Energiánk ma még bőven van, de lesz itt olcsó energia 10-15 év múlva?

Lesz elég energiánk globálisan évtizedek múlva is? fotó: Unsplash

Van elég energiánk globálisan is jelenleg, de lesz-e elég energiánk nekünk, az emberiségnek 5, vagy mondjuk 10-15 év múlva is? Ezt a kérdést járjuk körbe cikkünkben.

A lesz-e vajon elegendő energiánk címmel elhangzó kérdés felvetése során nem árt sokkal pontosabban fogalmazni: lesz-e elegendő, megfizethető energiánk pár évtized távlatában?

Ezt az alapkérdést egyaránt feltehetjük háztartási, vállalati és persze nemzetgazdasági vagy globális szinten is. A nemzeti szintű energiakérdés, bár nem az átlagember közvetlen napi problémája, mégis kiemelkedő fontosságú, ha a következő évek, évzizedek trendjeit szeretnénk megérteni. A háztartások és a gazdaság egésze számára is elengedhetetlen, hogy tájékozottak legyünk ebben a témában, különösen, amikor otthonunkban – mondjuk a fenntarthatóság jegyében – energiatermelő vagy energiafogyasztó beruházásokat tervezünk, például klíma felszerelésén esetleg elektromos autó vásárlásán gondolkodunk.

Hatalmas kérdés az energiánk – azaz az energiaárak jövőbeli alakulása

Sok múlik azon, hogy a következő években hogyan alakulnak az energiaárak. Bár az infláció az utóbbi hónapokban csökkent, nem várható, hogy a földgáz, az üzemanyagok vagy az elektromos áram ára jelentősen csökkenjen vagy csak stagnáljon. Feltételezve, hogy az elektromos áram ára csak az infláció mértékével növekszik, a fizetésünk arányában sem drágul, (Persze ne feledjük, ha például Paks II. üzembe áll, Magyarországon újra egyedi helyzet áll majd elő, de erről majd később…)

Energiánk a háztartások energiagazdálkodása szempontjából

Ha olyan lakásban élünk, ahol a fűtés nem mérhető, korlátozottak a megtakarítási lehetőségeink. Azonban okos elektromos fogyasztók választásával csökkenthetjük a villanyszámlánkat. Az energiatudatosság és fenntarthatóság jegyében sokan már lecserélték régi izzóikat kompakt fénycsövekre, majd LED-es világításra. A hideg fehér fényű LED-ekkel szemben ajánlott a meleg vagy közepes fehér fényű, 5500 vagy 5000 Kelvin alatti színhőmérsékletű izzók használata. De ennél

nagyságrendekkel nagyobb megtakarítás érhető el egy korszerű AAA osztályos hűtőgép vagy egy hűtő-fűtő klíma, vagy akár csak egy korszerűbb vízmelegítő felszerelésével!

A nagyobb otthonok energiagazdálkodása

Az önálló házakban, sorházakban, ikerházakban vagy olyan lakásokban élők, ahol lehetőség van például napelemek telepítésére, egészen más szempontok szerint kell gondolkodniuk az energiatudatosságról és a háztartási energiahatékonyságról. Ezen témakörökkel részletesen foglalkoztunk már, néhány esetben pedig bemutattuk a különböző lehetőségeket és megoldásokat.

Érdemes a témában az alábbi cikkeket is megnézni:

 

https://green.hu/cikkek/erkeznek-penzek-napelem-palyazat-mit-kell-tenni/

https://green.hu/cikkek/napelemre-akar-5-millio-ingyen-penz/

https://green.hu/cikkek/energiatakarekossagi-vilagnap-itthon/

https://green.hu/cikkek/100-gigawattoras-50-paksnyi-energiatarolasi/

https://green.hu/cikkek/magyar-naperomuvek-3-haromszoros-paks/

Nézzük akkor a számokat:

A globális energiafogyasztás 2019-ben elérte a közel 173 ezer terajoule-t, amely előrejelzések szerint 2040-re akár 250 ezer terajoule-ra is nőhet az International Energy Agency (IEA) szerint. A megújuló energiaforrások aránya a globális energiamixben 2020-ban mintegy 29% volt, amely a tervek szerint 2040-re akár 50% fölé is emelkedhet, ami a folyamatos technológiai fejlesztéseknek és a kormányzati támogatásoknak köszönhető. Ugyanakkor az elektromos járművek világszerte történő elterjedése is jelentős mértékben növekszik, az elektromos járművek globális értékesítése 2020-ban megközelítette a 3 millió darabot, és előrejelzések szerint ez a szám 2030-ra elérheti a 125 milliót. Ezek a számok világosan mutatják, hogy bár jelenleg rendelkezésre áll elegendő energia, a fogyasztás növekedése és az energiaforrások változása miatt fontos a beruházás a megújuló energiákba és az energiahatékonyság javításába, hogy biztosítani tudjuk a jövőbeni energiaigények kielégítését.

Melyek a frissebb adatok az energiánk kapcsán?

Az International Energy Agency (IEA) „World Energy Outlook 2023” jelentése szerint egy jelentős változás küszöbén állunk az energiánk terén, az energiafogyasztásban. Előrejelzések szerint a globális kereslet a fosszilis tüzelőanyagok iránt – szén, olaj és természetes gáz – 2030 előtt eléri csúcspontját a Jelenlegi Politikák Szcenáriója néven fordítható kalkulációk (Stated Policies Scenario, STEPS) szerint.

A fosszilis tüzelőanyagok aránya a globális energiaellátásban, amely évtizedekig 80% körül stagnált, 2030-ra 73%-ra csökken a STEPS szerint, ami jelentős előrelépésnek számít.

Az Egyesült Államokban az Inflation Reduction Act (IRA) hatására várható, hogy 2030-ra az új autók mintegy fele már elektromos lesz, ami jelentős növekedés a mintegy két évvel ezelőtti 12%-os arányhoz képest. Az Európai Unióban a hőszivattyúk telepítése 2030-ra eléri a Net Zero Emissions (NZE) forgatókönyvben szükséges szint kétharmadát, míg Kínában a napenergia és a tengeri szélenergia hozzájárulása háromszorosára nőtt a 2021-hez képest​​.

Az Enerdata „Global Energy Trends 2023” jelentése szerint pedig a globális gazdaság visszatért a trendszerű növekedéshez, 3,2%-os növekedést mutatva, habár Kínában lassulás tapasztalható a Zero-COVID politika lassú 2023-as kivezetése miatt.

A globális szén-dioxid kibocsátás ismét közel 2%-kal nőtt, a szénfogyasztás az elmúlt két évben újra növekedett, így a világ távolabb kerül a párizsi klímaegyezményben ideálisnak kívánt 2°C-os hőmérséklet-emelkedési pályától.

Viszont a megújuló energia termelése tovább bővült, a napenergia 27%-kal, a szélenergia pedig 13%-kal nőtt.

Ezek az adatok és előrejelzések jelzik, hogy bár a globális energiafogyasztás továbbra is növekszik, szerencsére azért végső soron egyre nagyobb hangsúly jut a tiszta energiára és a fenntartható energiaátmenetre. Remélhetőleg ez alapvető változásokat hozhat az elkövetkező években az energiaellátásban és -felhasználásban.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó