze van

A tahiti szörfözési zátony túl messze van a parttól ahhoz, hogy a nézők tisztán láthassák az eseményeket a strandról, így a szervezők azt kalkulálták, hogy

a legtöbben inkább televízión nézik majd a versenyeket, minthogy repülőre üljenek, ami jelentős szén-dioxid-kibocsátással járna.

És mivel kevesebb nézőre számítanak, kevesebb új építkezésre lesz szükség, ami szintén jelentős kibocsátási forrás. „Valójában alaposan kiszámoltuk az ökológiai lábnyomunkat” – állította nemrég Georgina Grenon, a párizsi játékok környezetvédelmi kiválósági igazgatója, akit a neves az AP hírportál idéz.

Kevesebb volt a karbonlábnyom Tahitin, mint más nagyvárosi területeken.”

Tahiti kiválasztása jól szemlélteti, hogyan próbálják ezúttal az olimpia szervezői elérni kibocsátáscsökkentési céljaikat. Ugyanakkor rávilágít a fenntarthatósági törekvések belső ellentmondásaira is:

bizony így is súlyos kompromisszumokat kell kötni, ráadásul a szén-dioxid kibocsátás csökkentése nem mindig jelenti egyben a környezet védelmét!
A párizsi olimpia szörfös számai 16e km-re, Tehitih lesznek, hol itt a fenntarthatóság? - a fotó illusztráció - Unsplash.com
A párizsi olimpia szörfös számai a francia fővárostól 16e km-re, Tahitin lesznek, hol itt a fenntarthatóság? – a fotó illusztráció – Unsplash.com

A párizsi olimpia lenne a legfenntarthatóbb

Az olimpiai szervezők célja, hogy a július 26. és augusztus 11. között megrendezendő játékok és az azt követő paralimpia során a kibocsátásokat 1,58 millió tonna CO2-ekvivalensre korlátozzák. Ez még mindig jelentős mennyiségű szennyezést jelent – ez nagyjából 1,3 millió turista egyirányú repülőútjának felel meg New Yorkból Párizsba Boeing 787-es gépeken. Ezt a Myclimate, egy klíma- és fenntarthatósági tanácsadó cég számította ki. Igaz, ez sokkal kevesebb, mint a korábbi játékok ökológiai lábnyoma.

A szervezők azt állítják, hogy nemcsak a bolygó, hanem a játékok jövőjére is gondolnak. Egyre kevesebb város vállalja ugyanis a milliárdos infrastruktúra-kiadásokkal járó olimpiát, és a létesítmények azután gyakran kihasználatlanul maradnak, ahogyan például az 1992-es barcelonai olimpia után is történt. A szervezők számára most lényeges, hogy kevésbé pazarló játékokat rendezhessenek, valamint hogy befogadóbb, fiataloknak szóló eseményeket, mint például a gördeszkázás is beemeljenek.

A párizsi olimpia projekt tehát most nagy nemzetközi nyomás alatt áll, hogy fenntartható modellt „villantson”.

Mint emlékezetes: a francia főváros adott otthont a 2015-ös ENSZ klímakonferenciának, amelynek eredményeként megszületett a Párizsi Megállapodás, amely a mai napig a legjelentősebb nemzetközi klímaegyezmény. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a világ átlagos globális hőmérséklet-emelkedését 2 Celsius-fokban kell korlátozni az 1850-es évek szintjéhez képest, és ideális esetben 1,5 Celsius-fokban. (Bár a neves hírügynökségi portál maga is megjegyzi, hogy ez egy olyan cél, amely egyre elérhetetlenebbnek tűnik.)

Független szakértők szerint, Párizs manapság rendszerszinten csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Már az események előtt kiszámolják a teljes kibocsátást, majd elkezdik azt szisztematikusan csökkenteni, beleértve számos apró CO2-megtakarítást, amelyek azonban összességében jelentősek. A szervezők három kategóriában céloztak meg csökkentéseket: építkezés, szállítás és működés.

„Úgy tűnik, nagyon átgondolt megközelítést alkalmaznak” – értékelte Adam Braun, a Clarasight nevű karbonlábnyomot számító cég illetékese. Majd hozzátette: a párizsi olimpia szervezői ezúttal próbálnak olyasmit letenni az asztalra, ami sok hasonló, nagy rendezvényt tervező számára követendő példa lesz.

A párizsi olimpia létesítményei „nem zabálnak betont”

A legnagyobb eltérés a korábbi játékokhoz képest az építkezési módban van – írja az AP. A szervezők szerint ugyanis a létesítmények 95%-a már meglévő vagy csak ideiglenes, például a fesztiválokon megszokott, leszerelhető helyszín lesz. Két új építményt azonban elkerülhetetlennek tartottak felhúzni.

Egyrészt az Olimpiai Falut, amely a sportolóknak ad otthont, ám később lakások és irodák lesznek belőle. Másrészt pedig a vízi sportok központját, amely Párizs hátrányos helyzetű északi külvárosaiban valósul meg, és a játékok után is kihasznált marad.

A faanyagok, az alacsony szén-dioxid-kibocsátással, döntően zöld energiából készített cement és az újrahasznosított anyagok használata összességében 30%-kal csökkentette a kibocsátásokat a hagyományos módszerekhez képest – állítja Georgina Grenon.

 

Még az élelmiszer pazarlás is csökkenhet

Az üzemeltetés terén tett csökkentések része az élelmiszer-fogyasztás lábnyomának csökkentése is. Philipp Würz, a játékok catering szolgáltatásainak vezetője szerint

egy átlagos étkezés Franciaországban – legyen az éttermi vagy otthoni készítésű – körülbelül 2 kilogramm CO2-t termel. Párizs célja ennek felére csökkentése, azzal hogy az összetevők 80%-át helyben szerzik be, ezzel csökkentve a szállítási kibocsátásokat, és a nézők számára 60%-ban növényi alapú ételeket kínálnak.

A helyben termesztett élelmiszer és a helyi gazdák támogatása csodálatos dolgok” – mondta Victoria Azarenka teniszező. De „amikor az emberek ilyen nagy gesztusokat tesznek, nem vagyok teljesen meggyőződve az eredményekről” – tette hozzá Párizs átfogó klíma erőfeszítéseivel kapcsolatban.

A párizsi olimpia 13 millió ételadagjának előállítása fenntarthatóbbnak ígérkezik - forrás: wef.org
A párizsi olimpia 13 millió ételadagjának előállítása fenntarthatóbbnak ígérkezik – forrás: wef.org

*

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK az élelempazarlás témakörben:

https://green.hu/cikkek/mesterseges-intelligencia-elelempazarlas-ellen/

https://green.hu/cikkek/zold-foldrablas-napfarm-erdo-termofoldet-vesz-el/

https://green.hu/cikkek/ettermi-etelek-csomagola-pazarlas-50-arnyalata/

*

A párizsi olimpia és az energiapazarlás

Az energiafogyasztás is egy jelentős kibocsátás-megtakarítási forrás. A szervezők szerint az energia csak az összes kibocsátás 1%-át fogja képviselni. Céljuk, hogy 100%-ban megújuló energiát használjanak szél-, és naperőművekből, valamint napelemeket szereljenek fel néhány helyszínen.

A stadionok és ideiglenes helyszínek is a sztenderd városi áramhálózatról kapják az energiát a dízelgenerátorok helyett, amelyek sok CO2-t termelnek. Az óriási kapacitású elektromos csatlakozók ugyanakkor a helyszíneken maradnak a játékok után is, megszüntetve a jövőbeli események generátor-igényét!

 

A szállítás is zöldebb lesz

A szállítással kapcsolatos kibocsátások csökkentése vitathatatlanul Párizs legnagyobb kihívása. A turisztikai tisztviselők 15,3 millió látogatót várnak az olimpiára és paralimpiára, köztük 1,9 milliót külföldről, akik közül legalább 850 000 hosszú távú repülőutat tesz meg, ami nem jó a zöld szempontok szerint. Ám Párizsban alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési lehetőségek – kerékpárutak, metrók, buszok és más tömegközlekedési eszközök – állnak rendelkezésre minden helyszínhez.

Azonban az a tény, hogy nem lehet ellenőrizni, az emberek miként jutnak el az olimpiára – vagy bármilyen más nagyszabású rendezvényre-, felveti azt a jogos kérdést, hogy vajon az emberiség a klímaváltozás korában megengedhet-e magának ilyen óriási összejövetelekkel járó további környezeti károkat

– jegyezte meg Seth Warren Rose, az Eneref Intézet vezetője, ami egy fenntarthatóságra fókuszáló kutató-, és érdekvédelmi szervezet. Hozzátette: bár a szervezők erőfeszítései elismerendőek, további lépéseket kellett volna tenniük a kibocsátások felére csökkentésén túl, és több lehetőséget kellett volna keresniük arra, hogy a fenntarthatóság az élmény központi eleme legyen a sportrajongók számára.

Néhány kritikus a nagy szponzorok szerepét is célkeresztbe helyezte: az Air France, a CMA CGM Group kikötőüzemeltető és az acélipari óriás ArcelorMittal a szén-dioxid-intenzív iparágak vezetői. Mindegyikük a weboldalán büszkélkedik olimpiai szponzorációjával és fenntarthatósági erőfeszítéseivel, ami a Greenwashing kérdését veti fel.

„A jelenlegi fenntarthatósági diskurzust, amelyben gyakorlatilag ünnepeljük a vállalatok apró fenntarthatósági változtatásait és zöldre mosási (greenwashing) erőfeszítéseit, mintha ténylegesen változtatnának a klíma terhelésén, rendkívül károsnak tartom” – mondta Annu Nieminen, az Upright Project munkatársa egy nyilatkozatában. Ha a Párizs 2024 szponzorait a szervezők a ‘fenntarthatóságuk’ miatt ünneplik, akkor lényegében ugyanahhoz a káros diskurzushoz járul hozzá a sportesemény is – fejtette ki.

 

Az anyag forrásai és további részletek (angolul):

https://abcnews.go.com/Sports/wireStory/paris-aiming-sustainable-olympics-organizers-acknowledge-plan-perfect-110748713

https://apnews.com/article/paris-olympics-sustainability-climate-carbon-emissions-tahiti-85a237ea50cc2f1e5c60b907e06b7299

https://www.weforum.org/agenda/2024/03/paris-most-sustainable-olympics-2024/

 

Fotó (nyitó illusztráció) – Unsplash – free

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó